Saturnus V47

Hej alla barn och föräldrar i Saturnus!

 

Det var verkligen skönt att var tillbaka på plats i skolan igen! Ett långt veckobrev denna gång med mycket information!

 

Information från trä- och metallslöjden

Nästa vecka (v.48) kommer slöjdlektionerna att vara utomhus hela passet för bägge slöjdgrupperna i trä- och metallslöjd. Vi har under terminen arbetat med att göra grillspett och kommer nästa lektion att testa de på riktigt. 

 

Viktigt inför nästa vecka är att eleverna har kläder som både håller de varma men också som klarar av friluftslivets alla utmaningar, lera på knäna, eventuellt regn eller snö, vind, röklukt och risk för glödloppor eller kladdiga marshmallows. Varma oömma kläder alltså, kanske inte den nya fina vinterjackan. 

Ser verkligen fram emot mysiga stunder i vindskyddet med en sprakande brasa!

 

Tack!

 

Varma hälsningar

Ayla Lind

Trä- och metallslöjd

 

En hälsning från Idrott/ Friluftsliv åk 1-3

 

Hej! 

Nu har vi gått in i en ny period på Idrotten och Friluftslivet.

 

Idrottslektionen är inne i gympasalen och vi byter om till idrottskläder. Inga gympaskor behövs. Åk 2 och 3 duschar efter lektionen och då behövs en handduk. Bra är även en duschmössa nu när vädret blir kallare. 

 

Lemshaga har en fantastisk möjlighet till utevistelse. Därför har vi på skolan valt en fördjupning i våra ämnen tillsammans med Idrotten och valt att kalla det för friluftsliv. 

 

För friluftslivet behöver eleverna kläder efter väder. Som vi alla vet har vi mycket varierat väder. Vi längtar alla efter vinter med snö (i alla fall vi på skolan). När vi ska vara ute på friluftslivet- vilket vi alltid är behöver vi kläder för att kunna leka och röra sig på ett bra sätt. 

 

Det betyder att vi önskar att barnen har överdragsbyxor på skolan för detta tillfälle. Det är många barn som tycker att det är jobbigt att sätta på sig, inte har med sig, tycker att de är ”fula” när de har på sig detta. Allt detta tar tid av vår lektion. Det är inte okej! Sist tog det 20 minuter innan vi kunde gå iväg för att vissa barn vägrade.

 

Vi önskar även att barnen har mössa och vantar på skolan. En trend har blivit att använda sig av en huvtröja. Det är inte ett bra plagg på idrotten/friluftslivet då det blir svårt att se åt sidan/ innebär en skaderisk, svårt att se vem det är under huvan. Så på dessa lektioner är huvan inte något vi använder.

 

Vi önskar att ni pratar om detta hemma och hjälper ert barn att ha rätt saker på skolan. Då kan vi fokusera på bra undervisning och att ha roliga, aktiva och hälsosamma lektioner ute.

 

Så här kommer en sammanfattning:

För Idrotten i gympasalen: ombyte, handduk

För Friluftslivet: kläder för utevistelse i alla väder, överdragsbyxa, vantar, mössa, gärna frukt och ryggsäck.

 

Ni har säkert hört och sett att årets JULKLAPP blev stormköket. Det är något vi kommer att använda i vårt friluftsliv för att både dricka och äta gott:). 

 

Ha en fin fortsatt höst/vinter! Gympahälsningar Gottis

 

svenskan har vi läst och arbetat med kapitel 10 i Nyckeln till skatten. Vi fick lära oss skillnaden mellan formellt och informellt språk. T.ex. skola-plugg, sko-doja eller hund-vovve.

Vi har också läst mycket tillsammans i små läsgrupper. Varje läsgrupp har även en författare som de fått läsa om. Nästa vecka kommer grupperna presentera sin bok och sin författare för de andra i klassen.  

 

 

matematiken har vi fortsatt med kapitlet som handlar om längd och vi har provat på att använda ett måttband. Vi hjälptes åt och mätte varandras fötter, fingrar, armar, hårstrån och mycket mer. Vi har också lärt oss att omvandla meter till centimeter och till kilometer.

 

 

tekniken har vi lärt oss mer om de första datorspelen och vad en algoritm är. En algoritm är en instruktion för en dator.

 

Under NO-lektionen repeterade vi varför vatten är så viktigt och kopplade det till att hela vår jord är viktig och vad vi kan göra för att vara rädd om den. Vi tittade på film om sopsortering och eleverna har fått en sopsorteringsläxa de ska göra med er och lämna senast på onsdag. Är ni “skräpisar” eller “sorteringsmästare”?

 

Under SO-lektionen läste vi upp de svar vi har fått från Helena Wallenberg på de frågor de ställt till henne om Lemshaga och starten av skolan. Det var spännande att få svar på våra frågor. En fråga handlade om Lemshagaspöket och om det finns ett sådant. Här är hennes svar:

 

“Vi i familjen tror att alla stora “Happy Houses” har ett spöke. Vi har ett trevligt spöke som gör sig påmind vid olika tillfällen. Det är en märklig känsla men ganska trevligt spöke tycker vi. En kvinna som bodde på slottet, eller så var det en tjänstekvinna som räddade slottet från att brännas ner på 1700-talet sprang ner till vattnet där ryssarna härjade och var arg för att de hade bränt ner slott och herresäten i bygden. Hon låtsades också att hon var arg för att de bränt ner Lemshaga. På det sättet så lurade hon dem att dra vidare. Man kunde inte se slottet för alla träd som stod framför och de drog då vidare. Vi tror att det kanske är hon som lever kvar och spökar. Hon dog kanske på Lemshaga och kanske finns hon fortfarande kvar.”

 

På rasterna har vi lekt ovanligt många olika lekar. Vi vuxna har hållit i lekar på första rasten vilket många barn uppskattade  (och vi vuxna 😉

Även ute på Friluftslivet fick vi repetera en lek som vi kan leka på raster (General och spion). Den här veckan hade de flesta med sig frukt och orkade lite mer. Tyvärr vill dock många gå i tunna gympaskor och tunna byxor trots blöta och rusk. Prata gärna där hemma igen om varför det är viktigt att klä sig rätt. Till slut borde vårt och ert påminnande ge resultat och vi kan komma ut i skogen snabbare.

 

 

Hem och skola       

 

Läxa

 • Läsläxan till måndag vecka 48 är att läsa kapitel 11 och samtala om texten med er där hemma. 
 • Skrivläxan med instruktion är inklistrad i den gröna läxboken där barnen även ska skriva. Tanken är att eleverna även övar på dessa fem ord så de kan stava dem. Hjälp dem så de använder blyertspenna och suddar när det blir fel, skriver med små bokstäver (gemener), stavar rätt och det blir fint. 

 

Vecka 48

Måndag: Läxa lämnas in.

Idrott inomhus – Idrottskläder & handduk

Tisdag: Skoldagen börjar 9:50. Klubben är öppen mellan 8-9, sedan är barnen på Mellangården eller ute.

Läxa lämnas ut.

Onsdag: Sista inlämningsdag för sopsorteringsläxan.
Torsdag:
Fredag:

 

Kommande händelser:

 

 • Fredag 18 dec – Sista skoldagen för terminen.
  • Måndag 21 dec – Fritids öppet som vanligt
  • Tisdag 22 dec – Fritids öppet som vanligt
  • Onsdag 23 dec – Fritids öppet, men stänger 15.00 pga dag före afton
  • Skola och Fritids är stängt 24 december tom 3 januari. 
  • Måndag 4 jan – Fritids öppet som vanligt
  • Tisdag 5 jan – Fritids öppet men stänger 15.00 pga dag före röd dag
  • Onsdag 6 jan – Skola och fritids tängt pga röd dag
  • Torsdag 7 jan – Fritids öppet som vanligt
  • Fredag 8 jan – Fritids öppet som vanligt
 • Måndag 11 jan – Skolan startar enligt schema
 • Onsdag 13 jan – Fritids stänger 15:00

 

Med vänliga hälsningar

 

Eva, Ansi, Ulrika, Cissi, Hanna & Johannes

Klasstelefon: 08-586 313 13

ann-sophie.petersen@lemshaga.se 

eva.lorne@lemshaga.se

ulrika.mannerstedt@lemshaga.se 

cecilia.hogsveden-east@lemshaga.se

johannes.sterneby@lemshaga.se

hanna.svedlund@lemshaga.se

 

 

8 kommentarer

Kommenteringen är stängd.