Solen veckobrev v.47

Solens veckobrev v. 47

Äntligen lite snö, lite ljus och adventstiden står för dörren…

Nedanstående bild passar så bra kring hur vi har det just nu. Vi ser förväntansfulla fram emot julen och de kommande fyra adventshelgerna med ljus, värme och mysig samvaro med familj och vänner (se trippel-reflektionen i våra isolerfönster). Allt är samtidigt lite upponer i och med lite stress med betyg samt omkastning i schema och förberedelser för de muntliga Nationella Prov som står för dörren (se reflektionen i skeden).

Matte och NO

Vad passar då bättre än att vi i NO:n arbetar med just ögat, ljus och optik. Vi har genomfört en ögondissektion som många tyckte var spännande/lärorik/intressant och andra tyckte var lite läskig/obehaglig/äcklig. Alla känslor är helt ok. Vi har oavsett lärt oss om ögats delar och funktioner, om vad ljus är, hur ljus bryts i olika materiel och hur reflektion kan ske på olika sätt.

   

Prata gärna hemma om:

Vad beror det på att ljusbilden i skeden blir upponer?

Hur bra är egentligen skolans fönster nu när det blir kallare ute? (hur många lager glas respektive isolering har de och hur vet man det)?

Hur kan vi se dubbel himmel och dubbel skog i en sjö vissa dagar men inte andra?

Vad beror det på att kakan ser grön ut? Vilken färg får den i magen?

På matten arbetar vi med grafer, funktioner och olika matematiska samband (formler). En uppgift vi gjort är att göra funktionsmaskiner (som en slags matteklur) åt varandra. Be gärna ungdomarna visa hemma. De är vassa nu! Vilket passar bra i år 9.

Muntliga Nationella Prov

Kommande onsdag till fredag genomför vi de muntliga nationella proven i svenska, matte och engelska. Många genomför alla tre proven samma dag (onsdag) medan andra gör engelskan under torsdag eller fredag, då det är olika gruppstorlekar i de olika proven. Vi har testkört grupperna med alla elever som varit i skolan och eleverna har fått komma med synpunkter. Eleverna har fått ta del av ett schema och slutgiltigt schema kommer på måndag. Det vi hitills sett är mycket positivt – detta kommer gå bra!

Under onsdagens prov är det viktigt att passa sin tid och man börjar vid sitt pass start och slutar efter genomförda prov. Vi rekommenderar att komma i god tid till skolan (minst en kvart i förväg) och att vara mätt och utsövd. Vi ordnar mellis tillgängligt, och mentor Gottis finns tillgänglig för pepp och ompyssling, men värdefullt om man ätit ordentligt hemma eller i skolan oavsett om man börjar 8.00 eller vid lunch.

Besök av Polarna

Måns, Johan och Stefan från Polarna har varit hos oss och berättat en hel del om hur det kan vara att vara ung i Värmdö, vilka utmaningar man kan möta, vad lagar och regler säger och vilken hjälp som finns att få. Klassen mötte dem både intresserat och respektfullt.

Påminnelse Prao:

Du har väl fixat en praoplats nu? Om inte, är det sista chansen. Prata med mentorerna! Viktigt lämna in praoblanketterna nu snarast. Lämna in båda papperen så får du en kopia åter.
Prao-blanketten hittar ni här: Praoblankett

 

Kommande händelser:

Gymnasiemässa digitalt 25-27/11.

Vecka 48 –  Muntliga nationella prov ons, tor, fre

Vecka 50 – Prao

Vecka 51 – Sista skolveckan och julavslutning onsdag 22/12 kl på kvällen

Efter jul: glädjande frilufts- och idrottsnyhet – se schoolsoft 🙂