Uranus v.20

Hej alla Uranusar!

 

Kommer ni ihåg att Moa The Bear följde med Ingela till Mallorca i september förra året? För ca två veckor sedan fick vi vårt första svar från henne. Hon har haft en fantastisk tid på Mallorca tillsammans med familjen Dyne och framförallt dottern Gemma. De bifogade flera bilder och meddelade att nallen var på väg hem till oss. Igår torsdag fick vi henne tillbaka. Hela klassen samlades när vi öppnade paketet. Familjen hade köpt med en sombrero till Moa The Bear samt en souvenir från Mallorca till oss.

 

  

 

Svenska

Denna vecka har vi arbetat klart med Diamantjakten. Sista kapitlet handlade om att reflektera och tänka tillbaka på vad boken handlade om. Till hjälp använde vi oss av Cowboyen och fångade in det viktigaste ur boken. Vi skapade även inre bilder med hjälp av Konstnären. Eleverna fick dessutom skriva en bokrecension om Diamantjakten. Vi har dessutom arbetat och diskuterat om faktatexter. Hur kan en faktatext om djur vara strukturerad? Vi använde oss av sju punkter; rubrik, klassificering, utseende, boplats, föda, ungar och övrigt. Efter diskussion fick eleverna arbeta med en faktatext om humlan där de fick sortera faktan under rätt rubrik (se nedan).

 

 

 

Matematik

Under veckan har vi repeterat området tid. Vi har diskuterat året, månader, veckor m.m. Vi har tidigare arbetat med den analoga klockan. I veckans kapitel har vi arbetat med den digitala klockan, vilket för många är lite klurigare. Eleverna fick dessutom göra sin egna klocka som sträckte sig över hela dygnet (den har två sidor, den ena sidan är från 1-12 och den andra är från 13-00). Fler av eleverna har klockan som ett individuellt mål att arbeta med och för att befästa detta område behövs kontinuerlig träning. Därför är det viktigt att ni även hemma hjälper till att träna med era barn.

 

 

NO

Denna vecka har vi reflekterat över vilka ord och begrepp vi har lärt oss och repeterat dessa. Vi har också funderat på vad lyftkraft är och vad som använder sig av det. Eleverna hade många förslag som fåglar, flygplan, insekter och helikoptrar. Vi funderade även på vilket sätt de använder sig av lyftkraften. Därefter tittade vi på en kort film om ämnet. En av grupperna hann även med att göra egna pappersflygplan som de sedan själva fick prova lyftkraften med.

 

  

 

SO

Under denna vecka har vi avslutat vårt arbete med religionen buddhismen. Vi har nu börjat titta på hinduismen. Även denna religion är väldigt intressant. Visste ni till exempel att de har massor av heliga skrifter och att man under en livstid inte skulle hinna med att läsa alla (källa Puls).

 

Friluftsliv

Denna dag fick vi prova på att arbeta med stormkök. Eleverna fick öva på att sätta ihop samt ta isär. Som avslutning fick vi prova på att poppa popcorn i ett stormkök. Mums! Gottis hade även förberett en kortare orienteringsbana som vi fick prova på.

 

      

 

 

 

Ansvar, inflytande och delaktighet

Efter att vi har pausat leken inne i taggbuskarna under veckan har vi fört diskussioner tillsammans med eleverna om vilka regler som ska gälla när man är där och leker. De har fått fundera på vad som är bra, vad som är mindre bra, vad de önskar sig och om de har några frågor. Utifrån elevernas svar kommer vi sedan att sammanställa regler kring leken i taggbuskarna.

 

Läxa:

  • Matteläxa – läxa 26 s.56-57.
  • Faktatext om Kattugglan. Läs och stryk under viktiga ord som vi kan skriva i vår tankekarta nästa vecka.

 

Nästa vecka:

  • Onsdag – tänk på att skolan stänger kl.15 då det är dag före röd dag.
  • Lovdag 25-26/5 – Skolan är stängd torsdag 25/5. Fritids är öppet fredag 26/5 för de elever som har anmält närvaro

 

Kommande händelser:

  • Planetspelen – Fredag 2/6 har Mellangården sitt årliga Planetspel.  
  • Måndag 5/6 studiedag – Skola och fritids är stängd.
  • “Clean up coast” – Fredag 9/6 hjälper vi våra stränder att bli extra fina. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
  • Onsdag 14/6 – Sommaravslutning (mer info kommer senare).

 

Information från fritids:

  • Hej! Nu är det inte långt kvar till sommarlovet. För att kunna planera vår verksamhet måste vi veta vilket behov ni har av fritids lovdagen 26/5 och under sommarlovet. Fyll i formuläret i länken nedan. Tryck på spara efter ifylld enkät.

Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/QvWeul5SzKxsNPrz1

 

Utvärdering av fritids i Neptunus och Uranus.

Din åsikt är värdefull för oss!

Vi behöver din hjälp för att utvärdera och förbättra vår verksamhet på fritids.

Vänligen fyll i enkäten i länken nedan till den 29/5.

Kom ihåg att trycka på skicka när du fyllt i enkäten.

Tack på förhand.

Mvh Fritids

 

https://goo.gl/forms/ZoaK16qFjI0dw49I3

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']