Plutos veckobrev v.41

Hej alla Plutofamiljer!

 

 Kunskaper/Normer och värden/Elevernas ansvar och inflytande

  

 

Språk

Hej! Hello! Hola!

Veckans bokstav inspirerade oss till att säga hej på lite olika språk. Vi lärde oss också att säga hej på kinesiska, Nǐ hǎo  你好  eftersom vi har en kompis som pratar kinesiska.

När vi ändå var igång med att undersöka hälsningsfraser på olika språk lärde vi oss att räkna till tio på både kinesiska och ryska eftersom vi dessutom har en kompis som talar ryska.

 

 

 

 

 

один, однa, однo (odin, odna, odno)

два, двe, рас (dva, dve, ras)

три (tri)

четыре (tjetyre)

пять (pjat)

шесть (sjest)

семь (sem)

восемь (vosem)

девять (djevjat)

десять

 

  

 

 

Lyckostjärnan

Vi lyssnade på berättelsen Polly vill ha kex och arbetade sedan med olika uppgifter i arbetsböckerna där barnen skulle rita och berätta ett eget slut på berättelsen och vad de skulle göra om de hittade en skatt. Kommer du ihåg vad du ritade? Vi arbetade med en uppgift gemensamt där barnen skulle lyssna på den fröken som läste högt vad de skulle rita in på de olika hyllorna i zooaffären. Exempel, rita en skål på bordet bredvid hyllan, rita en bur bredvid fröpåsen.

 

 

Språklust

Vi har arbetat vidare med rim och barnen har blivit bra på att känna igen ord som låter lika på slutet. Lek gärna med språket hemma genom att hitta på rim tillsammans.

  

 

 

Matematik

Den här veckan har Josefine haft matematiksamlingar i båda grupperna. Vi arbetade med begreppet antal utifrån bilden i matteboken. Vi utforskade först bilden tillsammans och funderade över hur många leksaker vi såg på varje hylla. Sedan introducerades tioramar och kuber som verktyg att använda när man ska visa hur man tänkt för att komma fram till svaret. Vi kunde tex fråga barnen; Kan ni visa hur många nallar det finns på hyllan? Kan ni visa hur många skor det finns på hyllan?

Barnen arbetade sedan i par där de med hjälp av kuber och tioramar visade varandra vilka leksaker de tänkte på. Först fick en kompis titta på den andres tioram genom att räkna kuberna och förklara vilka leksaker den trodde att kompisen tänkt på och sedan lyssna på hur kompisen tänkte.

 

  


Josefine frågar: Hur gör ni för att ta reda på hur många böcker det finns på mattan?

-Jag räknade framåt på böckerna, 8 stycken.

-Jag räknade tvåskutt, 2-4-6-8.

-Jag la en kub vid varje bok.

-Jag räknade 1 2 3 4 och sedan räknade jag 1 2 3 4 och det blir 8.

 

 

Barnen visar att det finns olika sätt att ta reda på svaret på frågan som Josefine ställer och dessutom kan de mycket väl förklara hur de gjort för att komma fram till det, vilket är en viktig förmåga att sträva mot i den matematiska utvecklingen.

 

 

 

Rastlekar

Vilka fina hjärtformer ni byggde med sand och vatten.

  

 

 

Skola och hem

 

Snart är det Höstlov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i enkäten nedan. Tryck sedan spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 16/10.
Måndag 30/10 har fritids stängt för planering.
Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 31/10 – torsdag 2/11.
Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 3/11.
Mvh Fritids

 

Klicka här för att komma till anmälan till höstlovet.

 

Teater

Nästa fredag, den 20 oktober, åker vi till Gustavsbergsteatern för att se Trollflöjten. Simskolan, sagogruppen och dramaleken är inställda vilket betyder att alla tre mångrupperna åker buss tillsammans med oss pedagoger från Lemshaga till Gustavsbergs centrum och sedan tillbaka. Vi beräknar att vara tillbaka på skolan ca 12.30.
Barnen behöver en lunchmatsäck och något att dricka packat i en ryggsäck som är lätt att bära. Matsäcken behöver vara lagom stor så att de står sig till mellanmålet som vi äter på skolan. Drycken kan med fördel vara vatten, inte läsk. Den här gången hoppar vi över ett eget fika eftersom vi helt enkelt inte hinner med det.

 

Ny medarbetare

Kristina, som vill bli kallad Titti, har börjat arbeta på fritids och finns runt Plutobarnen på mellis, mellisrasten och en del sena eftermiddagar.

Trevlig helg önskar Plutos pedagoger!

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']