Saturnus v.43

Hej alla Saturnusar!

 

Nu väntas ett härligt höstlov. Vi ser att eleverna är i behov av ett avbrott från skolan för att få koppla av och hämta nya krafter för nästkommande veckor.

 

Under veckan har vi uppmärksammat och arbetat med FN och de mänskliga rättigheterna. Under fredagen hade vi den årliga FN-samlingen i musikladan. Detta år var Uranus elever värdar för detta evenemang.

 

 .

 

Kunskaper

 

I svenskan har vi med anledning av FN-dagen arbetat med barns rättigheter som ni också kan läsa mer om under veckans SO-lektioner. Vi inledde med att berätta om FN genom något som kallas för “Grej of the day”. Grej of the day/GOTD är en serie av regelbundna minilektioner som består av delarna: ledtråd, faktadel, kuriosa, kopplingar och elevernas anteckningar i en GOTD-bok. Lektionerna baseras på personer, platser eller händelser och syftet, tillsammans med kunskap, är att sprida en positiv inställning till att lära. Eleverna får även i “läxa” att berätta hemma om tillfällets Grej of the Day.
Därefter fördjupade vi oss i en av barnkonventionens artiklar att “Alla har rätt till utbildning”, där eleverna fick fundera t.ex. över att “Varför är det viktigt att gå i skolan” samt att “Det är varje elevs ansvar att respektera andras rätt att gå i skolan. Vad innebär det för dig?”.

 

engelskalektionen har vi denna vecka övat på verbet have.  Vi har övat på meningarna I have.., You have.., He/She has… Eleverna har sedan fått skriva meningar om; I have a …, I have a … .

 

Under onsdagens matematiklektion har vi haft besök av Josefin. Denna gång arbetade vi med blockmodellen. För två år sedan var Josefin lärare för en mattelektion med 4000 elever. Meningen var att de skulle sätta världsrekord i största mattelektionen. De lyckades och finns med i guinness rekordbok. Under veckans lektion fick vi göra de uppgifter de gjorde. Vi lyckades lösa uppgifterna.

Under veckan har eleverna dessutom genomfört testet Förstå och använda tal. Detta test utförs av eleverna i år 2-9. Åter får jag en bra bild på vad eleverna behöver träna vidare på. Vi har dessutom arbetat klart med området, geometri. Denna vecka arbetade vi med skala.    

 

  

 

I NO har vi fördjupat oss lite mer i glasets historia och användning genom att titta på en kort film. Filmen tog bl.a. upp hur glas tillverkas, dess olika användningsområden, dess historia och framtid. Vi lärde oss att utan glas skulle många sakna förmågan att se, vi skulle inte kunna köra bil eller förstora och förminska ting. Glasets mångsidighet gör att det finns överallt. Därefter tittade vi lite närmare på uppfinningar och den tekniska utveckling som skedde under den industriella revolutionen.

 

Under veckans SO-lektioner har vi arbetat tillsammans med svenska. Vi har arbetat med barns rättigheter men även skyldigheter. Så fort du har en rättighet följer även en skyldighet, Du ska behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Eleverna har haft olika diskussioner där de fått fundera kring vilka rättigheter som saknas för många barn i världen. De har dessutom fått planera för en flytt till en liknande planet som Jorden. Vad behöver vi ta med och vad kan vi avstå ifrån? Eleverna arbetade i mindre grupper och de fick ta med sig 20 st rättigheter. Antalet rättigheter minskade. Det slutade med att de endast fick ta med sig 8st. Ni kan förstå diskussionen som uppstod. Vad är önskningar och vad är behov?  

 

  

 

Friluftsliv

I måndags hade vi en höstfin dag i skogen där eleverna fick göra samarbetsövningar som gick ut på att leda, lyssna och ta hänsyn till varandra. För några av eleverna gick detta alldeles utmärkt men klassen i stort behöver fortsatt träning på detta.

  

 

Läxa:

  • Då det är höstlov kommer det inte att vara någon läxa. Vi ser gärna att eleverna uppmuntras till att läsa en bra bok under det sk. läslovet.  

 

Nästa vecka:

  • Höstlov – tänk på att fritids har stängt på måndag. Övriga dagar är fritids öppet för de som har anmält behov av barnomsorg.

 

Kommande händelser:

  • Tisdagen 7/11 kommer vi att promenera till det gamla brofästet. Vi kommer att promenera efter lunchen men vi skulle gärna se att eleverna har en frukt och dryck med sig då det kan finnas behov av energipåfyllning.
  • Föräldramöte – Onsdagen den 15/11 kl.17.30 är ni välkomna på ett uppföljningsmöte. Vi ser gärna att varje familj finns representerade på detta möte då det är viktiga frågor kring era barns skoldag som ska diskuteras och utvärderas.
  • Simning – fredagen den 24/11 kommer vi att åka med eleverna till Gustavsbergs simhall. Där kommer Gottis att göra en avstämning av elevernas simkunnighet.  

 

Övrig information:

  • Gustavsbergs församling bjuder in föräldrar till Föreläsning och samtalskväll, tisdagen den 21 november kl. 18.30-20.00 i Gustavsbergs kyrka. Hur pratar vi med barnen om det som de möter på nätet? Vi talar om hantering av viktiga frågor i vår digitala tidsålder: allt från livets frågor, självbild, mening, selfies till nätmobbing och nätporr.

 

Vi önskar er alla ett härligt lov!

 

Ann-Sophie, Ingela Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']