Uranus v.21

Hej alla Uranusar!

 

Denna vecka gick extra fort då vi har en helgdag samt en klämdag. Nu börjar det kännas av att sommarlovet inte är långt bort. Vi har räknat hur många dagar vi har kvar i Uranus och det är endast 11 skoldagar!

 

Svenska

Under denna korta vecka har vi fortsatt vårt arbete med faktatexter. Vi gjorde en gemensam tankekarta kring Kattugglan. Vi skrev upp de ord och begrepp vi tyckte var viktiga. Därefter fick eleverna muntligt återberätta från ett givet ord eller begrepp om ugglan. Eleverna har dessutom fått söka fakta om ett valfritt djur utifrån de sex punkter vi diskuterade kring förra veckan (klassificering, utseende, föda, boplats, ungar och övrigt).   

 

   

 

Matematik

I matematiken har vi fortsatt att arbeta med klockan. Där har vi även pratat om romerska siffror som många av eleverna redan kände till och har erfarenhet av från t.ex analoga klockor.

 

NO

Vi har fortsatt att arbeta med begreppet lyftkraft och gjort enklare experiment, sett på film och funderat på frågan: Hur många ballonger behövs för att lyfta en människa.  Andra begrepp som vi arbetat med kopplat till lyftkraft är lufttryck, massa och tyngd.

 

SO

Vi fortsatte vårt arbete med hinduismen. Denna vecka har vi läst berättelser om ett flertal gudars uppkomst och egenskaper. Vi har dessutom pratat om Samsara (livets kretslopp) samt jämfört hinduismen med buddhismen. Vi har nu arbetat med de fem största världsreligionerna och ni kan se hur vår tavla med likheter och olikheter har vuxit fram (se nedan).

 

 

Ansvar, inflytande och delaktighet

Mats har tillsammans eleverna kommit fram till nya överenskommelser kring leken i taggbuskarna efter förra veckans paus. Eleverna önskade att återigen få bygga koja med hjälp av presenning, vilket kommer att vara ett alternativ. Vi har tillsammans också kommit överens om att bara leka lekar som passar i taggbuskarna. Vi har också utökat närvaron av vuxna i närheten av buskarna utifrån önskemål av elever och pedagoger. Eleverna hade även en önskan att bjuda in ettorna att leka i taggbuskarna, vilket nu också har skett.

 

Läxa:

  • Ingen läxa denna vecka däremot kommer vissa elever att ta med sig sin mattebok att arbeta med fram till och med s.99.

 

Nästa vecka:

  • Idrott på onsdag – eleverna kommer att ha idrott utomhus.
  • Planetspelen – Fredag 2/6 har Mellangården sitt årliga Planetspel. Köket kommer att ordna med lunch till denna dag. Vi vill att eleverna har med sig egen dryck, vattenflaska, frukt, bestick och något att äta ur. Eleverna får dessutom ta med sig en liten fika, två små kakor eller en bulle.

 

Kommande händelser:

  • Måndag 5/6 studiedag – Skola och fritids är stängd.
  • Tisdag 6/6 lovdag – Vi firar Sveriges nationaldag.
  • “Clean up coast” Fredag 9/6 – Vi hjälper våra stränder att bli extra fina. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
  • Onsdag 14/6 – Sommaravslutning (mer info kommer senare).

 

Information från fritids:

 

Utvärdering av fritids i Neptunus och Uranus. Din åsikt är värdefull för oss! Vi behöver din hjälp för att utvärdera och förbättra vår verksamhet på fritids. Vänligen fyll i enkäten i länken nedan till den 29/5. Kom ihåg att trycka på skicka när du fyllt i enkäten. Tack på förhand.

Mvh Fritids https://goo.gl/forms/ZoaK16qFjI0dw49I3

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Ann-Sophie & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']