Då har vi äntligen genomfört våra första nationella prov och jösses vilka underbara elever vi har. De har varit SÅ duktiga och kämpade på som riktiga krigare… Tre prov på raden i svenska, matte och engelska och samtidigt hålla gott mod och prestera på topp. Och så klart de presterade på topp… De är ju våra elever:)
Förutom muntliga nationella prov har vi hunnit med en hel del annat också så klart men i svenskan den här veckan har vi mest hunnit med de nationella proven så nästa vecka får vi fortsätta med våra argumenterande texter och hur man skriver hållbara och relevanta argument som tål en del motstånd.
Vill även nämna att alla elever som ville veta sitt provresultat i de muntliga delarna i matte och svenska fick ta del sina resultat. De fick dock ingen matris utan endast muntligt feedback så fråga era kids så kan de berätta sitt resultat.
I SO- har vi avslutat vårt Brott & Straff tema och eleverna har fått tillbaka sina prov samt en matris och slutbetyg i ämnet samhällskunskap. Jag har fyllt i matriserna på schoolsoft (glöm inte att fylla i nationella kunskapskrav och inte lokala) men det står inget rapporterat betyg i form av en bokstav än. De kommer att rapporteras vid jul. Men om ni tittar på den matris som eleverna fick hem i torsdags så har jag skrivit betyget högst upp.
Något som jag uppmärksammat och verkligen vill berätta (och skryta lite extra om) är HUR eleverna svarar på proven. Det är en konst i sig att skriva svar som är sammanfattande, relevanta och med korrekt fakta samtidigt som man inte skriver för mycket… Det här är verkligen något vi har pratat om och uppmärksammat mycket. Hur svarar man på (långa) frågor där man ska analysera och reflektera utan att skriva för mycket och därmed också känner en stress över att inte hinna med att skriva ner allt..
Just det här, att skriva kort och koncist där onödig fakta sållas bort har de verkligen lyckats med den här gången, och det är verkligen avancerat i den här åldern vill jag lova:) Så kul att se!
Fredagskluringen: Vem är den där patriarken Abraham som Åsa tjatar om hela tiden i religion…?
Fokus denna vecka: De Abrahamitiska Religionerna
Då har vi alltså påbörjat vårt nya SO- ämne, Religion, med fokus på de abrahamitiska religionerna. Temat kom först att handla om en introduktion och återblick till vad en religion faktiskt är och vad som kännetecknar och skiljer en religion från en och annan livsåskådning. Som en första uppgift fick eleverna skapa en egen religion och fantasin och kreativiteten strålande. Mycket skratt blev det och ni kan gissa hur kul vi hade det när vi fick oss en redovisning av alla galna religioner. Allt från Bollismen, Kvinnodomen, VOM-Religionen, till Skitdomen, Abdullhismen och Kossanken... 🙂
Nästa del i temat är att djupdyka ner i de tre syskonreligionerna kristendomen, judendomen och islam. Vad har de gemensamt, vad skiljer dem åt och vem är deras patriark? Vi kommer att jobba med en religion i taget och djupdyka något. Vi börjar med kristendomen och förkovrar oss här.. Det var nämligen veckans tema och kommer att fortgå något in på nästa vecka. Därefter är det judendomens tur tätt följt av islam…
Avslutningsvis kommer vi att titta på likheter och skillnader i vår avslutande del i temat. Även ett avslutande prov ska hinnas med i form av ett muntligt grupp-prov, något som gladde eleverna mycket:)
Övrig information:
Hälsningar från Gottis!
Nu har vi redskapsperiod. Vi övar på styrka, mod och teknik. Vad duktiga alla är och vad roligt vi har…
Tips från läxhjälpen!
Vill mest påminna och uppvigla till lite läxhjälp. Denna tjänst som skolan erbjuder ligger på tisdagar och torsdagar 15:30-16:30 och leds av vår eminenta kollega och årets pedagog Krister. Ta verkligen chansen att komma hit och få bra hjälp nu när det snart är dags för matteprov… Alla är välkomna!
Tips från coachen Andreas
Först och främst vill jag berömma er alla för en fantastisk insats i de nationella proven, jag är så stolt!! Vi närmar oss terminens slut men vi ska hinna med en sista prövning inom matematik.
Måndagen den 2/12 är det dags för ett mer omfattande matematikprov som avser både kapitel 1 & 2 i matematikboken.
I Schoolsoft under nyheter i ”mentorerna informerar” så hittar ni allt som kan tänkas behövas inför provet. Vad som förväntas kunnas, begreppslistor, repetitionsuppgifter, problemlösningar m.m Börja träna hemma redan nu, ett tips är att ta en kortare stund per dag så det inte blir för mycket på en gång de sista dagarna före provet 🙂 Hör av er om ni har frågor!
Väl mött /Andreas
Info från fritids
Behov av utökad fritidsomsorg
Under hösten har vi sett ett ökat antal barn som lämnas före fritids öppnar 7.30. Är ni i behov av utökad omsorg, mellan klockan 7.00-7.30 behöver ni inför varje läsår ansöka om detta. Här nedan finner ni blanketten för detta, den ska bifogas med ett arbetsgivarintyg som styrker ert behov. Ansökan lämnas in till expeditionen.
https://lemshaga.se/wp-content/uploads/2018/01/Fritids-Ansökan-om-utökad-omsorgstid-morgon.pdf
Hälsningar Fia
Kommande datum och aktiviteter:
v. 49 måndag. Matteprov. Se info på Schoolsoft.
v. 50 Torsdag. Luciafirande. Vi möts i Amfieteatern 8.00. Välkomna! Grupp-prov i religion. Mer info kommer
v. 51 Torsdag. Avslutning i kyrkan. |
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Åsa