Saturnus v.42

Hej alla Saturnusar!

Vi vill tacka alla föräldrar som deltog på onsdagens föräldramöte. Vi hoppas att ni alla gick hem med en något tydligare bild av hur vi arbetar med era barn. Vi har lagt upp presentationen som vi visade under mötet samt två länkar till Dr Yeap Ban Han.

 

Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande

 

Engelska

Denna vecka har vi i engelska arbetat med Unit 6 – “Clothes”. Under lektionen spelade vi bingo. Eleverna fick välja nio blandade ord som vi använt oss av under tidigare kapitel. Därefter var spelet igång. Först en rad, sedan två rader sen en full bricka. Bingo! Det var en uppskattad övning hos eleverna. Därefter fick de även göra en hörövning där eleverna skulle färglägga klädesplagg. Här gällde det att koncentrera sig och lyssna på berättarens röst.

 

Målet med veckans lektion var:

  • Att känna till namn på några klädesplagg.
  • Att kunna de vanligaste färgerna på engelska.
  • Att kunna säga något om vädret.

 

Singma

Nu är det dags att fokusera på multiplikations- och divisionstabellerna. Denna vecka har vi arbetat med kapitel 3, multiplicera med 4 och 8 samt dividera med 4. Vi har diskuterat begreppen kvot och produkt dvs svaret vid division och multiplikation.

Eleverna kommer i läxa att få öva på tabell 4 och 8. Både i pappersform samt digitalt på Glosor.eu. Logga in som vanligt på glosor.eu  och klicka er sedan fram till övning “v.42 multiplikationstabell 4” samt “v.42 multiplikationstabell 8” med olika övningar. Om ni vill får eleverna gärna även gå in på nomp.se för att öva tabellerna 4 och 8.

 

  

 

Friluftsliv

Åter gick vi under vårt friluftsliv till Södersved för att fiska och håva insekter och vattendjur. Nu har alla i klassen fått prova på och fiska. Fiskelyckan var tyvärr inte med oss denna gång heller men alla verkade njuta av att bara få sitta och fiska. Däremot hittade vi massor av småkryp. Sötvattensmärla, Kärrspindel, ett fiskyngel och fler andra småkryp som vi inte riktigt kunde hitta i vår insektsbok. Vet ni vad det är för insekter och vattendjur? (kommentera gärna nedan)

 

   

   

   

 

 

Elevers ansvar och inflytande / Normer och värden

 

FN

Då det nästa vecka är FN-dagen vill vi uppmärksamma det tillsammans med eleverna. Denna vecka lät vi eleverna fundera kring vad de skulle ta med sig om de skulle åka till en annan planet för att starta en ny koloni. Uppgiften heter, “Rättigheter – något vi inte kan avstå ifrån”. Innan vi funderade kring vad vi ville ta med oss uppmärksammade vi barnkonventionens 54 artiklar. Vilka rättigheter har vi egentligen och har vi några skyldigheter? Detta var frågor vi funderade kring.

 

Inför resan till den nya planeten fick eleverna, i mindre grupp, 16 st förbestämda rättigheter man ansågs kunna behöva på den nya planeten. Utöver det fick de ytterligare 4 st rättigheter de själva fick välja. Resan till den nya planeten skulle ske med en rymdraket. Det visade sig att det fanns mindre plats än man först trodde så nu kunde eleverna endast ta med sig 14 st rättigheter. De fick tillsammans i grupperna diskutera kring vad de ansåg vara av större vikt. Det visade sig att rymdraketen hade ännu mindre utrymme och endast 8 st rättigheter kunde tas med. Nu var det dags för grupperna att ytterligare diskutera vad som var viktigast att ta med. Som ni säkerligen kan förstå blev det svårare för gruppen att ta beslut.

 

Vad var då syftet med uppgiften?

Barnen lär sig förstå skillnaden mellan rättigheter, individuella behov och att vilja ha. Vi märker att vissa behov är viktigare än andra och att det är svårt att avstå från dessa. Vi diskuterar hur olika människors behov är och funderar över orsaker till detta. Vi märker att basbehov kan klassas som rättigheter. Vi lär oss att människor har mänskliga rättigheter och att barn dessutom har speciella rättigheter” (Tio lektionerom om barns rättigheter, UNICEF).

 

   

 

Hem och skola

 

Läxa

  • Nyckeln till skatten (Läs ur boken så att du på fredag känner dig trygg att läsa tillsammans med en kompis.)
  • Besvara frågorna i din läxbok.
  • Utmaning: Multiplikationstabell 4 och 8 på glosor.eu (användarnamn: Villan lösenord: villan1819). På fredag blir det läxförhör av tabell 4 och 8.

 

Information inför nästa vecka v.43:

Måndag:

Tisdag: Vi åker till biblioteket, tänk på att ta med lånekort.

Onsdag: Vi kommer att ha en gemensam idrottslektion ute med klassen. Eleven behöver inte vara ombytt. Alla startar med idrott kl.8.20. Därefter kommer Mellangården uppmärksamma FN-dagen med en gemensam samling (kl.9.50).

Torsdag: En överraskning väntar eleverna i musikladan efter lunch.

Fredag: “Vi på Mellangården” – Då det är nalledagen kommer eleverna denna dag få ta med sig sin nalle (nallen får inte vara längre än 30 cm).

 

 

Vi önskar er alla en härlig helg!

 

Ingela, Camilla, Pernilla och Desirée

13 kommentarer

Kommenteringen är stängd.