Plutos veckobrev v.20

Hej alla plutofamiljer!

Veckan startade med studiedag för lärarna och fritids hade öppet för de barn som anmält behov. Plutobarnen gick till “Raketen” med Vincent, Sofia, Maria K och Ninna på förmiddagen och på eftermiddagen blev det lek inne på Pluto.

Vi som hade studiedag diskuterade och reflekterade över projektarbetet som metod i lärandet och hur ett projekt kan sättas i rörelse så att elevers delaktighet och ansvarstagande blir tydligt under hela  arbetsprocessen.

 

Veckans rastlekar under skol och fritidstid

Den här veckan har vi sett mycket lek kring de djur som vaknar till liv i vårvärmen. Barnen har skapat fantastiska miljöer för dem på gården. Ett djurhotell har växt fram under några dagar och dit flyttade först myrorna in men sedan kom både sniglar och andra insekter dit.

  

 

 

Efter regnet i onsdags fylldes hela gården av små fina sniglar som fick både klätterpinnar att balansera på och pooler att bada i. Vi läste att sniglarna är mycket hungriga nu efter vintervilan och kommer fram för att leta efter mat, de gillar olika växter. Sniglarna behöver också en fuktig miljö så de inte torkar ut. Det kanske är därför vi inte kan se några sniglar på skolgården idag när det är så varmt och soligt.

  

  

Undervisningen i fritidshemmet kompletterar förskoleklassen och skolan genom att lärandet i högre grad ska vara situationsstyrt, upplevelsebaserat och grupporienterat samt utgå från elevernas behov, intressen och initiativ. Undervisningen syftar till att främja fantasi och förmåga att lära tillsammans med andra genom lek, rörelse och skapande genom estetiska uttrycksformer samt med utforskande och praktiska arbetssätt. Ur Fritidshemmets syfte och centrala innehåll, Lgr 11

 

 

12-gruppernas sista aktivitetstillfälle

Idag var det sista gången med aktiviteterna i 12-grupperna så vi passade på att fundera över vad vi gjort och vad som varit roligt.

 

Simskola/Nix

På sista simtillfället simmade några kompisar ute i den stora bassägen och några i den mindre som även denna gång var något djupare än vanligt. Vi övade och finslipade på tekniken både i bröst- och ryggsimmet. Vi fick även prova på att bogsera en kompis i en livboj och lära oss mer om vad man ska tänka på då. Vi avslutade med att simma runt i en liten hinderbana både ovan och under vattenytan.

Simlärarna vill tipsa er föräldrar att fortsätta öva på simningen med era barn under sommaren. En bra metod är att man vid de tillfällen man besöker en strand eller ett badhus först viger en liten stund till att öva på simningen och sedan ge tid för lek.

 

Teknik/Charon

Denna sista gång tittade vi på säkerhetsnålen. Som avslutning fick man dela med sig av vilken uppfinning som man kanske tycker har varit bäst, tycker varit mest intressant eller roligast att titta på.

 

Dramalek/Hydra

Det har varit roligt att leka med alla kompisar – att vi leker, och att vi fått lära oss nya lekar. Idag fick vi t.ex lära oss en helt ny lek av en plutokompis. Vi funderade också över vad vi lärt oss på dramaleken; nya lekar, att koncentrera oss, härma varandra (spegelövningen), massage och att bli lite modigare inför varandra.

 

Gosedjursdag på Pluto 

På tisdag har vi gosedjursdag på Pluto.Vi vill att barnen har med sig ett gosedjur, som är max 40 cm långt. Låt gärna barnen mäta detta själva.

Vi kommer att arbeta med gosedjuret på olika sätt och de kommer att få vara med i leken. Är det fint väder får de följa med barnen ut också.

 

 .

 

 

 

 

Information

Vattenflaskan

Nu är det viktigt att ni hjälper barnen med att få med vattenflaskan till skolan. Vid solig väderlek vill vi även påminna om vikten av att smörja in barnen på morgonen.

Blänkare

24/5 Skolan stänger 15.00 (dag före röd dag).

25/5 Kristi himmelsfärds dag (röd dag)

26/5 “Klämdag” Skola stängt, fritids öppet för de som anmält behov.

2/6 Friluftsdag – Planetspelen.

5/6 Studiedag (skola och fritids har stängt).

6/6 Sveriges nationaldag (röd dag).

8/6 Plutopicknick, torsdag 17.00-19.00. Plutos avslutning.

9/6 Miljöhjältedag – Clean up coast.

14/6 Skolavslutning, kl 09.00 i Amfiteatern.

Mer detaljerad information gällande ovanstående aktiviteter kommer längre fram.

 

Vecka 21

Måndag: Skogspromenad

Tisdag: Gosedjursdag

Onsdag: Fritids stänger 15.00! 

Torsdag: Skollov och fritids har stängt!

Fredag: “Klämdag” Skolan stängd, fritids öppet.

Vi önskar er en trevlig helg!

 

16 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']