Plutos veckobrev v. 14

Hej alla familjer!

Språk

Veckans bokstav

Nu arbetar vi med de allra sista bokstäverna i alfabetet och den här veckan hann vi med två, både Åå och Ää, så efter påsklovet blir det final med den sista av dem alla, Öö.

Det kan vara svårt att komma ihåg hur å och ä skiljer sig åt men under samlingen kom vi på flera sätt, tex att munnen är rund som en cirkel när vi ljudar å och att munnen är bred när vi ljudar ä. Å har en prick och ä har två.

  

 

Å som i årstid

Vi gjorde stapeldiagram för att undersöka hur Plutokompisarnas födelsedagar är fördelade under året och och det visar sig att de flesta barn fyller år under sommaren och vintern.

  

I abc-boken fick barnen uppdraget att rita och skriva i vilken årstid de är födda.

  

  

 

Ä som i ägg.

Fina nykläckta kycklingar på pinne tillverkades och så sjöng vi sånger som handlade om ägg och kycklingar, det är ju snart påsk. Vi sjöng om Gullefjun som skulle gå ut på promenad utanför hönsgården,  Var bor du lilla kyckling? (melodi; Var bor du lilla råtta?) och Ägg, ägg, mera ägg! Ät så får du skägg. I abc-boken fick barnen rita ett fint påskägg.

 

 

 

Brevvänner från Malawi

Skolan har fått brevvänner från barn och ungdomar i Malawi och vi på Pluto har fått bekanta oss med fyra av dem. Francis, Steven, Tamala och Beatrice är alla i sexårsåldern precis som vi i Pluto. I sina brev till oss har de berättat lite om sig själva, om barnhemmet Mpasa som de bor på och skolan Mwanazanga Primary School som de går i. Under veckan har vi ritat teckningar som visar vilka vi är, vilka intressen vi har och lite om våra familjer. Brevteckningarna kommer vi att skicka med Kristina, som arbetar på barnhemmet, när hon kommer och hälsar på oss någon gång i maj-juni. Så här ser de fina teckningarna ut som vi fick.

 

 

Matematik

I Mondoboken arbetade vi med begreppen, volym, längd och bredd. I vilken mugg ryms det mest eller minst vatten. När är glaset tomt eller fullt. Vilken grind är bredast och vilken är smalast. Vilken bandyklubba är längst respektive kortast.

    

 

Våra plantor

Våra frön har grott och växt upp till små plantor som du nu kan ta hem. I maj och juni när nätterna är varma och fria från frost kan du plantera ut dem i trädgårdslandet eller i en stor kruka.

Här kommer några tips på hur du kan sköta om din planta så att den växer och överlever.

Vattna lagom mycket. När jorden är ljusbrun och torr behöver den vatten men är jorden mörk och fuktig får du vänta lite. Plantera om den i en större kruka när den växt upp lite mer. Bönplantan kan behöva stöd av en blompinne. Lycka till!

   

 

Fritids

På eftermiddagarna har vi påskpysslat. Vi frågade barnen i måndags vad de ville göra och vilket material de behövde och utifrån deras förslag har vi sedan plockat fram sånt som de frågat efter. Det är roligt att se hur de hittar olika lösningar för att lyckas med sina idéer.

  

  

Information

Frukt

Den frukt eller smörgås som barnen har med sig som ett förstärkt mellanmål till eftermiddagen vill vi att de äter själva. Just nu ser vi att många bjuder kompisar som inte har med sig något eget vilket blir lite knasigt ur flera avseenden. Det är lätt att känna sig tvungen att bjuda och det kan finnas kompisar som aldrig blir bjudna. Dessutom är ju frukten med för eget behov. Ta gärna med egen frukt.

Påsklov

Under påsklovet har vi öppet som vanligt 7.30-17.00. Påsklovsaktiviteterna kommer att presenteras på schoolsoft och hemsidan, dessutom brukar information finnas på dörrarna till Mellangården. De pedagoger plutobarnen främst kommer att möta under lovveckan är Sofia, Maria.K, Simon, Johan och Victor. Vincent kommer att arbeta här tisdag, onsdag, torsdag.

Ni som har anmält behov av fritids under påsklovet men får ändrade planer går som vanligt in på schoolsoft och gör en frånvaroanmälan. Ni behöver även ringa fritids, senast kl. 9.00.
Fritids mobil: 08-586 313 27. Mejladress: fritids@lemshaga.se

Fritids stänger kl 15:00 på skärtorsdagen (13/4 dag före röd dag).

  

Trevlig helg och Glad Påsk!

/önskar plutopedagogerna

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']