Saturnus V34

Hej alla nya Saturnusar! 

 

Vi har haft en härlig uppstart med alla pigga och glada barn. 

På uppropsdagen skrev, berättade och ritade alla barn om sin sommar.

Det var nog ingen som inte hade badat!  : )

 

I Villan skapar vi nu nya regler och rutiner tillsammans så att alla ska vara säkra och få bra studiero. Eleverna har gruppvis börjat skriva regler. Vi tittade på de tidigare 3:ornas regler för inspiration.

 

 

Det är även lite nya gränser nu i Saturnus. Vi har gått runt och tittat på dem och barnen har börjat använda våra nya ytor till sina kottefamiljer. 

 

 

Kunskaper

Under fredagen startade vi upp vårt historieprojekt genom att vandra till fornborgen på Lemshagas marker. Vi började med en samling då jag (Cissi) berättade lite mer om fornborgens historia och dess användning. Vi tittade även på en karta för att se var fornborgen ligger.

Forskarna är inte helt eniga kring användningen och det finns flera olika teorier. Oftast ligger de på en höjd eller med bra utsikt över vatten eller land. En teori är att de har varit platser där man har kunnat bevaka om fiender har närmat sig, en annan är att det har varit en tillflykt i orostider, en tredje att man har haft en bosättning där. Dessa olika anledningar kan naturligtvis ha kombinerats. Vissa borgar kan ha används till försvar, eller kult. De kan också ha varit ett sätt för stormän att visa sin status och makt.

Vi följer Lemshagas vision och utforskar dessa teorier rent konkret tillsammans.

Efter vår vandring reflekterade vi kring detta genom att använda rutiner: Jag ser, jag tänker/tror, Jag undrar.

Under läsåret kommer vi att fortsätta utforska Lemshagas historia tillsammans.

Vi kommer även att låta alla elever få visa en gammal sak som de tar med sig.

Cissi, Ansi och Eva kommer att samla in sakerna och sedan får eleverna visa upp och berätta vid olika tillfällen då vi har samling. Detta är naturligtvis ett fint tillfälle att öva på att göra en muntlig presentation i ett meningsfullt sammanhang.

Jag ser fram emot ett fantastisk läsår!

 

 

 

 

Vi har under veckan haft en matematiklektion där vi börjat med arbetsområdet “Talen 0-10000”. Första utmaningen blev att vi skulle räkna till 10000 tillsammans. Hur kan man göra det utan att det tar alltför lång tid? 

 

 

Hem och skola

 

Nytt i år är att vi kommer att ha idrott på måndagarna i blandade grupper, halva gröna gruppen idrottar med halva röda. När man inte har idrott får man då möjlighet att arbeta i en mindre grupp tillsammans med sin mentor. Här kommer en hälsning från Gottis:

 

Välkommen till Idrott och Hälsa läsåret 2020-2021

 

Hej och välkommen tillbaka efter ett långt sommarlov!

Nu startar vi upp hösten 2020 och här kommer lite kort information om Idrott och Hälsa åk 3. Du kommer att ha en motoriklektion på måndagar (60 min) och friluftsliv varannan vecka (ojämna veckor 120 min). 

 

På måndagar kommer vi att starta ute och vi byter om och duschar efter lektionen. Klä dig efter vädret och jag rekommenderar gympaskor:). En vattenflaska kan oxå vara bra så här i början av höstterminen. 

 

På friluftslivet har vi olika tema som följer årstiderna. Båda klasserna har friluftsliv tillsammans och Eva, Ansi och Johannes är oxå med. På dessa lektioner är det bra kläder efter väder som gäller! Bra är även att ha en ryggsäck med vattenflaska, sittunderlag och en frukt till varje tillfälle. När det blir lite kyligare kan varm dryck och en smörgås vara gott. Men det informerar vi om då.

 

Det ska bli jättekul att ses! Gympahälsningar Gottis

 

 

På onsdag förmiddag har vi vårt första friluftsliv. Då kommer vi att gå till Södersved och prata säkerhet vid vattnet. Eleverna ska ha med sig badkläder, handduk, dryck och frukt. Vi kommer att öva simning på grundare vatten samt hur du kan göra om någon person är i nöd i vattnet. Simningen görs i mindre grupper och vi provar att simma 10-20 meter.

Innan simningen ser eleverna på en film om säkerhet vid vattnet och vi diskuterar vad vi/ jag kan göra om någon är i nöd. Vi går sedan tillbaka och äter lunch i skolan. 

 

Om ni vill ta med bänkpapper så är bänkmåttet 50 x 59. Vi vill också gärna att eleverna tar med sig hörlurar som de kan använda till iPadsen. Det finns även att låna här.

 

Till sist vill vi bara berätta att Agnes fått en tjänst som lärare på en annan skola. Supertråkigt för oss men vi är glada för Agnes som får gå mot nya utmaningar.

Hon jobbar t.o.m. 28/8 och torsdag den 27/8 börjar Ulrika, vår nya ansvarspedagog, och jobbar parallellt med Agnes.

 

Vecka 35

Måndag: Idrott ute. Ta med handduk och ombyte.
Tisdag: Skoldagen börjar 9:50. Klubben är öppen mellan 8-9.
Onsdag: Friluftsliv – Säkerhet vid vattnet. Ta med badkläder, vatten och frukt.
Torsdag:
Fredag:

 

Med vänliga hälsningar

 

Eva, Ansi, Agnes, Cissi & Johannes

Klasstelefon: 08-586 313 13

ann-sophie.petersen@lemshaga.se 

eva.lorne@lemshaga.se

agnes.jansson@lemshaga.se

cecilia.hogsveden-east@lemshaga.se

 

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.