Uranus v.19

Hej alla Uranusar!

 

Vädret fortsätter att spela oss ett spratt! Trots det har vi haft en bra vecka där vi framförallt hade vår årliga Skolans dag. Denna dag passade vi på att visa upp flera av de saker vi arbetar/arbetat med. Våra fantastiska Monet konstverk visades upp, ni fick prova på vårt arbete om “Kraft och rörelse” samt fick ni utföra en tipspromenad inom religion. Tack till alla som kom och besökte oss!

 

  

 

Svenska

I Diamantjakten har vi denna vecka arbetat med “på djupet frågor”. Vi har utgått från läsläxan och försökt besvara frågor från kapitlet. Eleverna har dessutom fått skriva om känslor. Vilka ord beskriver vissa känslor?Vi har även arbetat med faktatexter, samt diskussioner kring olika typer av källor och hur och om man kan lita på dessa, d.v.s. källkritik. Vi har tittat på två avsnitt från UR, “Hur vet du det?”

 

Matematik

Under veckan som gått har vi arbetat med division samt hur division är kopplat till multiplikation. De som har arbetat klart i boken har fått utmana sig med de olika tabellerna. Det gäller att gnugga in tabellerna.

 

NO

Denna vecka har vi genom olika experiment arbetat med balans, jämvikt och stödyta. Liksom tidigare har eleverna fått ställa sina hypoteser innan vi utfört experimentet för att därefter komma till en slutsats. De har i sina undersökningar, hypoteser och slutsatser börjat använda mer och mer naturvetenskapliga begrepp vilket är ett av målen med arbetet.

 

SO

Under denna vecka har vi fortsatt vår resa inom religion. Denna vecka fördjupade vi oss inom buddhismen. Detta passade utmärkt då det visade sig vara Vesak (Buddhadagen) i onsdags. Vi kom fram till att vi tycker att denna religion är mest intressant. Många av eleverna var väldigt fundersamma kring Buddha och det liv han fann. Kanske kommer vi få några buddhister i klassen!

 

Under skolans dag fick elever och föräldrar prova på vår tipspromenad om de tre största religionerna, islam, kristendom och judendom. Det var några kluriga frågor men både elever och föräldrar fick godkänt av Ingela!

 

Friluftsliv

Fredagens sista lektion hade vi åter friluftsliv. Denna dag fick Uranus grön prova på 36-leken som går ut på att räkna addition för att få ett nummer till olika uppdrag som ska lösas. Uranus röd fick prova på “Vandrande sagan” där eleverna fick inte bara fick samarbeta för att sätta ihop en saga utan även fick träna på att hålla många saker i minnet.

 

Mitt i 36-leken ropar ett barn högt “Ett rådjurskid”. Det visar sig att mitt i vår spelplan ligger ett kid. Vi backar snabbt bort från platsen och försöker sänka våra röster. Vi hoppas att mamman kommer tillbaka utan att ha blivit alltför skrämd av oss.

 

  

   

  

 

Ansvar, inflytande och delaktighet

Då vi känner att det har uppstått alltför många konflikter i taggbuskarna har vi valt att pausa detta område under nästa vecka. Under veckan kommer vi diskutera hur vi är mot varandra i taggbuskarna och vilka regler och överenskommelser vi har gjort sedan tidigare. Vi kommer att diskutera behovet av nya och eller ändrade regler för att säkra att vi får en bra (inkluderade och trygg) miljö där. Vi utvärderar i slutet av  nästkommande vecka.  

 

Läxa:

  • Matteläxa – läxa 25 s.54-55 (vissa elever har gjort läxan i skolan).

 

Nästa vecka:

  • Måndag 15/5 – Studiedag. Fritids är öppet för de elever som har anmält närvaro.

 

Kommande händelser:

  • Lovdag 25-26/5 – Skolan är stängd torsdag 25/5. Fritids är öppet fredag 26/5 för de elever som har anmält närvaro.
  • Planetspelen – Fredag 2/6 har Mellangården sitt årliga Planetspel.  
  • Måndag 5/6 studiedag – Skola och fritids är stängd.
  • “Clean up coast” – Fredag 9/6 hjälper vi våra stränder att bli extra fina. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
  • Onsdag 14/6 – Sommaravslutning (mer info kommer senare).

 

Information från fritids:

  • Hej! Nu är det inte långt kvar till sommarlovet. För att kunna planera vår verksamhet måste vi veta vilket behov ni har av fritids studiedagen 15/5, lovdagen 26/5 och under sommarlovet. Fyll i formuläret i länken nedan. Tryck på spara efter ifylld enkät.

Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/QvWeul5SzKxsNPrz1

 

Information Sports Heart Camp:

För er som vill göra något riktigt roligt tillsammans med nya eller gamla vänner i sommar bjuder Sports Heart Camp in alla från 7-15 år på en härlig lägervecka den 30 juli-4 augusti på Ingarö. Lemshagas egen musiklärare Jonas Karlhager är ansvarig för show men förutom det finns fotboll, ishockey, handboll, innebandy, friidrott, mountainbike, e-sport och dans att välja mellan. Bland ledarna är några av de största profilerna i respektive idrott som Tommy Söderberg, Malin Ewerlöf och Stefan Holm för att nämna några. Oavsett om du ligger på en avancerad nivå i din idrott eller aldrig provat så finns det möjlighet att utvecklas här. Alla deltagare får ta del av ett aktivitetscenter som innehåller allt ifrån Bumper Balls och Segways till möte med en gladiator som är på plats hela veckan i hinderbanan och swimrun med en av landets främsta instruktörer. För de äldsta deltagarna är det övernattning i Brunns skola med massor av kvällsaktiviteter, bad och grillning. Familjer som har svårt med deltagaravgiften har möjlighet att ansöka om gratis plats. Mer information finns på hemsidan där också anmälningarna görs; sportsheart.se.                          Ledarna hälsar er varmt välkomna!

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']