Saturnus v.10

Hej alla Saturnusar!

 

Hoppas att ni alla har haft ett bra sportlov! Eleverna var i alla fall tillbaka med med ny energi! Vi har under veckan som gått fortsatt med vinteraktiviteter på både raster som på idrottslektionerna, vilket ni kan läsa mer om nedan.

 

Nästa vecka kommer vi att börja med de nationella proven. Under veckorna som följer kommer vi i första hand genomföra dessa prov på onsdagar och torsdagar, samt i vissa fall på tisdagar. Det är önskvärt att eleverna har med sig lite extra energi dessa dagar, som tex en extra frukt eller smörgås. Kan även vara bra med en liten vattenflaska.

 

Kunskaper

svenskalektionerna under veckan har vi fokuserat på stavning av “tj-ljudet”, vilket kan stavas med k, tj, ch och kj. Vi har även tränat lite mer inför de nationella proven genom att läsa en text, svara på frågor samt skriva en fortsättning på en berättelse.

 

Under veckans matematiklektioner har vi fokuserat på vilka algoritmer som är bättre än andra. Det gäller att hitta en strategi som passar just dig! Uppställning eller omgruppering är de strategier som eleverna känner sig bekvämast i. Vi kunde konstatera att om man bryter ner två tal i de olika talsorterna kan det vara lätt att man missar en siffra eller ett tal. Vi har även arbetat med våra sedlar för att förtydliga de olika talsorterna samt hur man växlar från ental till tiotal. Att använda sig av laborativt material är för många en fördel.

 

  

 

I engelska har vi denna vecka arbetat med grammatiken a och an. Vi diskuterade kring när man använde dessa samt hur. Vid vokalljud använder man an och konsonantljud a. Detta medförde diskussion kring vilka vokalerna är samt att man inte använder vissa i det engelska språket.

 

På veckans SO-lektioner har vi denna vecka påbörjat vårt arbete med stenåldern. Vi började med att resa tillbaka i tiden genom att titta på filmen Kom med till stenåldern. Därefter gjorde vi rutinen Think-Puzzle-Explore, där funderade vi kring vad vi vet, vad vi vill veta mer om samt hur vi ska ta reda på mer information om stenåldern.

 

Under veckans NO-lektioner  har eleverna fått titta på en del av första avsnittet på “Blue Planet II”. Vi funderade lite extra på “vem som äter vad” och om det var något annat spännande vi såg. Med jämna mellanrum stannade vi filmen och hade intressanta diskussioner på det vi såg. T.ex. vad skulle hända om jättefiskarna inte skulle äta upp en del av fåglarna som hade samlats vid en lagun?

 

Under dagens idrottslektion hade vi en mysig stund utomhus. Vissa åkte längdskidor, vissa åkte stjärtlapp, andra åkte matta och alla elever njöt. Vi hade förberett en eld där eleverna fick grilla pinnbröd.

 

   

   

 

Information från Gottis

Hej!

Idag har vi startat vårt projekt Skolloppet till förmån för Barncancerfonden. Skolloppet kommer att genomföras fredagen den 23/3. Under våra idrottslektioner och på friluftslivet kommer vi nu att förbereda oss med fysiska pulshöjande aktiviteter, se filmer om cancer, göra egna startlappar med namn och nummer mm.

Ni föräldrar kommer med detta veckobrev få en länk till de filmer vi ska se nästa vecka. Det kan vara intressant men oxå bra om ni där hemma tittar på filmerna så att ni kan möta upp ert barns funderingar och frågor. Självklart kommer vi att prata om filmerna när vi ser dem tillsammans. http://www.team-rynkeby.se/skolloppet/handlingsplan.aspx

Även ett föräldrabrev från Team Rinkeby vår samarbetspartner finns med.

Foraldrabrev TRGM S v…ia-2.pdf

 

Trevlig helg! Gottis

 

Normer och värden

 

Under torsdagen uppmärksammade vi Internationella kvinnodagen. Vi läste ur boken Godnattsagor för rebelltjejer där vi mötte olika kvinnor som på ett eller annat sätt är goda förebilder eller stått upp för sina ideal. Vi diskuterade om vad kvinnor inte har fått eller får göra. Att inte få gå i skolan bara för att man är en tjej var en av punkterna som lyftes. Det diskuterades även om att man inte får skaffa körkort i vissa länder. Under dagen tittade vi även på en film om kända kvinnor från förr som stått upp för kvinnan.    

 

Hem och skola

 

Information från Fritids

Snart är det Påsklov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 19/3.
Fritids har öppet kl 7.30-17.00.
Notera att vi stänger 15.00 dag före afton. Detta infaller skärtorsdag 29/3.

Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/FXrwiR7cgjL1thj93

 

Läxa:

  • Läsläxa – läs kapitel 20 i Nyckel till skatten.
  • Matteläxa – läxa 21 s. 44-45

 

Nästa vecka:

  • Nationella prov – under vecka 11 kommer vi att börja genomföra nationella proven. Vi kommer att utföra dessa till största del under onsdagar och torsdagar. Som elev och förälder är det bra att se till att man har med sig lite extra energi i form av en frukt eller en liten macka. Kan även vara bra med en liten vattenflaska. Eleverna som är klar med sitt delprov kommer att få arbeta med Vektor när man är klar (för att underlätta så att man inte stör sina klasskamrater när man är klar). För de som vill får gärna ta med sig hörlurar.  

 

Övrig information:

  • Skolloppet – fredagen 23/3 kommer vi på Mellangården att genomföra skolloppet.
  • Studiedagar – Vi kan redan nu flagga för att tre dagar i v.20 (14-16/5) kommer att vara studiedagar. Fritids kommer att dock vara öppet för de som är i behov. På torsdag veckan innan är det Kristi Himmelsfärdsdag och fredagen är en lovdag, men fritids är öppet. Om man har funderingar på en kort semester kanske detta är ett bra tillfälle, då vi inte har haft möjlighet att bevilja ledighet under nationella proven.

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']