Saturnus veckobrev v.36

Hej alla Saturnusar!

Kunskaper:

I svenskan har vi arbetat lite extra med rättstavning, vilket vi sett att de allra flesta behöver träna på. Det kommer vi på något sätt arbeta med varje vecka. Denna vecka har vi fokuserat extra på dubbelteckning.

Vi har också kört igång ett nytt tema i svenskan där vi utgår från ett material som heter “Uppdrag språklyft” som i sin tur utgår från ett material från Skolverket “Nya språket lyfter”. Eleverna tränas att läsa, tänka efter, diskutera både muntligt och skriftligt, arbeta i grupp och enskilt. Under högläsningen som även tillhör materialet övar vi läsförståelse och ordkunskap. Eleverna får följa Sally Smart som arbetar på en detektivbyrå. Sally har fått i uppdrag att hitta den försvunna hunden Piffy. Vi kommer att arbeta med detta 1-2 lektioner i veckan.

 

På veckans lektion i engelska har vi denna vecka arbetat med ett kapitel som heter “Welcome back”. Under denna lektion har vi arbetat med att besvara frågor som, I like.., I can…, I have… och I am wearing… .

 

Under veckans matematik har vi fortsatt arbeta med strategin omgruppering, med och utan övergångar i talområdet 0-100 (t.ex 56+23=56+20+3). Här gäller det att hålla koll på de olika talsorterna. Eleverna har dessutom fått påbörja arbetet med skolverkets bedömningsstöd i antalsuppfattning.

 

I SO har eleverna fortsatt berätta om sina sommaruppgifter. De är intressanta och spännande! I onsdags tog vi en promenad till en “jättegryta” som skulle ligga i närheten av busshållplatsen. Trots ihärdigt letande hittade vi tyvärr inte den. Är det någon som exakt vet var den är får ni mer än gärna höra av er så gör vi ett nytt försök.

 

I NO har vi fortsatt med vår tidslinje gällande människans användning av verktyg och material genom historien. Denna vecka har vi avslutat stenåldern och börjat fundera på bronsåldern. Har ni något bronsföremål hemma som är lätt att ta med får eleverna gärna ta med detta och visa. Vi har även funderar över koppar och tenn, som brons är en blandning av, vilket också skulle vara intressant att undersöka.

 

Elevers ansvar och inflytande:

I veckans läxa har lagt till en fråga på slutet som handlar om hur eleverna själva kan bidra till att det blir arbetsro i klassrummet. Vi tänker att det är värdefullt att de förhållningssätt som vi kommit överens om här även kan diskuteras hemma för att ytterligare implementera dem. Varje vecka en tid framöver kommer läxan kompletteras med denna typ av fråga.

 

Normer och värden:

Denna vecka har flera av eleverna haft rastlekar för de nya eleverna i Pluto. Varje lunchrast kl.11.30 några veckor framöver möter de Pluto i olika lekar eller aktiviteter en stund på skolgården. Här får våra elever vara goda förebilder och de får samtidigt en chans att lära känna våra nya elever.

 

Skola och hem:

Läxa till på torsdag:

  • Nyckeln till skatten – Läs kapitel 3, samt tillhörande frågor. Som förra veckan skickas frågorna digitalt till eleverna, men denna gång via “Google Classroom”. Eleven får ett mail som tar er dit. När läxan är gjord, klicka på “lämna in” så att vi kan ta del av den. Hör av er om ni behöver hjälp.

 

Nästa vecka:

 

  • Idrott – Fredag. Det kommer att vara utegympa ett antal veckor framöver.
  • Friluftsliv – Måndag. Från och med denna vecka kommer vi att ha friluftsliv som sista lektion på måndagar. Tidigare har vi haft lektion på torsdagar innan lunch.  
  • Fotografering – Torsdag.

 

 

Kommande händelser:

  • Föräldramöte – Välkommen på föräldramöte! Vi ses i Villan 13/9 kl.17.30.
  • Utvecklingssamtal – Vi erbjuder samtal måndag 18/9 och onsdag 20/9. Glöm inte att boka er tid!
  • Inför utvecklingssamtal – vi påminner er om att fylla i “inför utvecklingssamtal” (finns på schoolsoft) innan ert utvecklingssamtal

 

Övrig information:

  • Ridkläder – Det är förbjudet att ta med sig sina ridkläder till skolan. Detta på grund av allergier.

 

Trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']