Saturnus v.46

Hej alla Saturnusar!

 

Tack för att så många kom på vårt uppföljningsmöte. Nu jobbar vi tillsammans för att det ska bli ännu bättre för våra elever. En kort sammanfattning kan ni läsa under normer och värden och hem och skola.

 

Kunskaper

 

Under veckan på svenskalektionerna har vi uppmärksammat barnboksveckan genom att på olika sätt arbeta med böcker och läsning. Eleverna har haft med sig en favoritbok hemifrån ur vilken de fått skriva en personbeskrivning på huvudkaraktären i berättelsen. Vi har också tittat på en film “The fantastic flying books of Mr Morris Lessmore”, som eleverna verkligen fastnade för. Vi kan verkligen rekommendera att ni tittar på den också. En fantastisk film som är en hyllning till böcker och berättelser av alla slag.

 

   

   

 

engelskalektionen har vi denna vecka arbetat med activities after school.

 

Under veckans matematiklektioner har vi denna vecka arbetat med kommutativa lagen. En räknelag som säger att termerna (vid addition) och faktorerna (vid multiplikation) kan kastas om utan att resultatet förändras (2+3=3+2 och 5×4=4×5). Vi har dessutom arbetat med sambandet mellan multiplikation och division (5×4=20, 20/4=5).     

 

   

   

 

I NO har vi bekantat oss mer med Alfred Nobel och tagit reda på mer om hans historia, liv och uppfinningar. Vi har också funderat mer på hur kommunikationen människor har utvecklats genom tiderna från kilskrift till mobiltelefonen. Intressanta frågor som eleverna lyfte var hur man klarade sig utan mobiltelefon och hur den första mobilen såg ut, samt hur mycket lättare vi har det nu än förr när det kunde ta veckor innan ett meddelande nådde fram.

 

Under veckans SO-lektioner har vi tagit en kort paus från historia i vårt närområde och istället fokuserat på trafiksäkerhet. Vi är inne i en mörkare årstid och det är då viktigt att vara synlig. Vi lyssnade på en kort berättelse om hur fel det kan gå om man inte syns i trafiken. Efter berättelsen fick eleverna göra rutinen “Circle of viewpoint”. Genom denna rutin fick eleverna sätta sig in hur andra tänker, varför det hände och vad som kunde gjorts för att förhindra att olyckan var framme.  Trafiksäkerhet med reflexer har vi denna vecka låtit genomsyrats i SO, friluftsliv och idrott. Alla elever har fått en reflex, “Vi syns på INGARÖ”. Initiativtagare till “Vi syns på INGARÖ” heter Ludovic Björk (läs mer om detta nedan). Tänk på att reflexer är en billig livförsäkring. Använd reflex!

 

“Efter ett upprop på Facebook i början av oktober 2017 har 155 personer på Ingarö gjort en gemensam insats och samlat ihop totalt 19880 kr för att köpa reflexer till Ingaröbor som saknar reflex när de är ute och går i mörkret. Tanken från början var att OM vi fick ihop tillräckligt med reflexer skulle vi även erbjuda alla elever i grundskolan på Ingarö varsin reflex om skolorna var intresserade. Målet var 1000 reflexer, vi fick ihop pengar till hela 3840 st! Alla skolor (Brunn, Fågelvik och Lemshaga) är med på att dela ut till alla sina elever (oavsett om de har reflex eller inte) Det finns ingen reklam bakom detta utan detta är VÅR egen reflex på Ingarö, som vi bär med stolthet.

/Ludovic Björk”

 

   

 

Under friluftsliv har vi denna vecka  promenerat upp till Raketen. Väl där pratade Gottis om trafiksäkerhet. Vi hade en diskussion kring detta viktiga ämne så bli inte förvånade om de kommer fråga hur ni syns i mörkret. Alla är värdefulla! Vi hade även tagit med oss utekök och vi passade på att koka oss lite te.

 

   

   

 

På idrotten arbetade Gottis med reflexer. Eleverna fick denna vecka prova på ögat ser i mörker. Det var roligt tyckte eleverna.

 

   

 

Normer och värden och Hem och skola

Vi ser gärna att vårt arbete synliggörs i sammanhang utanför skolan. Under uppföljningsmötet hade vi följande önskemål:

  • Läser veckobrevet tillsammans med ditt barn. Detta för att lyfta skolan som något positivt och faktiskt synliggöra att ni som föräldrar är delaktiga i vårt viktiga arbete. Vi ser gärna att ni skriver en kommentar i kommentarsfältet.
  • Vi låter Välkomnandets etik synliggöras om ännu mer. Vi ser och hälsar på alla. Ta er gärna tid att skapa relation med eleverna.
  • Socialt samspel och gemenskap utanför skolan. Vi tror att eleverna skulle stärkas i att ni föräldrar skapar aktiviteter utanför skolan som stärker eleverna som grupp och individer.

 

Läxa:

  • Nyckeln till skatten – Läs kap 10 – skriv en kort sammanfattning med det viktigaste som ni lämnar in eller mailar till ann-sophie.petersen@lemshaga.se

 

Nästa vecka:

  • Simning – fredagen den 24/11 kommer vi att åka med eleverna till Gustavsbergs simhall. Där kommer Gottis att göra en avstämning av elevernas simkunnighet. Vi samlas som vanligt i skolan för att sedan gemensamt åka till simhallen. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.

 

Kommande händelser:

  • Skolan stänger tidigare 27/11Då skolans personal kommer att delta på en  Workshop med Afrovadå redan kl. 15.00 måste vi stänga skolan kl. 14.45. Vi hoppas på er förståelse för detta och ber om ursäkt för för att denna information av olika anledningar kommer sent. Om ni inte har möjlighet att hämta ert barn tidigare denna dag vill vi att ni kontaktar skolan, så hittar vi en lösning.

Om ni vill delta i denna spännande kväll ska ni anmäla er till Anna-Lena.B.Frölund snarast. Föräldrar är välkomna att delta kl.17.30-19.00.

Varmt välkomna!

Hälsningar

Anna-Lena B. Frölund

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ann-Sophie, Ingela, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

26 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']