Saturnus veckobrev v. 10

Hej alla härliga Saturnusar!

Hoppas ni hade ett härligt sportlov! Vi har i veckan fått känna ett smakprov på våren med allt vad det innebär. Solen har glatt lyst över Lemshaga! Veckan har bjudit på förberedelser inför nationella proven, statistik och sannolikhet, äventyraren Renata, internationella kvinnodagen, näringskedjor och mycket mer!

Under nästa vecka kommer vi att börja med nationella proven. Vi har i den mån vi kunnat förberett eleverna på proven. Det är viktigt att proven ses som ett lärtillfälle och att vi får en positiv upplevelse av dem. Ni får gärna skicka med extra frukt för att fylla på med energi under veckan!

Singma – Statistik och sannolikhet

I veckan har vi startat ett nytt kapitel i matematiken “Statistik och sannolikhet”. I kapitlet kommer eleverna får arbeta med statistik utifrån den grund som lagts tidigare. Kapitlet inleds med att eleverna sorter data som de presenterar i tabeller och diagram. De kommer få träna på att läsa av, beskriva och jämföra resultat, samt göra egna undersökningar och redovisa resultat i tabeller och i stapeldiagram. Dessutom kommer de få möta linjediagram och cirkeldiagram. Eleverna kommer få öva på att läsa av och beskriva resultat som presenteras i dessa diagram och diskutera i vilka sammanhang de används.

 

 

I kapitlet kommer de bli introducerade för begreppet sannolikhet. De kommer få bekanta sig med sannolikhet i form av slumpmässiga händelser i spel. Eleverna kommer få träna på att beskriva sannolikhet genom att jämföra antalet önskade utfall med antalet möjliga utfall.

Läsresan  

Även i Läsresan har vi startat ett nytt kapitel. Veckans text är en återberättande text och det handlar om äventyraren Renata.  Idag är Renata vuxen och älskar att prova på spännande och nya saker! Det är hennes yrke, hon är äventyrare. Det här är Renatas berättelse om hur en liten flicka från Malmö nådde toppen på världens högsta berg, Mount Everest.

 

Teknik – Enkla maskiner

I tekniken har vi startat upp ett temaarbete kring enkla maskiner. Hittills har vi undersökt några enkla maskiner: lutande planet, kilen, skruven, hävstången och hjulet. Vi kommer under en period djupdyka i varje enkel maskin.

I veckan har vi gjort experiment och undersökt hjulet närmare. Eleverna fick genomföra en laboration där de skulle ta reda på vad som var lättast av att dra en bok på ett bord med eller utan pennor under. Eleverna fick även gå ut på skolgården och leta efter olika hjul i vår vardag. Slutsatsen vi kunde dra var att det gick enklare att skjuta boken fram och tillbaka med pennor under den.

 

Hem och skolan

Läxa:

 • “Nyckeln till skatten”  – läsebok kap. 20  “En dag av törst” s.137-142
 • Eleverna får med en stencil där det får befästa det vi tidigare jobbat med i veckan.

 

Information inför vecka 11:

Måndag

 • Skolan börjar kl.9.40. 

Tisdag

 • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.
 • Nationellt prov

Onsdag:

  • Musik och bild. 
  • Nationellt prov

Torsdag

Fredag

 • Idrott – Ta med idrottskläder samt handduk till duschen. 

 

Kommande händelser:

 • v.11-20 – Nationella proven
 • v.15 – Påsklov

 

Vi önskar er alla ett härligt lov!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Caroline och Tina

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

tina.fredriksen@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.