Solen veckobrev V.2

Hej alla Solisar med familjer!

Så blev det distansundervisning igen. En del uppskattar den typen av undervisning, andra inte. Oavsett längtar alla efter att det ska bli som vanligt igen, både elever och lärare. För visst känns det ändå fint att faktiskt ha rutiner och gemenskap och som grädde på moset faktiskt lära sig nya saker? För er som saknar Lemshaga lite extramycket de här dagarna kommer här lite bilder som kanske piggar upp:-)

           

Under veckan som gått har ni kämpat på. De flesta har kommit i tid sina klassrum samt gjort sina uppgifter. Vi lärare har emellertid uppmärksammat några saker som fungerat mindre bra. Läs nedan:

Nu har vi haft några veckor med distansundervisning och därmed fått en del erfarenheter av vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Vi lärare uppfattar dock att det mesta fungerar relativt bra, även om vi naturligtvis alltid kan utvecklas och göra saker ännu bättre. Vi lärare försöker göra vårt allra bästa och det förväntar vi oss också att alla elever ska göra. Att hela familjen sitter hemma och både ska få arbete, studier och luncher att gå ihop är förstås en utmaning. Vi förstår det! Kanske är det en tröst att det ser likadant ut för nästan alla just nu. Det behöver inte bli perfekt. Men för att få just distansundervisningen att fungera ännu bättre har vi lärare diskuterat och kommit fram till en del saker som vi vill att ni föräldrar hjälper oss med.

För det första behöver eleven vara synlig i kameran. Vi förstår om detta kan kännas obekvämt men vi har diskuterat fram och tillbaka och kommit fram till att detta är något man isåfall behöver träna på. Om vi ser eleven är det mycket lättare för oss att ha en dialog och vi får samtidigt en bekräftelse på om eleven deltar eller pysslar med annat under lektionen. Eleven ska vara synlig fram tills dess att läraren säger att det är okej att stänga av kameran. När kameran är avstängd syns en logga. Loggan ska antingen vara en bild på elevens ansikte i naturligt format, eller första bokstaven i elevens namn. Det är alltså inte godkänt att ha en bild på någonting annat. 

 

För det andra förväntar vi oss att eleven ägnar sig åt studier under lektionstid. Det betyder att det inte är okej att samtidigt spela eller ägna sig åt andra samtal med andra elever som varken har med ämnet eller lektionen att göra. Samtal som har med ämnet och lektionen att göra är givetvis välkomna. För att behålla trygghet i gruppen är det inte heller tillåtet att ha utomstående med under lektionerna, precis som i våra vanliga klassrum.

 

För det tredje förväntar vi oss ett gott uppförande och ett trevligt bemötande. Det betyder till exempel att man har en normal (passande) samtalston, att man tilltalar varandra på ett trevligt och ödmjukt sätt och att man inte gör störande ljud, t ex blåser eller skriker in i mikrofonen. Det här kan man tycka låter självklart, men för ett fåtal elever har det tyvärr varit en utmaning att respektera sina klasskamrater och hantera tekniken på ett respektfullt sätt. Vi är ledsna för det.

Sammanfattningsvis vill vi ha er hjälp med att prata med era barn om följande:

 

*Kamera på tills läraren säger att det okej att stänga av den

*Foto av sig själv eller initial som logga

*Skolarbete på lektionstid

*Trevlig och respektfull mot andra 

*Inga obehöriga i rummet

 

Stort tack för ert samarbete! 

 

Inför nästa vecka:

  • Solen grön är på plats i skolan. Solen röd har distansundervisning.
  • Om ni känner stor oro över att det inte går bra för ert barn när det kommer till distansundervisningen. Kontakta mentor omgående. Vi har lite andra lösningar att erbjuda där det verkligen inte fungerar.
  • På måndag ska alla elever börja förbereda sig inför sitt utvecklingssamtal som kommer att äga rum vecka 7.
  • De elever och föräldrar som har ett behov av utvecklingssamtal under vårterminen kan gå in och boka från och med vecka 4.
  • Nu ska de flesta fått sina koder till gymnasieantagningen. Har man ännu inte fått den kan de vara god tid att höra av sig till dem för att se var den tagit vägen.

Med önskan om en fin helg!

Henrik, Ann &  Cristin