Saturnus veckobrev v.37

Hej alla Saturnusar!

 

Tack alla föräldrar som kom på vårt föräldramöte och särskilt tack till klassföräldrarna som ordnade fika och kaffe till förmån för klasskassan. Inom några dagar kommer vi att publicera protokoll och mer information från föräldramötet på Schoolsoft.

 

Denna vecka har eleverna fått förbereda sina utvecklingssamtal. Precis som förra gången kommer eleverna att presentera och hålla sitt egna möte. Eleverna har fått öva på att skapa en presentation på ett Google dokument där de har ändrat typsnitt, färg och lagt till bilder. Ni kommer att få ta del av dessa under vårt samtal.

 

Kunskaper

I svenskan har vi fortsatt att arbeta med läsförståelse på flera olika sätt, tex genom “Nyckeln till Skatten” och “Detektiven Sally”. Vi har också skrivit sagor och pratat om alfabetisk ordning, vilket eleverna också arbetat med i sina arbetsböcker.

 

Tal och siffror, veckodagar, månader och årstiderna har vi övat på under veckans engelskalektionen. Vi sjöng dessutom en rapp om veckodagarna. Hör med ert barn om de kan rappa den för er.   

 

Under matematiklektionerna har eleverna fått chans att göra klart sina tester från skolverket. Vi har dessutom arbetat med problemlösning där eleverna i mindre grupp fick fundera ut problem som, Vilket är det hemliga talet? Vad kostar chokladen? Hur mycket färg är det i varje burk? m.fl.  Vissa problem var lättare än andra. Formulera och lösa problem med hjälp av matematik, är en av de förmågor eleven ska ges chans att få utveckla i ämnet matematik. “Problemlösning? Det är väl inte matte?”, var en kommentar från en elev. En underbar kommentar och det bekräftar bara att vi kommer att fortsätt arbeta med olika problem.

 

I SO har nu alla elever fått redovisa sina sommaruppgifter. Vi har nu påbörjat en diskussion kring vilka historiska platser och föremål vi vill veta mer om och framförallt om möjlighet finns besöka dessa. Det ska bli spännande att se vart historian för oss!

 

I fredags var syslöjden inställd pga vab. Vi passade då på att att ta oss tillbaka i historian. Vi tittade på ett avsnitt av “Petter klarar allt”, den är inspelad runt 60-talet men utspelar sig på 20-talet. Genom att titta på detta avsnitt ville vi att eleverna skulle titta extra noga på hur de pratade, var klädda etc och fundera över vad man såg samt vilka funderingar som dök upp. Eleverna fick därefter göra vt-rutinen, color-symbol-image. De skulle först fundera över vad de tyckte var intressant och viktigt. Därefter fick de rita en färg, en symbol och en bild som dök upp när/efter de sett avsnittet.

 

I NO har vi fortsatt med vår tidslinje gällande människans användning av verktyg och material genom historien. Denna vecka har vi pratat om vilka verktyg och material vi hade på bronsåldern. Vi har även pratat om varför hjulet var/är en så viktig uppfinning samt att i många av dagens tekniska uppfinningar ingår det olika former av hjul. När vi funderade över var vi idag kan hitta hjul kom vi på massor och det var bara tiden som inte räckte till, till att inte komma på fler.

 

Normer och värden

Som ni fick ta del av på föräldramötet är det förhållningssätten nedan som vi kommer att arbeta efter under vårt år i Saturnus. Eleverna har tillsammans kommit överens om dessa och vi och eleverna behöver ert stöd att efterleva dessa.

 

 • Vi siktar högt och tror på oss själva
 • Vi lyssnar på varandra och räcker upp handen när vi vill säga något
 • Vi ger varandra arbetsro
 • Vi respekterar och visar rätt attityd mot varandra
 • Vi ska anstränga oss och göra vårt bästa
 • Vi hjälper och peppar varandra
 • Vi koncentrerar oss och slår på ”work mode” på lektionerna
 • Vi kommer i tid och är förberedda till lektionen
 • Vi bjuder in varandra

 

Skola och hem

 

Läxa till på torsdag:

 • Nyckeln till skatten – Läs kapitel 4, samt sammanfatta vad kapitlet handlar, skriftligt på ett papper som ska lämnas.
 • Nya matematikboken läxa – läxa 3, s.8-9. Som tidigare kommer det att vara matteläxa varannan vecka. Läxa 2 som ännu inte är gjord kommer eleverna att ha chans att göra i skolan (om de vill får de göra den hemma).

 

 

Nästa vecka:

 

 • Utvecklingssamtal måndag och onsdag – vi ber er om att fylla i “inför utvecklingssamtal” (finns på schoolsoft) innan ert utvecklingssamtal. Tack!
 • IdrottFredag. Det kommer att vara utegympa ett antal veckor framöver.
 • Slöjd – Grupp A och B har slöjd på onsdagen och grupp C på fredagen.
 • Friluftsliv – Måndag.  

 

Övrig information:

 

 • VIKTIGT! 20/9 är det ingen skoldag. Utvecklingssamtalsdag och fritids har öppet. För att kunna planera vår verksamhet behöver vi veta om ditt barn kommer vara på fritids eller om ni tänker ta ledigt. Fyll i formuläret i länken nedan. Kom ihåg att spara. Vi behöver ha ditt svar till måndag 18/9. Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/nL0TTU1HRUGcJpDE3

 

Trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']