Saturnus v.49

Hej alla Saturnusar!

 

Under veckan som gått har eleverna erbjudits lektioner präglade av olika sinnliga upplevelser ihopkopplade med olika ämnesinnehåll. Till exempel har de lyssnat på “De fyra årstiderna” av Vivaldi samtidigt som de målat. Därefter har de skapat olika matematiska problemlösningsuppgifter med inspiration av målningarna. De har även tittat på målningar med vintriga motiv och låtit sig inspireras av dem när de skapat egna “Vinterdikter”.

   

   

   

 

Kunskaper

 

Under veckan på svenskalektionerna har vi fortsatt att arbeta med både läsförståelse, språklära samt att skriva olika former att texter. Som nämnt tidigare har vi bl.a. skrivit vinterdikter med inspiration av kända, vintriga konstverk. Det blev många fina och stämningsfulla vinterdikter och de kommer att så småningom sättas upp på väggarna i Villan. Vi har också “grejat” och lärt oss mer om polkagrisen, som eleverna får med sig hem med sina komplimanger från kalendern.

 

engelskalektionen har vi denna vecka arbetat med namn på olika maträtter. Vi sjunger, läser och skriver kring dessa.

 

Längd, omkrets och tid är några av de områden vi har arbetat med under veckans matematiklektioner. Under onsdagen hade vi besök av Josefin som arbetade med omkrets tillsammans med eleverna. Eleverna fick använda centimeterrutat papper där de fick rita figurer för att sedan mäta omkretsen. Vi har dessutom genom bild och musik skapat räknehändelser (se bild ovan).

   

 

I NO har vi lärt oss att göra en mindre produktundersökning. Eleverna har fått välja mellan en sax, klädnypa, blyertspenna eller vante. De tittade närmare på utseende, material, funktion och om man eventuellt kan göra några förbättringar av produkten. Syftet var att när eleverna undersöker produkter som de möter i sin vardag får de möjlighet att utveckla förståelse för val av material, hur olika komponenter fungerar och hur användbar en produkt är.

 

Under veckans SO-lektion har vi läst och diskuterat om när ryssarna härjade i Sverige. Hur kom det sig att Lemshaga skonades från en brand medan Beatelund brändes ner? Kanske kan det vara för att ryssarna trodde det var en kyrka. Ryssarnas uppdrag var: Skona människor och kyrkor – bränn allt annat! Mycket intressant men läskigt tyckte eleverna.

 

Elevers ansvar och inflytande

Under veckan har vi haft klassråd. Eleverna tog upp viktiga punkter som regler på innebandyplan, vårdat språk, önskan om nya innebandyklubbor, bättre fotbollar m.m. Under veckan har även tryggisarna haft ytterligare ett möte. Våra representanter berättade senare för klassen vad de diskuterat om. Under veckan har tryggisarna haft rastaktivitet med de elever som ville delta.

 

Normer och värden

Under december håller Saturnusarna i adventslekar för resten av Mellangården. Varje lunchrast öppnas en lucka där en lek presenteras. Varje dag har ett antal elever från klassen uppdrag att leda leken. Lekarna är väldigt uppskattade av de yngre eleverna och de äldre har möjlighet att vara goda ledare och förebilder.

 

Hem och skola

 

Läxa:

 • Nyckeln till skatten – Läs  kap 13 i läseboken.
  Välj sedan (minst) två av av följande uppgifter:
  Ordkunskap: Välj ut fem ord ur texten. Ta reda på vad orden betyder och sätt in dem i en mening. Du ska kunna berätta vad orden betyder.
  Stavning: Välj ut fem ord ur texten som du lär dig att stava.
  Läsförståelse: Skriv en kort sammanfattande text som beskriver vad texten handlar om. (Ni hittar även läxan på Google Classroom)
 • Matteläxa – läxa 13 s.28-29 (mäta längd).

 

Snällcember (uppdrag):

 • 9 december – Hjälp till att duka.
 • 10 december – Säg hej till någon du inte känner.

 

Nästa vecka:

 • Trekampen – På måndag är vi med i Trekampen. Detta är en musiktävling som Värmdö ordnar för alla treor.
 • Skridskor – På fredag åker vi till Ekvallen. Eleverna kommer att få grillad korv från skolan men vi ser gärna att eleverna har något drickbart med sig, gärna varm dryck. De får dessutom gärna ta med sig en macka eller frukt samt en liten fika. Det finns möjlighet att lämna era barn på Ekvallen eller i skolan denna dag. Fyll i formuläret så att vi får en bra bild på vilka som kommer till Ekvallen respektive skolan. Ekvallen
 • Lucia – På onsdag firar vi Lucia. Samlingen börjar kl.8.30. Vi ses i klassrummet kl.8.20 för att sedan gå gemensamt till amfiteatern. Ni som är med i kören har fått information från Jonas vad som gäller denna morgon.

 

Kommande händelser:

 

 • Julspel på Ingarö kyrka – Måndag 18/12 åker vi till  Ingarö kyrka för att titta på årets julspel. Vi vill att eleverna har med sig matsäck till denna dag.
 • Klassens dag – Torsdag 21/12 är årets sista skoldag. Eleverna har bett om att få ordna fika. De som vill får gärna baka till denna dag.
 • Julavslutning – Torsdag 21/12 är det julavslutning i Gustavsbergs kyrka kl.17.15. Tänk på att ni föräldrar hämtar era barn på skolan som vanligt då fritids stänger kl.17. Julavslutning är obligatorisk för eleverna!
 • Vårterminen startar – Måndagen 8/1 är det dags för vårterminens första skoldag. Välkomna tillbaka!

 

Vi önskar er alla en trevlig 2:a advent!

 

Ann-Sophie, Ingela Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

14 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']