Tellus veckobrev v.40

Tack för ännu en härlig rolig vecka Tellus!

Ni är bara bäst och vi lär tillsammans och skrattar åt olika tokigheter nästan varje dag. Vi säger bara ”Apan i trädet” 🙂

Här några bilder från pauslek från Ingarö församlingshem.

Matematik och NO

I matten har vi under veckan fortsatt arbetet med bråk och procent, nu med fokus på sannolikhet. Vi har bland annat pratat om kulor, tärningar och testat spela lyckohjul med hjälp av fidget spinners. Vi har även provat en digital form av läxförhör med tillhörande teknikstrul (en erfarenhet det med – tack Tellus för tålamod) och tittat igenom resultatet av diagnosen “Förstå och använda tal” och påbörjat arbetet med att repetera och täppa till eventuella kunskapsluckor. Kommande månad kommer det att vara en matteläxa varje vecka med både repetition av senaste stoffet och en färdighetsträningsuppgift från äldre avsnitt. Den första handlar om lite sannolikhet och tre räknesätt – addition, subtraktion och multiplikation.

För de elever som inte kan multiplikationstabellerna tipsar jag om att träning i denna på olika sätt är ett stort steg mot att göra matten både roligare och lättare. Det finns både digital tabellträning och olika slags spel på Multiplikationstabellen eller på engelskspråkiga men lite coolare Math playground – multiplication games. Dessutom kan man träna tabellerna så de sitter utantill väldigt effektivt med metoden ”Gångertabellen-på-5-veckor” men då behöver en förälder hjälpa till. Säg till Malin så får du en kopia i handen.

 

I NO har vi fortsatt arbetet kring plaster i haven och pratat kring hur näringskedjorna påverkas, vad vi kan göra och vilken effekt det kan få samt vilka för- och nackdelar plast har. Se bilderna nedan från våra ”Chalk Talks” för tips inför kommande läxförhör. Att förklara med naturvetenskapliga begrepp (diskutera kring miljö, hälsa, materialanvändning snarare än t.ex. ekonomi, utseende) i flera led är det som gör att man når långt i NO.

Idrott och orientering.

Idrotten kommande vecka handlar om orientering. Tänk på bra kläder för väder. Att kolla på en karta och repetera karttecknen tillsammans är toppen inför orienteringsprov veckan innan höstlovet. Eller varför inte en promenad tillsammans? Gå gärna in och kolla på Gustavsbergs orienteringsklubbs sida, här direkt till Naturpasset och här en Karta över Lemshaga skolgård.

Vandringsdag

Tisdag den 9/10 är det dags för den årliga vandringen. Vi samlas kl 9.00 utanför simhallen och beräknas vara tillbaka ca 14.30 i Gustavsbergs centrum. Eleverna behöver sköna kläder efter väder och skor som klarar ca 10 km i terräng. De behöver även en ryggsäck med fika/mellis, lunch och dryck. Torra strumpor kan vara skönt att ha med. Vi hoppas och tror på en toppendag!

 

Föräldramöte

Hjärtligt välkomna på föräldramöte onsdagen den 10/10 kl 18-20. Kvällens punkter är:

  • Läget i klassen just nu.
  • Betyg och bedömning (fortsättning från mötet i våras).
  • Inblick i elevernas skolvardag.
  • Terminsplaneringar.

Vi vill även kommentera vårt arbete kring både fysisk miljö, globalt miljöarbete och barnens miljö på nätet. Dessutom hoppas vi att några Tellusar kommer och läser lite dikter och berättar om plastproblemet i havet. Som vanligt blir vi glada om klassföräldrarna kan ordna någon form av fika till mötet. Te samt muggar och servetter finns. Kaffekokare finns i huset.

 

Info från Klubben:

Snart är det dags för Höstlov och inför det behöver vi på fritids och klubben veta om ditt barn behöver omsorg under lovet. Ni gör anmälan via schoolsoft, ska ditt barn vara här fyller ni i aktuella tider för v. 44. Ska ditt barn vara ledigt skriver ni ”ledig” under ”kommentar från vårdnadshavare”.

Detta är mycket viktigt att ni gör och det gäller ALLA barn inskrivna på fritids eller klubben. Vi behöver era anmälningar senast 7 oktober för att planera bemanning och aktiviteter.

Hälsningar Fritids och Klubben

 

Kommande vecka:

NO – förhör om plasternas miljöpåverkan samt skriva labrapport om densitet. Läxa.

SO – demokratins historia i Sverige samt inför prov om demokrati och källkritik. Läxa/prov kommande vecka.

Ma – mer sannolikhet och träning i räknesätten. Läxa.

Sv – berättande texter och sambandsord

En – muntliga aktiviteter som träning inför NP samt filmen om Pi.

Id – vandring och orientering ute

 

Må så gott! /Varma hälsningar Telluspedagogerna

 

 

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.