Plutos veckobrev v.48

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper/Normer och värden

 

Språklust

Den här veckan har vi startat ett nytt avsnitt i Språklust som handlar om stavelser. Vi har pratat om att stavelser är antalet “bitar” man kan dela upp ett ord i. Ordet FÅGEL innehåller två stavelser, FÅ – GEL och ordet FÅGELBO innehåller tre stavelser, FÅ – GEL – BO.

När vi lyssnar efter ett ords stavelser klappar vi händerna och räknar stavelserna för att det ska bli tydligt. Vi har klappat stavelserna i våra namn. Plutokompis, prova att klappa och räkna stavelserna i din familjs namn.

 

 “Alla ord består av stavelser. Att dela in ord i stavelser är natruligt för barn. En del barn lär sig att läsa med hjälp av hela stavelser.

Stavelser är lättare att upptäcka än ljud och därför är det bra att man övar på det innan man övar de enskilda språkljuden.

Målet är att barnen ska uppnå en säkerhet i att dela in ord i stavelser och sätta samman stavelser till ord. Då är de väl förberedda att arbeta med den viktiga ljudanalysen, som är svårare.”  Språklust 2 i förskoleklassen, Carin Rydja. (Bornholmsmodellen)

 

Högläsning

Nu har alla barn presenterat sina egna böcker för varandra (läxan) så det går bra att ta hem dem.

De sista veckorna har vi satsat på att läsa en del av de böcker vi lånade på biblioteket. Vi brukar plocka fram två böcker som vi röstar på. Den bok som får flest röster läser vi samma dag och den andra boken läser vi dagen efter. Barnen i den röda gruppen röstade fram dessa två böcker en dag och genom att lägga en kaplastav under en av böckerna visade man sitt önskemål. Vilken bok har flest kaplastavar på bilden?

 

 

Adventstid

Nu startar vi förberedelserna inför julen på lite olika sätt. Vi har en adventskalender med 24 olika  “snälluppdrag” att utföra alla dagar fram till jullovet. Kommer du ihåg vad det stod i dagens lucka? 

Idag började vi att läsa det första kapitlet i boken Djuren i stallet av Lars Collmar, som är vår högläsningsbok fram till jul. Alla barn har fått varsin kalender med 24 olika bilder att färglägga varje dag under lässtunden.

Månadens lek, som pågår under lunchrasterna, är under december utbytt till en adventskalender som Saturnus elever (3:or) har gjort iordning för Mellangårdens elever. Varje dag öppnas en lucka med en ny rastlek och idag var det leken, “Under alla renars horn”. 

  

  

Idag fick vi besök av Cissi som är lärare i Neptunus. Hon kom hit och berättade hur det var på Lemshaga förr i tiden, när det inte var en skola utan en stor gård med många olika djur som bodde i Storgården där vi sitter och äter lunch och mellanmål varje dag. När Cissi långt senare började arbeta här på skolan fanns det också djur (får, grisar, kycklingar) men de bodde i Ladan där högstadieeleverna går idag. Hon berättade att det troligen fanns en liten ladugårdstomte som bodde hos djuren i Ladan men när djuren flyttade från Lemshaga tror Cissi att tomten flyttade ut i skogen någonstans runt skolan. I onsdags när Cissi satt och arbetade i Neptunus klassrum hörde hon ett prassel under bordet, hon böjde sig ner och upptäckte något helt fantastiskt..

 Vad var det Cissi upptäckte?  

 

 

Idrott och matematik

Onsdagen och torsdagen har varvats med idrott och matematik, beroende på vilken klass man går i.

På idrotten har barnen länge önskat att få leka Djungelvrål och olika lekar med fallskärmen vilket passade bra att göra den här veckan. Kanske kan du berätta hur någon av lekarna går till?

 

I matematiken har vi fortsatt arbetet med begreppen fler och färre. Vi frågade barnen hur man kan veta vilket fat (se bilden) som har flest kakor.

Cupcaksen är 3 och kakorna är 5 och då ser jag att munkarna är flera.

Det finns mer luft emellan. (då är det färre)

Munkarna är 7 och cupcaksen är 3 och då ser jag att cupcaksen är mindre. (färre)

 

Vi har också sorterat tal utifrån storleksordningen störst och minst.

 

 

En del siffror är verkligen kluriga att skriva därför provade vi att forma dem med hjälp av en bit garn.

  

 

Fritids

Den här veckan har ateljén varit öppen mellan 15 – 16 för tillverkning av julkort. Barnen kommer in i mindre grupper och pysslar färdigt i lugn och ro.

 

 

 

Skola och hem

 

Jullov 2017

Snart är det Jullov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.

Fyll i formuläret i länken nedan. Kom ihåg att spara.

Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 4/12.

Fritids är stängt 22/12-29/12.

Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 2/1 – torsdag 4/1.

Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 5/1.

Mvh Fritids

Klicka här

 

Hjälm

Om ni vill att era barn ska ha hjälm då vi går till backen vid amfiteatern behöver ni prova hjälmen hemma med den mössa som ska vara under, ställa in den rätt, skriva namn på hjälmen, hänga den vid ert barns hylla och meddela oss så att vi kan skriva upp vilka som ska ha hjälmen på.

OBS! Meddelar ni inte oss så betyder det att ni tillåter ert barn att åka utan hjälm.

Vi vill att ni tar ställning till detta denna vecka, så att det inte finns några oklarheter den dagen vi vill gå till backen och åka stjärtlapp. (Inga egna stjärtlappar ska tas med, se ovan.)

 

Föreläsning

Den 6 december erbjuds alla föräldrar på Lemshaga en föreläsning i svenska och matematik. Inbjudan ligger på Schoolsoft.

 

Lucia

Välkomna till luciamorgon på Lemshaga onsdagen den 13 december!

Våra Plutotomtar behöver vara lämnade hos oss senast kl.8.00. Tänk på att firandet är utomhus och att tomtekläderna behöver vara stora eftersom barnen ska ha varma kläder under. För er som stannar och tittar på luciatåget är det öppet i matsalen efter lämningen av tomtarna och det finns kaffe till självkostnadspris. Kom i god tid eftersom det brukar vara mycket trafik ner till skolan på luciamorgonen.

Luciatåget börjar 8.30 och håller på ca 30 min. Därefter fortsätter vi vår skoldag som vanligt.

Vi önskar er alla en fin första advent!

 

21 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']