Saturnus veckobrev v.50

Hej alla härliga Saturnusar!

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol’n förlät, skuggorna ruva … Återigen kunde vi fira Lucia på Lemshaga, vilken magisk morgon vi fick! Så klart var luciatåget extra fint i år med våra elever med i tåget. 

Vi närmar oss jul med stormsteg men vi har haft en fullspäckad vecka med många nya kunskaper. Vi har fortsatt arbeta med fjärdedelar, tredjedelar, del av antal, adjektiv, sj-ljud, fakta om länder, pepparkakshus m.m.  Vi har även njutit av årets julbord som köket hade ordnat till oss alla.  

   

   

 

Singma

Under veckan har vi arbetat klart med kapitel, bråk. Denna vecka fokuserade vi på  att undersöka del av antal. Målet med lektionerna har varit att kunna dela in olika antal i tredjedelar och fjärdedelar samt att kunna beräkna ⅓ och ¼ av ett antal, t ex ¼ av 20 barn. 

Vi har även påbörjat ett nytt kapitel, massa och volym. Vi har uppskattat och mätt massa i kilogram, hektogram och gram. Eleverna har fått läsa av vågar samt omvandlat enheterna. 

  

 

 

 

Läsresan

Vi har fortsatt läsa och arbeta med kapitlet, Hemligt: Jördis hjärta Harry. I veckan har vi arbetat med sj-ljudet, denna vecka med stavningen sch och ch. Vi har även arbetat med ordklassen adjektiv. Vi beskrev djur genom att använda så många adjektiv vi kunde komma på.  T ex Vilket djur är svart, vitt, snabbt och lever på savannen? Vilket djur är litet, rött och prickigt?

 

Tema världen

Denna vecka har eleverna fått fortsätta med sitt arbete att forska om ett land. De har valt varsitt land att söka fakta till. De har sökt fakta utifrån givna instruktioner t ex världsdel, huvudstad, språk, invånare, klimat samt annan intressant fakta om landet. När de skrivit ner fakta var det dags att skriva in samt lägga till bilder i google presentation. Det är roligt att ta del av hur de hjälper och stöttar samt lär av varandra att lyckas. 

 

Teknik – husbygge

Under veckans tekniklektion fick eleverna, två och två, bygga och dekorera sitt gemensamma pepparkakshus. Till material hade de kristyr och mini marshmallows. Vissa hade ett väldigt tålamod, andra hade något kortare. Vi låter bilderna berätta!

 

   

   

   

 

Learn English 

I engelska har vi denna vecka arbetat med området, After school. I detta kapitel fick vi lära oss vad olika aktiviteter heter på engelska t ex play the piano, go to the cinema, bake a cake etc. Vi har även lyssnat och läst en berättelse som heter Swap! Vi börjar alltid med att lyssna på berättelsen därefter får de elever som vill prova på och läsa meningarna. Därefter försöker vi tillsammans gå igenom meningarna och översätta dessa. Några nya ord vi lärde oss denna vecka var swap, mended och bat

 

 

Idrotten – öppet hus

Sista lektionen innan lov brukar Gottis alltid öppna upp hela idrottshallen för lek så även denna vecka. Självklart la vi till några jullekar under lektionen t ex kanelbullen, ringdans, klä granen m.flDet blev en uppskattad lektion. 

   

   

   

   

  

 

Hem och skola

Musikhjälpen – En värld utan barnarbete

Förra året engagerade vi oss i musikhjälpen genom att starta insamlingar samt sälja tavlor på tradera. Vi har åter engagerat oss. Klassen har startat en bössa samt har grupperna målat två gemensamma tavlor. Nu vill vi såklart att så många människor som möjligt hjälper oss att bidra till en värld utan barnarbete.  

Även ni får gärna bidra genom att skänka en slant till vår insamling eller buda på någon av våra fantastiska tavlor: 

Bössan: https://bossan.musikhjalpen.se/saturnus-ak-3-lemshaga-akademi

Auktioner på Tradera: 

Länk: https://www.tradera.com/item/342932/517712418/saturnus-rods-handmalade-tavla

Länk: https://www.tradera.com/item/342932/517712523/saturnus-grons-handmalade-tavla

  

 

Info från fritids:

Snart är det dags för jullov men innan det önskar vi att ni tömmer era hyllor i kapprummen, ta gärna med en påse/väska och ge till ert barn, eller be någon av oss i personalen om hjälp då vi önskar att ni stannar utomhus på grund av smittorisken. Vill även påminna om att den 23/12 och den 5/1 stänger fritids klockan 15:00.
God jul och gott nytt år önskar vi på fritids!

 

Läxa:

  • Vi närma oss jullov och vi tar därmed en paus med  läsläxan. Däremot är det viktigt att ni fortsätter att läsa under lovet så varför inte önska sig en spännande bok i julklapp!

 

Information inför vecka 51:

Måndag

  •  Skoldagen börjar kl.9.40.

Tisdag

  • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

  • Terminens sista skoldag. Eleverna slutar ordinarie tid. Fritids är öppet som vanligt. 

Torsdag

  • Fritids är öppet men stänger kl.15.00. 

Fredag

  • God jul!

 

Kommande händelser:

  • 3/1 – Fritids öppnar igen. 
  • 10/1 – Planeringsdag, skola stängd – fritids är öppet.   
  • 11/1 – Vårterminen startar. 

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.