Saturnus v.16

Hej alla Saturnusar!

 

Nu har det äntligen blivit lite varmare! Men tänk på att eleverna trots det behöver ha kläder här på skolan för ev regn och kallare väder, likväl som solskydd. Ni får också gärna ta en titt i “kvarglömda klädkorgen”, det ligger mycket kläder där som förmodligen har en ägare.

 

Kunskaper

 

Under veckans matematiklektioner har vi gjort gruppuppgiften i de nationella proven i matematik. Endast en grupp återstår. Vi har dessutom arbetat med olika begrepp. Eleverna fick leka “Fråga, fråga, byt” och “Med andra ord”, som ni säkert förstår handlade det om att kunna förklara begreppen med andra ord och utöka sitt ordförråd. Hur förklarar man t ex term eller summa med andra ord? Det blev en kul övning som eleverna gillade. I vår matematikbok arbetade vi med årtal. På vilket sätt räknar jag ut skillnaden mellan två år? Detta var något vi diskuterade och det visade sig inte vara helt lätt. På vilket sätt löser jag bäst uppgiften 2010=1750+___, detta var något eleverna fick klura på.

 

 

 

 

Under svenskalektionerna har vi nu gjort klart alla nationella delprov i svenskan.

(Återstår endast någon enstaka elev.) Vi har också fortsatt att skriva på våra faktatexter och våra sagor och de flesta är nu klara. Ni är välkomna in i klassrummet för att läsa elevernas fina texter. Vi har också hunnit med att skriva fina vårdikter som några av eleverna kommer att läsa upp på vår “Hattparad” i nästa vecka.

 

Denna vecka har vi i SO avslutat bronsåldern för att påbörja nästa period, järnåldern. Vi började med att diskutera kring vad vi vet om järnåldern och vad vi skulle vilja veta. Därefter tittade vi på två korta filmer, “Kom med till järnåldern” och “Rena rama forntiden”. Vi började även titta i olika faktaböcker för att ta reda på mer information om järnåldern.

 

 

NO-lektionerna har vi arbetat med att kategorisera, benämna och synliggöra tänkandet med hjälp av en gammal klassiker “Latjo lajban lådan” eller “Vem ska bort”. Fyra djur där man ska motivera vilka som hör ihop och vilken som ska bort. Vi började med att titta på två avsnitt där vi bröt strax innan vi fick höra Magnus, Brasses och Evas förslag. Eleverna fick ge sina förslag och motivera varför. Vi synliggjorde på så sätt att det finns flera olika sätt att tänka. Efter det fick eleverna arbeta enskilt med en uppgift på Classroom på temat för att slutligen skapa egna “Vem ska bort” och prova dessa på sina klasskamrater. Det blev en lyckad och rolig övning.

 

 

  

 

Under friluftslivet gick vi en tipspromenad där vi fick fundera på återvinning och hur vi på bästa sätt hjälper vår natur.  

 

 

 

Hem och skola

 

Viktig information:

  • Lössen är på besök i Villan. För att få bukt med dessa småkryp behöver alla kamma igenom sitt hår under helgen. Tack för er hjälp!

 

Läxa:

  • Läs kapitel 22 i Nyckeln till skatten.

 

Fritids:

Snart är det dags för lov!

 

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids.

Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.

Vi har ett sista anmälningsdatum 30/4.

Fritids har öppet kl 7.30-17.00.

Notera att vi stänger 15.00 dag före röd dag och afton. Detta infaller onsdag 9/5, tisdag 5/6 och dag före midsommarafton 21/6. Notera även i kalendern att fritids har stängt för planering 13-14/8. https://goo.gl/forms/edK7DGkK2VR2sxm92

 

Mvh Fritids

 

Nästa vecka:

  • 25/4 – Fritids stänger 15.00.
  • 27/4 – Dags för vårstädning och hattparad för Mellangårdens elever. Vi firar att våren är här. De som vill och har får gärna ta med handskar och redskap att göra skolgården lite extra fin.

 

Kommande händelser:

  • 30/4 – Skola och fritids stängt
  • 1/5  – Skola och fritids är stängt
  • 9/5 – Skolans dag, denna dag  bjuder vi in er föräldrar att besöka skolan. Mer info om denna dag kommer. Fritids stänger 15.00 dag före röd dag.
  • 10/5 – Kristi himmelfärdsdag,  skola och fritids stängt
  • 11/5 – Lovdag, fritids öppet
  • 14-16/5  – Studiedagar, fritids öppet.

 

Trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']