Uranus v.18

Hej alla Uranusar!

 

Vilken fantastisk vecka vi har haft. Det känns som att våren här om än på ett kort besök. Vi håller tummarna på att det fina vädret fortsätter.

 

Svenska

Denna vecka har vi arbetat med att följa en instruerande text. Eleverna har fått läsa två kortare texter för att sedan utföra instruktionerna. Vi har även läst igenom läsläxan än en gång för att besvar sant- och falsktfrågor. Här övar vi på vår läsförståelse. Vi har även påbörjat ett nytt arbetsområde med faktatexter där vi kommer att fokusera på barnboksförfattare. Vi kommer knyta ihop med området hur barn hade det förr i tiden. Idag fredag tittade vi på ett avsnitt från Madicken där eleverna senare fick reflektera över skillnaden från då och nu.

 

Matematik

Under veckan som gått har vi arbetat med multiplikation, 3:ans och 4:ans tabell. Vi har bekantat oss med talfamiljerna för att se och förstå sambandet, t.ex 4×3=12, 3×4=12, 12/4=3 och 12/3=4. Eleverna har dessutom fått prova på olika mattespel där fokus har varit multiplikation.

 

NO

Förra veckan gjorde vi experiment kopplade till tyngdkraft och gravitation där eleverna fick ställa hypoteser kring vad de tror kommer att hända och varför de tror det. Denna vecka kom vi fram till slutsatser baserade på våra experiment som vi kommer att presentera närmare på skolans dag. Vi har även tittat på en kort film som handlade om ämnet.

 

SO

Denna vecka fick vi besök av Ebba Mir, Isaks mamma. Hon berättade mer om islam. Eleverna hade i förväg skickat frågor till henne om något de ville veta mer om. Det blev en bra lektion med många nya kunskaper. Tack Ebba för att du kunde komma! Nästa vecka går vi vidare till buddhismen. Är det någon ni känner som utövar denna religion får de mer än gärna komma och besöka oss och berätta mer om religionen.

  

Denna vecka har vi även bekantat oss med veckans elever, Dante och Elvira. Dante tycker om att leka med sina kaniner och spelar gärna DOTA. Elvira spelar hockey och även hon gillar att leka med sina kaniner.  Tack för två väldigt bra presentationer!

  

  

 

Friluftsliv

Fredagen sista lektion hade vi i skogen där båda grupperna samlades runt en lärande lek. Uranus röd gjorde 36-leken som går ut på att räkna addition för att få ett nummer till olika uppdrag som ska lösas. Uranus grön gjorde “Vandrande sagan” där eleverna fick inte bara fick samarbeta för att sätta ihop en saga utan även fick träna på att hålla många saker i minnet.

  

  

  

 

Ansvar, inflytande och delaktighet

Vi har regelbundet haft samtal kring hur vi ska vara i klassrummet och hur vi ska vara mot varandra då både elever och lärare upplever att det är något som vi tillsammans måste arbeta med och bli bättre på. Eleverna har många kloka tankar och förslag och nu måste vi bara bli bättre på att det efterlevs på lektionstid och på rasterna. Vi har framför allt kommit fram till följande tre punkter som vi ska tänka lite extra på: Arbetsro, eget ansvar och att respektera varandra. Ha gärna en diskussion hemma vad det kan innebära för just ditt barn och hur de kan bidra till att det efterföljs.

 

Läxa:

  • Läsläxa – “Slut för idag, tack för idag” s.138-143.
  • Läxbok – “Slut för idag, tack för idag” s.27.

 

Nästa vecka:

  • Onsdag 10/5 – Välkommen till skolans dag kl.13-16. Inför denna dag behöver vi veta om du som förälder planerar att besöka skolan. För att det ska blir bästa möjliga dag för alla elever behöver vi veta om du inte har möjlighet att delta denna dagen. Maila mentor eller fritids@lemshaga.se. För mer information om dagen klicka här: Skolans dag Mellangården – 2017 

 

Kommande händelser:

  • Måndag 15/5 – Studiedag. Fritids är öppet för de elever som har anmält närvaro.
  • Lovdag 25-26/5 – Skolan är stängd torsdag 25/5. Fritids är öppet fredag 26/5 för de elever som har anmält närvaro.
  • Planetspelen – Fredag 2/6 har Mellangården sitt årliga Planetspel.  
  • Måndag 5/6 studiedag – Skola och fritids är stängd.
  • “Clean up coast” – Fredag 9/6 hjälper vi våra stränder att bli extra fina. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
  • Onsdag 14/6 – Sommaravslutning (mer info kommer senare).

 

Information från fritids:

  • Hej! Nu är det inte långt kvar till sommarlovet. För att kunna planera vår verksamhet måste vi veta vilket behov ni har av fritids studiedagen 15/5, lovdagen 26/5 och under sommarlovet. Fyll i formuläret i länken nedan. Tryck på spara efter ifylld enkät. Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 8/5.

Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/QvWeul5SzKxsNPrz1

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']