Oj, oj, oj, vad tiden rusar iväg. Som alltid denna tid på året brukar fröken dra sitt hår och oja sig ordentligt för hur vi ska hinna med allt vi ska lära oss:) Lyckligtvis har ni pedagoger som har huvudet någorlunda på skaft och kan trolla med knäna, så om allt går som planerat så klarar vi av även detta!
Vad har vi rivit av denna vecka då… Jo, i historia har vi pratat om Gustav Vasa. Sist vi lämnade honom så fick vi lära oss att han äntligen lyckades vinna över Kristian Tyrann och att han själv lyckades bli ny kung i Sverige. Till sin hjälp lyckades han få med sig sveriges bönder och han fick även ekonomisk hjälp av Hansan och Lubeck. Men det var inte gratis… Nu stod han i stor skuld till Lubeck och hur skulle han nu lösa detta? Inte var han så där supertrevlig inte och det fick tyvärr både kyrkan och bönderna erfara… Namnet på veckans tema var Gustav Vasa “den onde” och nu skulle tiden följas av många stora förändringar för sveriges bönder. Med de slog tillbaka… Flera uppror följde och fråga gärna era kids hur Gustav Lyckades ta sig ur även dessa situationer…
I svenska har vi arbetat med tema tidning (se nedan) men även fortsatt med vårt läsprojekt “Godnatt Mr.Tom” . Här läser vi boken tillsammans och genomför olika boksamtal parallellt. Era barn är så duktiga och smarta och gör fantastiska kopplingar på många olika sätt. Så kul! Den här veckan försökte vi jämföra den engelska skolan på landsbygden år 1940 med vår skola idag. Vilka häftiga analyser och observationer som gjordes. Vi kunde dock konstatera att skolan är lika på det sätt att vi fortfarande läser liknande ämnen och att själva byggnaderna och klassrummen är liknande. Den stora skillnaden var HUR vi lär oss och på vilket sätt. Förr var det mer slutprodukten som räknades medans nu är det resan dit som är det viktiga.
I Historia och arbetet med Gustav Vasa så har vi ofta diskuterat hur Gustav Vasa har framställts och på vilka olika sätt han har porträtterats. Vissa menar att han var den bästa och andra menar att han var en riktig tyrann. Men vad beror det på att en historisk person eller händelse kan framställas på många olika sätt av olika personer?
Varför kan historiska framställningar bli olika…
… för att de som gör framställningarna lever i olika tidsåldrar?
… för att de som gör framställningarna kommer från olika platser?
… även om de som gör framställningarna kommer från samma tid och plats?
Fokus denna vecka
Nu har vi kommit en rejäl bit på vägen i arbetet med att skapa en alldeles egen tidning. Hittills har vi skrivit artiklar och reportage, analyserat och skrivit krönikor, skrivit en recension samt producerat en alldeles egen reklamannons. Den här veckan har vi tagit oss lite längre bak i tidningen och tittar nu på “familjesidorna”.
En av tidningens mest lästa sidor är just familjesidan som ofta har något annat namn såsom “Nära och kära” eller “Personligt”. Här hittar man födelse- och dödsannonser, meddelanden om förlovningar, giftermål, och mycket annat. Många gånger finns där även personliga porträtt av någon jubilar, eller avliden. Det finns många infallsvinklar när man ska arbeta med de här sidorna, men det kräver vanligtvis en viss eftertänksamhet och känslighet.
Visste ni förresten att familjesidorna är också en av de mest lokala sidorna och riktar sig mest till de som bor i området som tidningen finns och sprids till. Många gånger påstås det att det är äldre som läser de här sidorna men det är inte hela sanningen. Barnbilder och bilder på nygifta har en betydligt yngre publik. Tittar man på läsarsiffror på familjesidorna så är det just dödsannonser och barnbilder (nyfödda) som toppar listan. Något fler kvinnor tittar på dödsannonser än män. När det gäller barnbilder dominerar kvinnorna totalt.
Nästa vecka kommer vi att titta på nöjessidorna och eleverna kommer att få skapa sin egna sida med massor av nöje och skoj. En uppskattat miniprojekt jag har fått uppleva:)
Förra veckan var det dock tid för att skapa en egen reklamannons. De var SÅ duktiga och engagerade och jag vill påstå att jag aldrig i min lärarkarriär har delat ut så många A på en uppgift någonsin. Heja heja älskade Tellusar! Här kommer resultatet:
Övrig information:
Distansundervisning
Måste ju älska elevernas innovativa lösningar på olika utmaningar som kan uppstå med denna typ av undervisning. På bilden ser ni hur Vilde och Jonatan S genomför ett grupparbete på distans;)
Lemshagavägen
Då den bilburna trafiken har ökat ordentligt här på Lemshagavägen sedan Coronas intåg rekommenderar vi de elever som kan, gå sista biten ned till skolan. Det går bra att till exempel släppa eleverna vid busshållplatsen. Om ni har möjlighet kan ni cykla till skolan och ställa cykeln i cykelstället precis utanför Mellangården.
V 21, ta- igen- dagar
Under v 21 är det studiedagar på skolan. Måndagen 18/5 är skolan stängd men under 19+ 20 maj är fritids öppet (dock ingen vanlig skola). Under dessa 2 dagar (19+ 20 maj) är det en chans för de elever som ligger efter i ämnen att ta igen. De elever som detta berör kommer att bli kallade utav sin ämneslärare. Om ni blir kallade är det en obligatorisk dag att närvara. Ligger ni i fas med allt är ni hemma och lediga.
Skolans dag 13 maj inställt
På grund av smittspridning av Coronaviruset kan vi inte genomföra Skolans Dag i år. Det känns oerhört sorgligt då det är första gången sedan Lemshaga Akademi startade 1995, som vi har ställt in Skolans Dag.
Vi kommer naturligtvis att följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten att folksamlingar över 50 st inte är tillåtet.
Kommande datum och aktiviteter:
V.21Mån 18/5: Studiedag Tis – ons 19-20/5: “Ta igen”-dagar (mer info kring detta kommer inom kort) Tors-fre 21-22/5: Lov V.23Mån 1/6. Prov (Historia) – “Gustav Vasa” V.24Ons 10/6. Avslutning! |
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Åsa