Plutos veckobrev v.7

Hej alla familjer!

 

Språk

Veckans bokstav presenterades som vanligt av två kompisar i grön och två i röd. Kommer du ihåg R-sången från Majas alfabet eller sångramsan som börjar med “Råttan, pottan, trollen, bollen..”(melodi GubbeNoak). Den här gången fick du rita vad du ville i din abc-bok eftersom ordet rita börjar på bokstaven Rr. Vad ritade du?

  

 

 

 

 

 

 

 

Matematik

Den här veckan har vi arbetat mycket med matematik på olika sätt.

Barnen i den gröna gruppen har skrivit ord till de mönster som de tillsammans med en kompis skapade i skogen för några veckor sedan. En aktivitet där många olika ämnen ingår, som till exempel kreativ matematik, skapande och natur. Det är också en uppgift när olika förmågor tränas då barnen samarbetar kring vilka föremål som ska väljas och sedan skriver de ord på föremålen som ingår i mönstret.

 

  

 

Båda grupperna har arbetat med att räkna olika saker som finns på gården eller på vårt skolhus Mellangården. Barnen arbetade i par och letade efter hur många klockor, basketkorgar, gungor, dörrar och hästspiltor de kunde hitta. Det viktigaste var inte att hitta flest saker utan att samarbeta bra med sin parkompis. Ett bra samarbetstips från en Plutokompis var – “vi måste hålla ihop”.

  

 

Vi har tittat på årshjulet och funderat över hur många månader det finns under ett år. Hur många årstider det finns och hur många månader varje årstid har. I vilken månad fyller du år? Vilken årstid är det då?

 

Vi har även hunnit arbeta i vår Mondobok där uppgiften var att visa siffrorna 0-9 i antal på lite olika sätt.

 

 

Det pågår just nu en intensiv tillverkning av olika pärldjur vilket absolut är matematik. Barnen läser av ett mönster och räknar hur många pärlor som ska träs på tråden, de använder sin finmotorik och sin förmåga till fokus och koncentration. Ta gärna med en en stor tändsticksask att lägga dina små djur i.

  

 

Idrott

I torsdags fick den röda gruppen göra samma saker som den gröna gruppen gjorde förra veckan.

Barnen börjar alltid sin idrottslektion med en uppvärmningsövning där alla är delaktiga genom att komma med olika förslag till hur vi kan väcka våra kroppar så de blir mjuka och varma innan vi fortsätter.

Den här gången fortsatte vi sedan med att röra oss runt i salen till musik. När musiken tystnade gällde det att fort, fort springa och hoppa in i en av de många rockringarna som låg på golvet. Allteftersom rockringarna plockades bort blev det svårare att få plats men vi klarade att trycka in oss i två rockringar den sista gången. Hurra för oss vad vi är bra på att sammarbeta!

Vi lekte sedan katten och råttorna. Var du katt eller råtta i leken? Kanske var du en råtta och vilken råttfamilj tillhörde du då? Springråttorna, Gåråttorna, Galoppråttorna eller Smygråttorna.

Simskolan

På dagens simpass var bassängen lite djupare än vanligt och vi fick börja att simma med flytkroven för att känna oss helt trygga, allt eftersom så valde fler att ta bort korven och simma utan. Vi avslutade simpasset med, att på ännu djupare vatten, röra oss och simma med flytväst på. Vi fick lära oss om flytvästens förmåga, och om när det är viktigt att ha flytväst, vilka som ska ha flytväst och hur man ska göra om man hamnar i nöd och behöver hjälp. Du som hade simskola, berätta vad du kommer ihåg.

Teknik

På tekniken tittade vi på säkerhetsnålen. Några av kompisarna hade använt sig av en sådan och några inte. Alla fick prova att använda den genom att sätta ihop två tygstycken. Efter att vi tittat på filmen om säkerhetsnålen förvandlades vi till uppfinnare. Alla fick göra en skiss på hur framtidens säkerhetsnål skulle kunna se ut och ha för användningsområden och sedan presentera den för sina kompisar.

Dramalek

Den här gången provade vi på att spela lite teater för varandra med hjälp av dramaövningen Stolen. Vi ställde fram en stol som kunde förvandlas till precis vad som helst och en liten berättelse utan ord kunde spelas upp. Sedan fick kompisarna gissa vad stolen hade förvandlats till.

 

Aktivitetsbyte

Nästa vecka är det sista gången för de pågående 12-gruppsaktiviteterna vilket innebär att ett byte av aktivitet sker fredagen den 10 mars, (veckan efter sportlovet). Charon/teknik, Nix/simskola, Hydra/dramalek.

 

Vattenflaska på kapprumshyllan

Vi vill att barnen har en vattenflaska på sin kapprumshylla så att de lätt kan gå in och dricka nu när det blir lite varmare ute. Tack!

Trevlig helg! /Plutopedagogerna

 

12 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']