Uranus v.45

Hej alla Uranusfamiljer!

“Hej mitt vinterland…….”. Vilken vecka! Eleverna har varit som kossor på grönbete när snön kom med besked. Barnen har verkligen lekt på ett positivt sätt i den nyfallna snön. Många var extra glada när stjärtlapparna kom fram i onsdags. Lagom fart i backen vid amfiteatern. Vi vuxna kanske inte var lika förtjusta med snökaoset. Vi hoppas att ni alla kom hem ordentligt under onsdagens oväder.  Skolan pågick som normalt och vi har även denna vecka hunnit med massor av roligt arbete.

 

matematiken har vi denna vecka jobbat med talen 11 och 12. Gnugga gärna några 11 och 12 kompisar (tex 3+8, 5+7 osv) samt (11-3=8, 12-7=5 osv). Vi har också repeterat lite kring begreppet symmetri. Utöver detta har vi även arbetat med blockmodellen där vi har gjort omgrupperingar med ental och tiotal.

 

I svenska har eleverna repeterat substantiv. Vi har pratat om att genom att sätta en, ett eller flera framför kan man se om ordet är ett substantiv. Vi har även arbetat med olika böjningar av substantiv. Den röda gruppen hade besök av Jon som kom och berättade om programmet Keynote. Eleverna har  därefter två och två påbörjat att skriva en saga. Nästa vecka kommer de få skriva sin saga samt lägga in bilder i Keynote. Den gröna gruppen fortsätter sitt arbete i Keynote och är snart färdiga.

 

I vårt tema Leksaksfabriken har vi hjälpt Kim Leksaksson då det hade blivit fel i leksaksfabriken. Leksakerna var felmonterade. Vi fick hjälpa till att sätta ihop dem korrekt. Vi arbetade då med symmetrilinjen. Vi har även hjälpt till att skriva gåtor och beskrivningar till leksaker.   

 

no-lektionerna har vi jobbat vidare med kroppen. Denna vecka var det fokus på  matspjälkningssystemet. Vi valde dock att jobba med ett förenklat begrepp “matsmältning”. Barnen har tittat på  två olika kortfilmer (svt- & urproduktion) om hur kroppen jobbar med matsmältning och hur kroppen tar upp näringen från maten. Vi har lärt oss om: magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen och goda bakterier. Barnen har ritat dessa organ samt gjort egna faktablad.

 

Under so-lektionerna har vi denna vecka startat upp vårt nya tema som handlar om sägen, väsen och gammal folktro. Vi startade upp vårt tema med tre olika frågeställningar: Vad vet vi om sägner, väsen och gammal folktro? Vilka väsen vill vi veta mer om? Hur ska vi ta reda på mer information om gammal folktro? Utifrån elevernas tankar och svar kommer vi nästa vecka påbörja våra resa genom denna värld. Då det förra veckan var höstlov har vi denna vecka inte haft några nyhetsankare men vi ser fram emot nästa vecka då vi åter får höra veckans nyhet. Snart har alla elever haft veckans nyhet, det återstår endast två veckor.

 

Eleverna har denna vecka träffat vår ordinarie dansfröken Kristel. Veronika har tidigare under terminen vikarierat för henne. Barnen fick denna vecka prova på att dansa med en kroppsdel i taget. De fick också prova på att vara kasperdockor m.m. Barnen var nöjda och gav lektionen grön färg (= bra lektion).

 

Idag fredag samlades alla elever i amfiteatern och firade att “Grön flagg” fyllde 20 år. Vi hissade vår nya “Grön flagg” flagga och vi sjöng sången “upp, upp, upp”. Alla miljörådsrepresentanter presenterades under samlingen och vår klass representeras av Hope och Ella.B.

 

Vi hade även en mysig ”Nalledag” där eleverna fick skriva och berätta om sina gosedjur. Gosedjuren fick även vara med och åka i backen. Alla verkade njuta av dagen.

 

Vi avslutade dagen med friluftsliv där vi passade på att åka stjärtlapp och glidmatta. Det verkar som att snön kommer att försvinna under nästa vecka så det gäller att passa på.

 

Läxa:

  • Diamantjakten läsläxa – kapitel 11 “Inga elever i lärarrummet”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.13.
  • Matteläxboken – läxa 9 s.22-23.
  • Sägner och väsen –  Eleverna har i uppgift att prata med någon som kanske själv har hört en gammal sägen eller en äldre berättelse om nordisk folktro.
  • Veckans nyhet – Maximilian, Wilhelm, Lovisa och Oscar.W.  Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar eller annan nyhetskälla för att försök hitta en intressant och passande nyhet som du vill berätta för klassen. Träna på att läsa nyheten så att du är redo att redovisa för klassen. Ta med senast onsdag!

Övrig information:

  • Vi har flera fall av löss på skolan. Vi vill att alla familjer kammar igenom ert barns hår så att vi blir av med dessa små kryp. För mer info läs här på Vårdguidens webbsida.
  • Nu när snön har kommit är det viktigt med flera sköna strumpor. De blir lätt blöta. Ett par extra handskar kan också vara toppen.

Vecka 46:

  • Onsdag idrott – Glöm inte att ta med ombyte och handduk.
  • Fredag friluftsliv  – vi är alltid utomhus så tänk på att era barn har kläder efter väder.

Vi önskar er alla en härlig helg!

img_0065   img_0067 img_0073   img_0074 img_0076   img_0082  img_0088   img_0089 img_0095   img_0098    img_0102

 

Ingela, Mats & Linus

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']