Saturnus V. 50

Hej alla Saturnusar!

 

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol’n förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia, Sankta Lucia.  

 

Vilket fantastiskt Luciatåg vi fick se under onsdagen. Vilka stjärnor vi har!

Nu börjar vi alla längta efter det välbehövliga jullovet. Det känns på eleverna att dem inte har samma energi i skolarbetet.

 

  

 

Kunskaper

 

Under veckan på svenskalektionerna har vi “grejat” om Lucia. Genom att “Grej of the day” lär sig eleverna inte bara fakta utan även att bl.a. ta anteckningar, ta ut nyckelord och skriva fakta. Vi har även haft muntligt och skriftligt “filmsamtal” efter filmen “The Snowman” av Raymond Biggs. I Nyckeln till skatten har denna veckas kapitel i arbetsboken handlat om att kunna läsa mellan raderna, samt att kunna sortera i alfabetisk ordning.

 

I am, you are, he/she is är något vi har övat på under engelskalektionen. Vi har även övat på att hålla en dialog. Området vi har arbetat med är Lunch time.

 

Under veckans matematiklektioner har vi arbetat med digitalklockan. Många tycker att klockan är något svår att lära sig. Därför önskar vi att ni tränar lite extra på detta område under kommande ledighet.    

 

I NO har vi diskuterat kring hur teknik kan göra en stark. Att tekniska lösningar, som tex hävstången eller det lutande planet kan hjälpa oss att lyfta eller förflytta tunga saker.

 

Under veckans SO-lektion har vi summerat det vi vet om Lemshaga och Lemshaga Akademi. Anita som har jobbat länge på skolan kom förbi och berättade om Lemshaga från när hon var liten. Hennes kompis bodde då i Villan. Anita visade “då och nu” bilder från Lemshaga. Vi fick gissa vilka byggnader som var vilka. Hon berättade även om Vita frun som då sägs ha hemsökt Lemshaga slott. Kanske gör hon det fortfarande! Eleverna hade många frågor under Anitas besök.

 

Trots tråkig väderprognos kunde vi genomföra vår  Skridskodag. Vi fick inte så mycket regn på oss och ingen vind. Vissa av eleverna stod på isen i nästan tre timmar! Till lunch grillade vi korv. Alla var nöjda över dagens utflykt. Vi ser fram emot vårterminens skridskodag.

 

   

 .

 

I måndags var vi med i Trekampen som Kulturskolan anordnade. Detta år kom representanter ut till skolan för att hålla i musiktävlingen. Saturnus tog hem storkovan. Vi vann en clementin, en banan, ett diplom, ett litet pris och en stor pokal. Gissa om klassen var nöjda!

 

 .

 

Hem och skola

 

Läxa:

  • Eleverna kommer att få ta med sig sin matte eller svenska bok att jobba ikapp de sidor de möjligtvis behöver ta igen. Dessa böcker tas med på måndag igen.
  • Matteboken – s.4-70, s.92-102
  • Nyckeln till skatten – arbetsboken – fram till s.32 (kapitel 13)

 

Snällcember (uppdrag):

  • 16 december – Vinka till någon och le.
  • 17 december – Ring en släkting.

 

Nästa vecka:

 

  • Julspel på Ingarö kyrka – Måndag 18/12 åker vi till  Ingarö kyrka för att titta på årets julspel. Vi vill att eleverna har med sig matsäck till denna dag.
  • Klassens dag Torsdag 21/12 är årets sista skoldag. Det är inte bara sista skoldagen utan även Alice.G sista dag på skolan. Eleverna har bett om att få ordna fika. De som vill får gärna baka till denna dag. Eleverna hade även önskemål om att få ta med sitt gosedjur. Självklart säger vi, så länge de håller sig på en rimlig storlek (ca 30cm).
  • Julavslutning Torsdag 21/12 är det julavslutning i Gustavsbergs kyrka kl.17.15. Tänk på att ni föräldrar ansvarar för att ta era barn till kyrkan. Tänk på att julavslutningen är obligatorisk för eleverna! Efter avslutningen ses vi utanför kyrkan på sidan mot biblioteket.

 

 

Kommande händelser:

 

  • Vårterminen startar – Måndagen 8/1 är det dags för vårterminens första skoldag. Välkomna tillbaka!

 

Vi önskar er alla en trevlig advent!

 

Ann-Sophie, Ingela Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']