Saturnus veckobrev v. 49

Hej alla härliga Saturnusar!

Hej mitt vinterland, nu är du äntligen här! 

Veckan har bjudit på en hel del saker där höjdpunkten för många elever var när vi fick avnjuta vår egen matsäck på utflykten under torsdagen. Tyvärr blev julspelet inställd pga sjukdom, men vi höll humöret uppe och hade en fantastisk dag tillsammans vid Brunns lekplats. 

Kunskaper

Singma – Bråk

Vi har fortsatt vårt arbete med bråk. I veckan har vi fått möta addition och subtraktion av bråk med gemensam nämnare. De vi fokuserat på har varit att eleverna ska kunna addera bråk med gemensam nämnare, subtrahera bråk med gemensam nämnare, att kunna dela in olika antal föremål i tredjedelar, att kunna beräkna ⅓ av ett antal.

Läsresan 

I veckan har vi börjat ett nytt kapitel i Läsresan. Kapitlet heter “Hemligt: Jördis hjärta Harry” och är en berättande text. Vi började med att titta på textens framsida för att se om den gav några ledtrådar till vad texten skulle handla om. Efter att vi läst texten diskuterade vi innehållet. I kapitlet kommer eleverna få lära sig stava ord som schäfer, champinjon, choklad m.m. Vi kommer även att arbeta med adjektiv och få testa på att skriva en efterlysning!

Tema världen 

Under projektet om världen har vi pratat om världsdelar, kartan, människor i olika delar av världen och varför människor behöver flytta. Eleverna fick fundera ut vilka anledningar till varför vi behöver flytta. Tankar som kom upp var bland annat: att man vill flytta, naturkatastrofer, inte har råd att bo kvar, ens vårdnadshavare skiljer sig, någon byter jobb/skola, sjukdomar m.m.

Just nu håller eleverna på att få forska om ett land de själva fått välja. Nästa veckan ska vi renskriva och göra kortare presentationer för varandra.

 

 

Musikhjälpen 2021 – för en värld utan barnarbete

Om Musikhjälpen:

“En decembervecka om året sänder vi dygnet runt för att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof. I Musikhjälpen är det din musik – och ditt engagemang – som räddar liv. Musikhjälpen 2021 sänds 13 – 19 december från Gamla torget i Norrköping.

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder vi direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.

I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. Under veckan får de besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.”

 

Om årets tema:

“Ett av tio barn i världen utsätts för barnarbete

Barns rättigheter kränks när de utsätts för arbete som skadar deras utveckling, är fysiskt och psykiskt farligt och som hindrar dem från att gå i skolan. Det gör att barn inte får vara barn.

Det mesta barnarbetet sker inom jordbruk och på landsbygden. Det finns ofta inga ordentliga arbetsgivare, kontrollinstanser eller skyddsnät. I sina mest extrema former innebär barnarbete att barn behandlas som slavar, att de säljs till arbetsgivare mot löfte om ett lån eller att de utsätts för allvarliga faror och sjukdomar. Nästan hälften av allt barnarbete utförs inom områden som ses som extra farliga, till exempel inom byggbranschen, gruvindustrin och i fabriker.”

Förra året engagerade vi oss i Musikhjälpen genom att starta insamlingar samt sälja tavlor på tradera. I år tänker vi också engagera oss, så ni får gärna bidra genom att skänka en slant till vår gemensamma bössa eller buda på någon av våra fantastiska tavlor. (länkar nedan) 

Bössan: https://bossan.musikhjalpen.se/saturnus-ak-3-lemshaga-akademi

 

Auktioner på Tradera:

Tavla 1

Länk: https://www.tradera.com/item/342932/517712418/saturnus-rods-handmalade-tavla

Tavla 2

Länk: https://www.tradera.com/item/342932/517712523/saturnus-grons-handmalade-tavla

 

 

Hem och skola

Lucia

Vi firar Lucia i Amfiteatern. De elever som ska vara med i luciatåget (de som är med i kören denna termin) ses i Villan redan kl.7.45 (ombytta och klara). Lucia info 2021. Behöver ni hjälp med att hitta kläder till Luciafirandet, tveka inte att höra av er så vi kan hjälpa er. Då eleverna börjar tidigare denna dag kompenseras de med att sluta tidigare denna dag. Eleverna sista lektion slutar kl.12.40. Fritids är självklart öppet för de som önskar stanna kvar. (OBS! Lucia ställs in vid regn, håll koll på Schoolsoft på under söndagen)

Information från fritids:

Nu är det dags att anmäla era tider inför jullovet!

23/12 stänger kl.15.00. Den 2/1-22 öppnar vi igen och har öppet fram till skolstart. Vi vore tacksamma om ni fyllde närvaro/frånvaro så snart som möjligt! Två veckor innan lovet stänger schoolsoft för anmälningar.

Läxa:

 • Nyckeln till skatten  – läsebok kap. 13 “Skattjakten, del 2” s.88-95
 • Eleverna får med en stencil där det får befästa det vi tidigare jobbat med i veckan.

 

Information inför vecka 50:

Måndag

 •  Vi firar Lucia i Amfiteatern kl. 08:00. (OBS! Ställs in vid regn, håll koll på Schoolsoft under söndagen) Eleverna slutar kl. 12:40 denna dag, fritids är öppet som vanligt. Ni som är med i Luciatåget ska vara i Villan ombytta och klara kl. 07:45.

Tisdag

 • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

 • Jullunch

Torsdag

Fredag

 • Idrott – Ta med idrottskläder att ha inne samt handduk. (Idrottstiderna har ändrats. Gå in på schemat för att se ditt barns tid.)

 

Kommande händelser:

 • 13/12 – Vi firar Lucia i Amfiteatern. De elever som ska vara med i luciatåget (de som är med i kören denna termin) ses i Villan redan kl.7.40 (ombytta och klara). Då eleverna börjar tidigare denna dag kompenseras de med att sluta tidigare denna dag. Eleverna sista lektion slutar kl.12.40. Fritids är självklart öppet för de som önskar stanna kvar. 
 • 22/12 – Julavslutning kommer att ske i klassrummen.
 • 3/1 – Fritids öppnar igen. 
 • 10/1 – Planeringsdag, fritids och skola stängd.   
 • 11/1 – Vårterminen startar. 

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.