Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Cc. I låda låg bilder och ordbilderna CITRON, CYKEL, CLOWN och CHAMPINJON. Vi sjöng “Små cyklar som far omkring…” och “Majas abc-sång om Champinjonen”. Vi tittade även på Lennart Hellsings abc-ramsa om “Cecilia”.
Bokstavsslingan
I arbetsboken “Lyckostjärnan A-Ö” har vi ritat något på Cc. Spårat Cc i “sanden” och övat på att säga bokstavens två olika ljud sss och kkk till “fjädern”. Vi har även arbetat i “iPads” där vi övade på veckans bokstav genom övningarna:
– Ser du?
– Måla
– Masken
– Hör du?
– Var i ordet?
Att arbeta i det röda bokstavshäftet var valbart och fungerade som en extrauppgift för de som var sugna på att arbeta mer.
MATEMATIK
Den här veckan har vi gjort första sidorna i vår mattebok, Mitt i prick matematik FK (förskoleklass). Vi började med att titta på ett avsnitt av Katten, musen, tiotusen – om ett. Det är en pigg mus och en lat katt som som pratar om matematik och hittar på massa tokiga saker. Vad hinner man göra på en minut? Sedan provade vi om vi kunde pricka in hur lång tid en minut är utan att kolla på en klocka. Vi ställde bomb timern på en minut och pratade om olika strategier för att kunna veta att det gått en minut.
Plutokompis! Kommer du ihåg vilket sätt du använde?
Efter det plockade vi fram matteboken och räknade antal i en bild och målade lika många prickar. Sedan räknade vi djur och målade en kaka var till varje djur. Här tränade vi begreppet lika många. De som fick en stund över hann måla lite siffermandala. Flera av Plutobarnen hade förväntat sig att matematiklektionen skulle handla om stora tal som 100+100=200 men det är viktigt att alla får grunden i matematiken från början.
Med Mitt i prick matematik FK tar vi tillvara på elevernas nyfikenhet och erfarenheter kring matematik. Genom laborativt arbete, samtal och aktiviteter utvecklar vi tillsammans ett intresse för matematik och varje elev får en tilltro till den egna förmågan. Vi kommer att lära oss att använda och förstå matematiken i vår vardag.
De olika delarna som vi kommer att arbeta med är:
- Sortera och klassificera
- Mönster
- Räkneramsan
- Räkna antal
- Dela upp antal
- Siffror och tal
- Ordningstal
- Geometriska kroppar
- Geometriska figurer
- Längd, vikt och volym
- Matematiska begrepp
- Tolka enkla koder
När vi har jobbat med alla dessa delar så kommer eleverna kunna fortsätta sitt lärande i Singmaböckerna som finns från år 1.
IDROTT
Den här veckan har Gröna gruppen haft idrott i gymnastiksalen. Vi inledde med att gå igenom de viktiga regler och rutiner som gäller där. Efter det satte vi igång med uppvärmningsövningarna “Väcka Kroppen” och “Rörelsestopp”.
Huvudaktiviteten denna gång var leken “Djungelvrål”. I denna lek var vi indelade i fyra familjer (röd, blå, gul, grön). Varje familjs uppdrag var att skicka ut en kompis i taget i djungeln (till konerna i mitten av planen). Där fick kompisen välja att lyfta på en kon och hade de tur så hittade de ett djur i samma färg som lagets färg. Men om de hittat ett djur in någon annan färg gällde att snabbt gömma det igen och springa tillbaka till laget. När laget hittat alla sina fem djur ropade de “Djungelvrål” för att visa att de lyckats med uppdraget.
Vi avslutade lektionen med utvärdering och avkoppling.
NO
Den här veckan var det Röda gruppens tur att ha NO. Vi tittade på ett avsnitt av Djurverket och den här gången handlade det om långa bruna djur som lägger sig mitt i vägen när det regnar. Först trodde Yanko att det var Taxar men till slut så kom han på att det var daggmaskar. De andas med huden så det är därför de kryper upp ur marken när det regnar. Det blir för blött i jorden när det regnat mycket så för att inte drunkna kryper de upp. Man kan se vilken ände som är bak och fram genom att den som är lite mörkare är fram och den lite ljusare bak.
Sedan gick vi ut på plutogården och letade efter daggmaskar. Det var lite för torrt i jorden så vi fick leta ganska länge men till slut hittade vi några stycken. Efter det ritade vi bilder av daggmasken och de som hade tid kvar kunde fylla i texten om daggmaskar. Nu hänger våra korta faktatexter i hallen mellan klassrummen.
SO
Hur var rasten?
Genom VT- ( visible thinking) rutinen “Dragkampen” har vi lyft rasterna på skolgården i veckan. Rutinen fungerar så att eleverna får placera sitt namnkort eller en markör på en uppritad skala på tavlan. I detta fall var det en känsloskala som gick från ledsen/arg till jätteglad.
Eleverna får bestämma sig för vilken känsla som bäst representer deras upplevelse av rasten. De får sedan i turordning gå fram och sätta upp sitt namnkort/markör någonstans på skalan. Vi lyssnar sedan på elevens förklaring.
Att utvärdera rasten på detta sätt tillsammans ger oss möjlighet att lyfta roliga lekar som fungerar och även de som fungerar mindre bra. Genom samtal kan vi sedan gemensamt komma fram till lösningar som hjälper oss att utveckla lekarna i en positiv riktning. Det gör det även möjligt för alla att få upp ögonen för nya lekar och sammanhang som vi kan vara sugna på att delta i.
Trygga och otrygga platser
Den här veckan har vi fått ett uppdrag av kamratstödjarna. Varje år går alla klasser igenom skolgården och pratar om trygga och mindre trygga platser på skolgården. Vi i Pluto gjorde det genom att titta på en karta över den delen av gården som vi är på. Alla fick tänka ut en plats som de gillar mycket och en plats som upplevs som mindre trygg. Trygga platser markerade vi med ett hjärta och den mindre tryggare platsen med en stjärna.
Städdisco
Varje fredag under sista lektionen tar vi hand om vår klassrumsmiljö. Vi har olika städområden som några elever samarbetar kring och ansvar för. Varje fredag får varje elev ett nytt städområde. För att göra städningen ännu roligare så dansar vi samtidigt loss till musik vi tycker om.
Bokhörnan = vi ställer iordning böckerna fint i bokhyllan med ryggsidan utåt. Vi snyggar till i och runt soffan och bordet.
Lekhörnan = vi plockar isär byggen och sorterar tillbaka allt material. Vi ställer lådorna fint i hyllorna.
Spel/pussel = Vi går igenom spelhyllan och ser så att inget saknas. Vi snyggar till och lägger spel och pussel fint så att det är lätt att se vad som finns.
Torka rent = Vi torkar av bord och andra fria ytor med ett fuktad trasa eller svamp.
Rita = Vi ställer i ordning var sak på sin plats, vässar och sortera pennorna i burkarna. Vi fyller på material vid behov.
Utöver ovanstående uppgifter så följer även några elever med Anna varannan vecka och tömmer pappersåtervinningen i soprummet.
Eget ansvar = Varje vecka ansvara varje elev även för att se över sin egen kapprumshylla, ta en titt i torkskåp och i klädlådorna efter kläder som är sina. De kollar även om det behöver fyllas på med kläder i sin extraklädeslåda. I de fall det behövs sätter de upp en lapp till er föräldrar på kapprumshyllan.
Föräldraansvar = Varje fredag önskar vi även att ni föräldrar hjälper ert barn med att se över så att kapprumshyllan ser okej ut, att ert barn har lagom mycket kläder att tillgå så att det blir lättare för dem att hålla ordning. Men även att ert barn har bra kläder anpassade efter vädret som så här års ofta kan växla från varmt till kallt under en och samma dag.
Så här i covid-tider, vet ni redan att vi önskar att ni ska hålla er utomhus vid lämning/hämtning. På fredagar vid hämtning tänker vi att vi ska prova att göra ett undantag så att ni kan stötta er barn i detta. Men för att det ska fungera krävs följande av er:
- Stäm alltid först av med den Plutopedagog som är ute (grön väst) om det passar att ni går in. Vi tänker att det inte bör vara mer än två föräldrar inne i varje kapprum åt gången, för att ni ska kunna hålla avstånd.
- Skulle det vara flera av er som hämtar vid samma tidpunkt, ber vi er ha lite tålamod och vänta tills kapprummen är lediga.
FRITIDS
Skogen
Den röda gruppen lekte i underbart höstväder vid Raketen och eftersom alla plutokompisar från röd grupp inte var med första gången så lekte vi även denna gång “Alla byter träd”, nu vet alla hur den går till.
Vi samlade pinnar till skolgården, lekte lite fritt runt kojbyggen och undersökte platsen utifrån egna intressen. Vi fick ett lekförslag av en kompis, kurragömma, som vi kan leka nästa gång.
Bildprojektet
Den här veckan har sex nya kompisar skapat i sin låda utifrån:
Jag har lärt mig..
-simma
-knäppa med fingrarna
-cykla
-om Smygehuk som är Sveriges sydligaste plats
-hoppa hopprep
-simma
Vi tar tacksamt emot fler skolådor.
Skola och hem / information
Kläder på vift!
Vi skrev ovan om att vi önskar att ni stöttar och hjälper ert barn med hens kläder och hyllan i kapprummen på fredagar. Vi vill även påminna er om att namnmärka ert barns kläder och saker.
Om kläder/saker är namnmärkta är det lättare för oss pedagoger att stötta er barn i att hålla ordning. Utan namn är det nästintill en omöjlig uppgift.
Vid händelse att kläder/saker kommer bort på skolan, behöver du som förälder vara detektiven. Vi pedagoger kan hålla utkik, men har tyvärr inte tid eller möjlighet att leta efter kläder.
Saknar ni något så har de troligtvis hamnat i Plutos “Kvarglömtlådor”. Där lägger vi alla kläder/saker som inte är namnmärkta eller som ingen känns vid.
Lådorna finns i Plutos kapprum och på fredagar kommer vi att ställa ut dem utanför entrén, så att ni kan titta igenom dem.
Egna hörlurar
För att kunna fokusera på bästa sätt när vi arbetar med ipads, skulle eleverna behöva egna hörlurar. I nuläget har vi inte hörlurar så att det räcker till alla, och det fåtal vi har på skolan är tyvärr inte av den bästa kvaliteten.
Vi ser gärna att ni till måndag, tar med ett par hemifrån, som ert barn får förvara i sin egen låda i klassrummet.
Höstlov
Vecka 44 är det höstlov och fritids har öppet som vanligt tisdag, onsdag och torsdag. På måndagen är det stängt pga studiedag och på fredagen stänger vi kl.15:00 (helgdag lördag). Om några veckor går vi ut med förfrågan om närvaro/ledighet.
Nästa vecka
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Idrott = röda. NO = Grön. Grön grupp till skogen,14.30-16.00. Meddela oss på schoolsoft vid tidigare hemgång.
Fredag:
Tack! för att du läste veckobrevet. Skriv gärna “Vi har läst” i kommentarsfältet så ser vi att du har tagit del av informationen, (klicka på den blå symbolen nedan med en penna på och kom ihåg att spara.)
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
24 kommentarer
Tack för denna vecka. Vi har läst.
Tack för att ni skriver så utförligt om era veckor!
Läst!
Tack för en fin vecka! //leia
Vi har läst! Bra jobbat och trevlig helg tillbaka.
Vi har läst!
Tack för utförliga veckobrev!
Vi har läst/Charlie H med familj
Vi har läst!
Vi har läst!
Vi harläst – och det verkar ha varit oerhört givande vecka!
Magnus och Mellika
Tack för denna vecka!
Tack för rolig vecka!
Vi har läst
Tack för en fin vecka.
Hälsningar
Emma, Thomas och Helena
Vi har läst 🙂
Vi har läst. Tack för info!
Med vänlig hälsning,
Annika, Daniel och Florence
Tack för denna vecka. Vi har läst.
Vi har läst. Julias föräldrar
Vi har läst
Vi har läst
Underbart att läsa- tack för att bi tar er tiden att berätta om allt som ni gör 🙂 Det är så kul att läsa ihop.
Vi har läst.
Vi har läst.
Vi har läst! Riktigt intressant och bra skrivet.
Kommenteringen är stängd.