Saturnus veckobrev v.14

Hej alla fantastiska Saturnusar!

 

Våren har äntligen visat sig från sin allra soligaste sida och eleverna uppskattar att det nu är torrt och lite varmare ute. Många är törstiga efter att ha varit ute på rasten och lekt därför påminner vi om att det är bra att ha en flaska på sin plats i hallen som de kan fylla med vatten under dagarna.

 

Matematik

Nu har de flest elever gjort alla sina individuella nationella prov. På tisdag nästa vecka kommer vi att göra vårt sista delprov i matematik. Det är en gruppuppgift där vi prövar elevernas förmåga att lösa problem, kommunicera och resonera matematik muntligt samt använda matematiska begrepp.

 

Trots allt arbete med de nationella proven har vi ändå hunnit påbörja nästa kapitel i Singma, Statistik och Sannolikhet. Under de två lektionerna vi haft har vi fått sorterat antal mål från en fotbollsturnering samt undersökt temperaturer. Till hjälp har vi använt oss av tabell, stapeldiagram samt linjediagram.

   

 

Svenska – Nyckel till skatten

Idag läste och arbetade vi med kapitel, “Skatten på sin rätta plats”. I läseboken hade eleverna skattjakt och så även vi. Eleverna fick i uppgift att skriva en kort instruktion med ledtrådar till var skatten finns. Eleverna fick arbeta två och två. Självklart skulle det även finnas en skatt i slutet och uppgiften blev därför även att vara kreativ och hitta på en skatt.

   

 

Friluftslivet

Under veckans soligaste dag passade vi på att vara ute och njuta av den härliga vårsolen. Gottis hade denna dag en utmaning till klassen. Några av eleverna kände igen utmaningen och hade redan hunnit prova på den. Vi skulle prova på en ny “fluga” som kallas “The triangle dance”. Nu är det er tur att utmana familjen under helgen! The triangle dance

 

Efter vårt försök att lära oss  “The triangle dance” tog vi en promenad runt Lemshagas marker för att se vilka vårtecken vi kunde hitta på vår promenad. Väl ute på fältet passade vi även på att göra årets “Barnsläpp”, det är precis samma sak som “Kosläpp” fast att man släpper ut barnen som får springa och stoja bäst de vill för att välkomna våren. Under vår promenad hittade vi några fina vårtecken. Känner ni igen dem?

 

   

   

   

 

Vi i Mellangården

Under dagens ViM-lektion diskuterade vi matsvinnet på Lemshaga. Eleverna fick börja med att illustrera med hjälp av olika material sin favoritmat. Därefter såg vi en kort film om vad man kan tänka på för att minska matsvinnet. Under den gångna veckan har vi på Mellangården vägt den mat vi slängt. Det visade sig att vi slängde totalt 27 kg mat. Inför nästa vecka vill vi utmana eleverna på att tänka extra på att man tar den mängd mat man kommer att äta och att matsvinnet halveras, minst!

 

   

   

 

Schack – Sikta mot stjärnorna

I går torsdag deltog lag 2 i en utslagningsmatch där 64 lag tävlade för att ta sig vidare. Det var fem elever som spelade och de fick välja varsin “co-driver” för att hjälpa till. Tyvärr slutade matchen med förlust med 9-11. Det  har varit roligt att utmana oss själva att lära oss detta spel och vad vi förstår så har flera elever återupptagit spelet hemma. Inför nästa år hoppas vi att eleverna uppmuntras till att delta i tävlingen “Schackfyran”.

 

   

   

 

Hem och skola

 

Läxa

  • Läsläxa + veckans ord – Läs kapitel 22 “Skatten på sin rätta plats”. I läxa har eleverna har fått 10 ord som de ska öva på. Dessa 10 ord vill vi att eleverna lär sig stava men även skriver av den mening där ordet finns med i läseboken. Orden kommer att förhöras nästa fredag genom ett klassiskt läxförhör där vi läser upp ordet och de får skriva ner det i sitt häfte. Uppgiften finns delad på Classroom. Samt här: Läsläxa och veckans ord – vecka 14_15

 

Information inför vecka v.15:

Måndag:

Tisdag: NP matematik (gruppuppgift)

Onsdag:

Torsdag:

Fredag:  Skriftligt läxförhör av veckans ord. Påsklovsjakt delas ut från www.jagharlast.se. Där uppmanas eleverna att delta på äggjakt runt om i världen.    

 

Kommande händelser

  • v.16 – Påsklov – fritids öppet för er som har anmält närvaro.
  • 30/4 – Gårdsstädning och Hattparad

 

Inför påsklovet

  • Vecka 16 är det dags för påsklov. Inför detta lov vill vi att ni tar med er era kläder, som ligger på hyllorna. Detta ger oss er ett bra tillfälle att passa på och tvätta samt ta hem tjockare kläder som inte kommer att användas längre. Alla kläder som ligger kvar efter lovet kommer att samlas ihop och förvaras i säckar.

 

Vi önskar er en härlig helg!

 

Ingela, Camilla, Pernilla och Emilia

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.