Saturnus V.42

Hej alla Saturnusar!

Vi fortsätter att utmana och uppmuntra eleverna i Tabata. Denna vecka bjöd vi med Neptunus på ett pass. Både elever och lärare tyckte att det var roligt. Nu blir vårt nästa uppdrag att få med hela skolan på denna aktivitet.

   

 

Lössen fortsätter boa in sig hos oss i Saturnus. Med andra ord har vi inte lyckats bli av med de små krypen.  

 

Kunskaper

I svenskan har vi läst sista avsnittet i “Detektivbyrån” med Sally Smart och vi har fått reda på vilka det var som tjuvarna. Många av eleverna hade listat ut vilka det var. Vi har även arbetat med Sally Smarts första uppdrag: att skriva konstiga meddelanden samt att klura på kluriga gåtor. “Nyckeln till skatten” har denna vecka handlat om att beskriva vädret, samt att skriva korta, förklarande texter.

 

engelskalektionen har vi denna vecka arbetat med motsatser. Vi har arbetat med ord som short-tall, big-small, young-old m.fl.

 

Under matematiklektionerna har vi denna vecka arbetat med geometriska former och kroppar. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Vi har diskuterat begreppen: sida, sidyta, kant och hörn. Vad är vad? Vi har försökt att reda ut dessa. Eleverna har dessutom fått rita en geometrisk kropp för att senare få skapa den med materialet tandpetare och ärtor.

 

   

  

 

Under veckans so-lektioner har vi skrivit gemensamma texter utifrån de utflykter vi hittills gjort. Dessa texter har vi sedan klistrat in i våra historieböcker. Under onsdagens lektion tog vi en promenad på skolans område där vi tittade och funderade kring “Ryssmuren”. Vilka var det egentligen som byggde den och varför byggdes den? Vad användes den som? Detta var några av de frågor som dök upp under och efter vår promenad.

 

      

 .   

 

I NO har vi tittat närmare på en del av medeltidens viktiga, tekniska uppfinningar. Vi har lärt oss att glasögonen, den mekaniska klockan, väderkvarnen, spaden och andra tekniska lösningar för att förbättra jordbruket började användas under tidsperioden. De flesta är uppfinningar som vi använder oss av ännu idag. Under medeltiden i Europa började även Gutenberg använda sig av en tryckpress för att trycka böcker, något som anses vara en av de allra viktigaste uppfinningarna genom tiderna. Om boktryckarkonsten och glasögonen har vi sett två kortare filmer.

 

Under veckans friluftsliv fick eleverna spela tre i rad med hjälp av material från skogen. De fick dessutom prova på att själva vara spelpjäser.

    

 

Läxa till på torsdag:

  • Läsa: “Nyckeln till skatten” – Kapitel 8

 

Nästa vecka:

  • Friluftsliv – Måndag. Vi ser gärna att eleverna har regnkläder på skolan då vi är ute denna lektion!  
  • Idrott – Fredag. Glöm inte bort att ta med handduk till duschen efteråt!
  • FN-samling – på fredag nästa vecka samlas Mellangården för den traditionella FN-samlingen.

 

Kommande händelser:

  • Höstlov – måndag 30/10 är fritids stängt för planering. Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 31/10 – torsdag 2/11. Dag före röd dag stänger fritids kl.15.00. Detta infaller fredag 3/11.

 

Trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']