Plutos veckobrev v.4

Hej alla Plutofamiljer!

Normer och värden

Lek på ny plats

  

I måndags gick vi iväg till en ny plats som har en fantastisk utsikt över Lemshaga. Där lekte vi och tittade efter djurspår i snön. Det fanns många olika spår efter djur som gått stigen upp före oss och vi tror att ett av djuren kan ha varit en grävling.

Några barn stannade kvar på Pluto för att bli intervjuade.

 

Kunskaper

Matematik

Denna vecka har vi bl.a arbetat med talet tio och deras talkamrater. Att behärska tiokamraterna är extra viktigt eftersom det är en vanlig och användbar strategi vid många former av beräkningar. Att använda sig av tiokamrater är återkommande i Singma.
Vi har sjungit sången “Tiokompisarna”, sett på avsnittet om tiokompisarna i “Livet i mattelandet” och som vanligt övat oss i att dela upp talet på så många olika sätt som möjligt med hjälp av kuberna och talcirklarna och berättat hur vi tänkte.
  
Vi har haft stationer där vi arbetat/lekt med talkamrater på olika sätt. Här gällde det att först säkerställa vilket tal man utgick från, vilket som var helheten.
Vid en station fanns det tex fem pärlor på ett band. En gömde ett antal av pärlorna inne i handen och kompisen skulle säga hur många, genom att hitta talkamraten till det antal pärlor som visas.
En ask, delad genom en vägg, innehöll tio bin. Här fick man gissa hur många bin som man trodde skulle hamna på varsin sida efter att man skakat om asken. Sedan fick man öppna locket och sätta ord på hur det blev. Vi hade en likadan ask med sju snäckor.
Vi hade två olika bowlingstationer. En där helheten var sex och en där det fanns tio “käglor”. Innan man bowlade fick man gissa hur många man skulle slå ner och hur många som då skulle stå kvar. Sedan fick man berätta för kompisen hur det faktiskt blev.
.

Veckans bokstav

Veckans bokstav var Tt som i bl.a taggtråd, tiger, tisdag och torsdag, talcirkel, talkamrater, tiokompisar, teckenspråk, tandborstvisan och tulpan.

  

Tigersången
TTTT Tiger
SSSS Smyger
TTTT Tiger
SSSS Smyger fram
Jag har en randig mamma med svans
Jag har en randig mamma med svans
Hon är farlig och stor
Med vassa klor
Men mot mig är hon mjuk och goo

 

Tulpanexperiment

 

Vi har placerat två tulpaner i varsin vas och fyllt båda vaserna med vatten, men i den ena hällde vi också lite röd karamellfärg. Så här tänker barnen kring vad som kommer att hända:

-Tulpanen med röd karamellfärg kommer att bli röd.

-Ingenting kommer att hända, det kommer se likadant ut på blomman och stjälken.

-Färgen kommer att rinna ut.

-Färgen gör så att vattnet fryser till is.

-Tulpanen med vanligt vatten kommer att växa, men den med karamellfärg kommer inte att växa.

-Vattnet kommer att läcka ut.

-Vi gjorde det där experimentet på vårat dagis. För den suger upp själva karamellfärgen.

-Den stjälken blir röd, för den suger upp röd färg.

-Drick nu då!

-Det kommer att ta flera dagar. För det kommer ta flera dagar innan den färgas.

Varför färgas den?
-Karamellfärgen är som vatten som blomman suger in, alltså det är precis som vanligt fast utan jord.

-Vi borde hällt karamellfärgen i den andra istället. Den har tjockare stjälk, så den suger bättre.

-Den har inte tjockare stjälk, det är bara vattnet som gör att den ser större ut, det är som ett förstoringsglas.

 

Fritids

Tulpanmåleri har pågått i ateljen under eftermiddagarna.

 

 

 

Skola och hem

Utvecklingssamtal

Nästa vecka startar vi utvecklingssamtalen där vi ger er vår bild av hur vi upplever ditt/dina barn utifrån läroplanens övergripande mål ”Normer och värden”, ”Kunskaper” och ”Elevernas ansvar och inflytande” och vi tittar på en framåtblick tillsammans. Barnen ges delaktighet i detta utifrån den intervju vi har gjort med dem, men de är inte med vid samtalet. Välkomna!

Löss igen..

Lössen är åter på Pluto och nu måste vi alla hjälpas åt att få bort dem! Luskamma samtliga i familjen dagligen under två veckor och de som har gnetter/ägg eller utvecklade löss ska naturligtvis behandlas. Nu sitter ny information uppe i entrén om hur ni ska göra.

Trevlig helg önskar plutopedagogerna!

 

 

 

 

 

 

 

 

12 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']