Solen veckobrev v.40

Hej alla starkt lysande Solar!

 

Vilken härlig vacker höst vi fått nu! Hoppas ni tar er tid att stanna upp och njuta av färgprakten emellanåt. I skolarbetet ångar vi nu på för fullt i alla ämnen och mycket har lugnat sig i klasserna och mer och mer fokus på studier märks. Skönt tycker många! Viktigt för de flesta som satsar inför slutbetyg. Tack även för givande utvecklingssamtal som säkerligen påverkat en del. Tillsammans når vi längre!

Hemkunskap

Hej från hemkunskapen!
Nu har vi kommit några veckor in på terminen och jag (Lollo) är mycket imponerad av elevernas förkunskaper i ämnet hem- och konsumentkunskap. Vi har inlett terminen med att gå igenom tallriksmodellen, påbörjat tema kring matkulturer och traditioner samt talat om ämnets tre huvudperspektiv/kärnvärden H – E – M: HÄLSA – EKONOMI – MILJÖ
Genom ämnet hem- och konsumentkunskap så utbildar vi framtidens medvetna konsumenter och där tycker jag redan att flera elever har kommit långt. Något jag däremot märker viss okunskap och skepsis kring är hur man med enkla medel kan byta ut vissa råvaror till mer hållbara alternativ. När man t.ex. gör en köttfärssås med spagetti så kan man (bör man) ur alla tre perspektiven tillföra fler grönsaker och/eller rotfrukter i sin sås istället för att ha så mycket kött som möjligt på tallriken. Istället för en buljongtärning så kan man ta tillvara på smakerna från riktiga grönsaker. För vissa är ett sådant exempel en självklarhet men för andra är det svårare att ta till sig. Det är kul att utmana så det tänker jag fortsätta med!
Först ut på temat mattraditioner var Sverige. Vilka råvaror är vanliga i vårt land, varför växer de här och hur kan de användas? Eleverna lagade raggmunk med fläsk och lingon. Det blev mycket lyckat. Näst på tur är Italien, där den ena halvan av solarna redan har briljerat denna vecka (se bilder). Vecka 41 får nästa gäng ta för sig vid den italienska buffén och skapa egna rätter eller laga efter recept som finns att välja på.
Slutligen, ämnet är ett övningsämne där all tid eleverna kan få utanför lektionstid ger dem mycket. Så med det sagt, låt dem hacka, steka, koka, mäta, blanda, diska, torka, tvätta och handla. Om de knorrar, hälsa från mig 😉
Smaklig måltid och njut av höstens smaker! Vänliga hälsningar Lollo
   

Matte och NO

På matten jobbar vi på med sannolikhet och löser problem med hjälp av träddiagram. På NO:n är vi i utvärderingsskedet av våra mögelodlingar där vi undersöker hur höstförutsättningarna mörker, fukt och kyla samt smuts påverkar hur snabbt/mycket bröd möglar. Vi har också inlett ett arbetsområde om ”Kärlek och sånt” där vi diskuterat kärlekshistoria, vad som är viktiga egenskaper hos någon att bli kär i, hur man kan visa intresse för en person och även jobbat en del med kärlekshormoner och kroppens anatomi.

 

 

 

Veckan som kommer

Onsdag 13/10 Solen röd och grön slutar efter språket Fr + Sp röd 12.15 (Fen 11.45 och Sp grön redan 10.45). Eleverna kommer erbjudas lunch i skolan, men har inga lektioner efter lunch. Lärarna har 1/2 studiedag.

SYV-information

Kommande vecka påbörjas studievägledningssamtal med vår SYV Daniel. Se schoolsoft för tider. Observera att flera har tider då de egentligen har hål – tiderna börjar 08.00 samtliga fyra dagar. Byt med varandra om tiden ej passar, men meddela oss så vi kan ändra i listan.

Övrigt

Prao Solen kommer att ha prao under v.50. Praoblankett finns att skriva ut nedan, annars att hämta hos oss mentorer. Praoblankett.

Covid-19 vaccination 

Se information från skolsyster Judith på schoolsoft. Om ni inte har möjlighet att skriva ut blanketten på schoolsoft, finns blanketter hos oss mentorer. Sista datumet för att lämna in blanketten är 15/10.

 

Kommande händelser:

  • SYV-info 11/10, 13/10, 18/10 och 22/10 – se schoolsoftnyhet.
  • 13/10 – eleverna slutar senast 13
  • v 44 – Höstlov
  • v 50 Prao