Saturnus V. 3

 

Hej alla Saturnusar!

 

Och så kom vintern på besök. Vilken lycka att snön tittade förbi hos oss. Eleverna har verkligen uppskattat att få nya aktiviteter att göra som snön bidrar med, som tex att åka stjärtlapp.

Vi har under veckan även pratat med Alice G via Skype. Det var ett kärt återseende!

Vi har åter fått påhälsning utav löss, så titta gärna igenom era barns hår under helgen.

 

Kunskaper

 

svenskalektionerna har vi fortsatt med att arbeta med läsförståelse samt repeterat målen: “Kunna skriva meningar och använda stor bokstav och punkt.”,
“Kunna skriva frågor och använda frågetecken.” samt “Kunna använda utropstecken.”, vilka alla eleverna känner sig säkra på. Vi har även startat med “läsgrupper” igen, där eleverna sitter i mindre grupper och läser högt för varandra samt får en uppgift som de ska svara på. Vi läser alla i boken: Akimbo och lejonen av Alexander McCall Smith.

 

 

matematiklektionerna har vi fortsatt vårt arbete med bråk. Vi har arbetat med bråk som del av en helhet samt bråk som del av antal. Vi har laborerat med “bråkdelar” samt annat konkret material för att försöka ta reda på t ex ½ av 8 klossar, ¾ av 12 klossar osv. Vi har tänkt högt och diskuterat strategier för att ta reda på hur jag på bästa sätt kan lösa ett problem med bråk.

 

Under veckans SO-lektion har vi påbörjat vårt nya tema Forntiden. Denna vecka har vi fokuserat på kunskapskravet; eleven beskriver hur man kan iaktta spår av forntiden i naturen och i språkliga uttryck. Vi har denna vecka rest tillbaka till istiden. Eleverna fick en flygbiljett till istiden och väl på plats fick vi ta del av viktiga ord och begrepp om denna period. Därefter har vi läst samt sett korta filmer.

 

     

 

NO-lektionerna har vi fördjupat oss lite mer i magnetism och funderat över vilka föremål som magneten drar till sig samt om man t.ex. kan göra sin sax magnetisk.

 

 

Hälsningar från slöjden

Hej Saturnus!
Veckan som kommer är det dags att byta slöjdart. Eleverna som haft Träslöjd skall gå till Textilslöjden istället och tvärt om. Ska bli så roligt att träffa nya grupper samtidigt som vi kommer sakna dem vi haft.

I Textilslöjden har vi broderat korsstygn, dessa kommer placeras på vetevärmare som eleven får med sig hem nästa vecka. Åsa kommer ut med dem till Villan när de är klara.
Bilden här nedanför är ett exempel på korsstyngsbroderi som en av Saturnuseleverna gjort! Ni har gjort ett mycket bra arbete!

 

 

Elevers ansvar och inflytande

Den hemliga eleven har fungerat riktigt bra denna vecka. Vi märker att alla försöker bidra för att upprätthålla våra förhållningssätt i klassen, efter sina förutsättningar. Vi samtalar och reflekterar mycket tillsammans i klasserna och eleverna har många kloka tankar och insikter kring hur de kan bidra till att arbetsklimatet blir bättre i klassrummen. Fokus ligger hur de kan lyckas och inte på vad som eventuellt kan ha blivit tokigt. För tokigt blir det ibland, det viktiga är vad man kan lära sig av det. Båda grupperna har lyckats få ihop full pott för denna vecka, 5 poäng vardera!    

 

Utöver detta arbete har vi börjat använda våra “namnstenar” för att ge ordet. Detta medför att man behöver vara aktiv på lektionerna och att alla elever på något sätt kommer till tals. Vi upplever att eleverna gillar detta sätt.

 

Fritids

Läs denna information från fritids: Fritidsbrev januari 2018

 

Hem och skola

 

Läxa:

 • Nyckeln till skatten – Läs  kap 14 i läseboken.
  Välj sedan (minst) två av av följande uppgifter:
  Ordkunskap: Välj ut fem ord ur texten. Ta reda på vad orden betyder och sätt in dem i en mening. Du ska kunna berätta vad orden betyder.
  Stavning: Välj ut fem ord ur texten som du lär dig att stava.
  Läsförståelse: Skriv en kort sammanfattande text som beskriver vad texten handlar om.
 • Matteläxa – läxa 16 och 17 s.34-37

 

Nästa vecka:

 • Nästa vecka går vi in i period P3. Detta innebära att eleverna kommer att byta slöjdgrupper, de som haft träslöjd kommer att ha textilslöjd och tvärtom.
 • Det kommer även innebära att gröna gruppen kommer att ha bild under P3 och röda gruppen kommer att ha musik. Under P4 kommer röda gruppen att ha bild och gröna gruppen musik. All denna information kommer att kunna ses på klassens schema.

 

Övrig information:

 • Utvecklingssamtalsdag – onsdagen den 7/2 är det dags för utvecklingssamtal. Skolan kommer att vara stängd men fritids är öppet för de som är i behov av det.
 • Skolbio – 8/2. Vi kommer att se filmen Viktor och Josefin.
 • Allaktivitetsdag – tisdagen den 13/2.
 • Föräldramöte – onsdag den 21 februari kl 17:30-19:00. Välkomna!
 • Nationella proven – dessa kommer att genomföras under vecka 11-19. Därav kommer vi inte att bevilja någon ledighet.
 • Studiedagar – Vi kan redan nu flagga för att tre dagar i v.20 (14-16/5) kommer att vara studiedagar. Fritids kommer att dock vara öppet för de som är i behov. På torsdag veckan innan är det Kristihimmelsfärdsdag och fredagen är en lovdag, men fritids är öppet. Om man har funderingar på en kort semester kanske detta är ett bra tillfälle, då vi ju inte har haft möjlighet att bevilja ledighet under nationella proven.

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']