Saturnus veckobrev v.48

Hej alla härliga Saturnusar!

Ytterligare en vecka är till ända. Vilka härliga dagar vi har haft med riktigt kalla dagar. Har ni inte hunnit fylla på elevernas vinterkläder är det hög tid att göra det!

Denna vecka har vi arbetat med: kontinenter, världsdelar, bråk, beskrivande text, friktion och tyngdkraft. Våra elevrådsrepresentanter har varit på Mellangårdens husråd och nästa vecka ska de ta med sig frågorna på skolans elevråd.  

Nu börjar nedräkningen till julafton!. Vi är inne i december och vi har börjat öppna vår julkalender. Eleverna har fått vika och färglägga små hus. Bakom varje lucka gömmer sig en Qr-kod. Varje morgon lyssnar vi även på radiokalendern, Spero.  Klasserna har även fått varsin Snällkalender av Daniels mamma. Tack Monica!

 

   

Kunskaper

Singma – Bråk

I Singma har vi påbörjat ett nytt kapitel, Bråk. Denna vecka har vi pratat om begreppen täljare och nämnare och eleverna har fått övat på att skriva tal i bråkform. Eleverna har fått undersöka genom att dela figurer i halvor, tredjedelar och fjärdedelar. Vi har även pratat om del av helhet och hur en hel kan delas i lika stora bitar på olika sätt. De har även fått öva på att se vilket bråk som saknas för att tillsammans bilda en hel. Dessutom har vi även jämfört bråk både där nämnaren är den samma men även där de är olika. 

 

 

    

 

Läsresan – Djur i regnskogen

Vi har under veckan fortsatt vårt arbete med kapitlet Djur i regnskogen.  Vi har skrivit en beskrivande text om sengångaren där eleverna först fick skriva frågor om sengångaren och sedan besvara frågorna genom att läsa fakta om djuret. Därefter fick eleverna skriva ihop sin egna beskrivande text. Vi har även arbetat med sambandsord. Eleverna har fått öva på att förlänga kortare meningar med sambandsord för att göra meningarna längre samt intressantare. 

 

Tema världen

Vi har påbörjat ett nytt tema som handlar om världen och som knyts ihop med musikhjälpen och hur barn har det i andra delar av världen och olika orsaker till att man flyttar. Under denna vecka har vi läst om skillnader mellan kontinenter och världsdelar. Vi läste även berättelser om barn i andra delar av världen. Vi repeterade vilka världsdelar som finns och därefter fick eleverna fylla i en blindkarta med världsdelarna.   

 

 

 

Kraft och rörelse

Denna vecka har eleverna fått prova på hur friktion fungerar. Förra veckan fick eleverna se ett avsnitt från NO-tv som handlade om friktion. Nu var det dags att undersöka! De fick undersöka hur olika material och ytor rörde sig mot varandra. Hade de hög eller låg friktion? 

 

 

  

 

Tomteverkstad

Under förra veckans bildlektion var vi i ateljén och gjorde tomtar i lera. En del elever har stor erfarenhet av att arbeta med lera och för vissa är det ganska nytt. Det innebär att eleverna får lära känna materialet och de tekniker som är bäst när man formar figurer i lera. För att tomtarna ska vara hela efter torkning och bränning är det bäst att forma allt i ett enda stycke. När leran har torkat kommer vi att bränna två gånger, en skröjbränning och en glasyrbränning. Tomtarna kommer att få grågröna luvor, precis som skogstomten. Förhoppningsvis blir det en fin sak att ta hem till jul.

Visste ni att för längesen när Lemshaga var en bondgård fanns det en tomte som hjälpte till här bland djuren. Men när djuren inte var kvar och Lemshaga blev skola, flyttade tomten ut i skogen. Efter ett tag blev han nyfiken och började närma sig Lemshaga igen. Han har nu blivit skolans tomte och hjälper till där det behövs. Vi pedagoger får ofta hjälp lite i smyg när det är som mest arbete. Men du har nog aldrig sett honom, för han är lite skygg. Eller, har du det?

Hälsningar Cissi

 

   

   

 

Hem och skola

Information från fritids:

Nu är det dags att anmäla era tider inför jullovet!

23/12 stänger kl.15.00. Den 3/1-22 öppnar vi igen och har öppet fram till skolstart. Vi vore tacksamma om ni fyllde närvaro/frånvaro så snart som möjligt! Två veckor innan lovet stänger schoolsoft för anmälningar.

Mössor och vantar

Ni som lämnar era barn tidigt på morgonen får jättegärna se till så de har mössa och vantar med sig på morgonen. Detta på grund av att Villan är låst fram till kl.08:00.

 

Läxa:

 • Nyckeln till skatten  – läsebok kap. 12 “Asta tjuvlyssnar” s.82-87.
 • Eleverna får med en stencil där de ska skriva om vad som händer i kapitlet. ”Vad hände? Varför hände det?” Vad hände? – Varför hände det?

 

Information inför vecka 49:

Måndag

 •  Eleverna börjar kl.9.40. 

Tisdag

 • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

Torsdag

 • Vi åker till Ingarö kyrka för att titta på årets julspel. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck. Vi kommer att äta vår medhavda lunch i församlingshemmet. 

Fredag

 • Idrott – Ta med idrottskläder att ha inne samt handduk. (Idrottstiderna har ändrats. Gå in på schemat för att se ditt barns tid.)

 

Kommande händelser:

 • 13/12 – Vi firar Lucia i Amfiteatern. De elever som ska vara med i luciatåget (de som är med i kören denna termin) ses i Villan redan kl.7.45 (ombytta och klara). Lucia info 2021. Då eleverna börjar tidigare denna dag kompenseras de med att sluta tidigare denna dag. Eleverna sista lektion slutar kl.12.40. Fritids är självklart öppet för de som önskar stanna kvar.
 • 22/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka. 
 • 3/1 – Fritids öppnar igen. 
 • 5/1 – Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag).
 • 10/1 – Planeringsdag, fritids och skola stängd.  
 • 11/1 – Vårterminen startar. 

 

Vi önskar er alla en trevlig andra advent!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.