Uranus v.50

Hej Uranusfamiljer!

 

Vilken vecka vi har haft! Lucia, julspel och en härlig skridskodag tillsammans med Neptunus och Saturnus. Nu återstår endast tre skoldagar av denna termin.

 

I matematiken har vi denna vecka introducerat volym och vikt. Vi har arbetat och diskuterat om dl, l, kg, hg och g. Vi har tillsammans undersökt hur mycket olika förpackningar rymmer. Vilka förpackningar rymmer enbart några dl och vilka rymmer en l? Vi har mätt med ris och pasta. Vi har även provat på att väga olika vikter. Vi kom fram till att 1000g=1kg, Testa gärna barnens nya kunskaper hemma!

 

I svenska har eleverna denna vecka arbetat med skrivandet ur olika perspektiv. De har fått skriva ur Beas perspektiv istället för maj-Björns perspektiv. Vi har även fortsatt vårt arbete med en eller dubbla konsonanter (dubbelteckning). 

 

no-lektionerna har vi denna vecka arbetat med betydelsen av kost och sömn för vårt välbefinnande. Eleverna har tittat på tallriksmodellen och vi har diskuterat protein, kolhydrater och vitaminer samt deras nytta och effekt på kroppen. Vi tittade också på hur viktigt det är med sömn för att vi ska kunna prestera på topp.

 

Under veckans so-lektioner har vi läst och sett en kort film om tomten. Visste ni att Tomten är namngiven efter husets byggplats, tomten? Man får inte förväxla Tomten med  jultomten som härstammar från det katolska helgonet Sankt Nikolaus. Denna vecka fick vi lära känna Maja och Maximilian lite mer genom deras presentationer om sig själva. Maja tycker om att rida på hästen “Ettan” och Maximilian tycker om att spela “Monster legends”.  Maja hade även med sig en hemlig gäst. Tack för bra presentationer! Oliver och Ella.B är näste man på tur och kommer att få hålla sin presentation efter jullovet, torsdagen 12/1.

 

Vilket underbart julspel Ingarö kyrka hade ordnat. Alla elever satt som ljus och var väldigt intresserade av föreställningen. Detta år gestaltades jesusbarnet av en tre veckors gammal bebis. Efter julspelet smaskade vi på vår egna matsäck inne i församlingshemmet.  

 

Idag fredag hade vi en underbar dag på Ekvallen. Alla fick öva på sina skridskokunskaper. Vi kom tillbaka först efter kl.13. Vi upplevde att alla elever var nöjda och glada med dagen.

 

Här kommer en hälsning från Cissi:

Tack för en fin termin tillsammans med era barn!

Vi har lärt oss många nya saker om färg och form.

Vi har tillsammans utforskat och inspirerats av Josef Frank och hans mönster.

Vi har låtit handen tala under lektionerna och orden har fått vila.

Vi har skapat hjärtan i ståltråd och pärlor, pilligt pyssel.

Vi har hört om stjärnan som ledde de vise männen till barnet i krubban.

Vi har skapat våra egna stjärnor att hänga i granen.

 

Jag ser fram emot en ny termin nästa år då vi får fortsätta arbeta kreativt och nyskapande tillsammans.

 

Hälsningar från Cissi, ateljerista på Mellangården

 

Läxa:

 • Veckans elev – Oliver och Ella.B har i uppgift att hålla en presentation om sig, sin familj, släkt, intressen, favoritsaker m.m. Presentationen hålls efter jullovet, torsdagen 12/1. Tänk på att förbereda er ordentligt inför er presentation!

 

Nästa vecka:

 • Nästa vecka är en schemabrytande vecka så vi kommer endast ha ett fåtal “vanliga” lektioner.
 • Måndagen den 19/12 – denna dag kommer vi att ha fadderträff. Venus har bjudit in oss till Ladan för en gemensam dag  Vi avslutar träffen med en lunch.
 • Tisdagen 20/12 – denna dag har eleverna haft önskemål om att få ha “Klassensdag”. De elever som vill får gärna baka till denna dag och ta med och bjuda klassen. Denna dag tänker vi ha olika aktiviteter samt en gemensam fika.
 • Onsdagen 21/12 – vi kommer att äta Lemshagas årliga jullunch. På kvällen är det julavslutning i Gustavsbergs kyrka. Avslutningen börjar kl.17.15. Tänk på att ni föräldrar ansvarar för att ta era barn till kyrkan.

 

Information om julavslutningen:

Förra året upplevde vi en stress då alla reste sig från sina platser samtidigt och vi hade svårt att hålla koll på samtlig elever. Därför har vi bestämt en ordning som vi hoppas att ni alla kan följa.

 • De som är inne i kyrkan har företräde att ta sig ut innan de som ska in på nästa avslutning.
 • Vi önskar att ni föräldrar visar hänsyn mot eleverna och sitter kvar på era platser tills efter avslutad julavslutning. Uranus och Saturnus kommer att gå ut ur kyrkan för att samlas utanför där ni föräldrar kan hämta era barn.
 • Neptunus och Pluto sitter kvar på sina platser i kyrkan där ni föräldrar kan hämta era barn (efter att Uranus och Saturnus har gått ut ur kyrkan).

 

Övrig information:

 • Peter fortsätter sitt vikariat – Då vi ännu inte har hittat den “rätte” att tillträda lärarrollen i Uranus röd har vi det glädjande beskedet att Peter kommer att stanna kvar hos oss. Vi känner att eleverna och vi trivs med Peter och att detta beslut ger eleverna en bra kontinuitet.
 • Kom ihåg att tömma din hylla och korg inför jullovet då det blir storstädning.
 • Skolstart – Efter ett härligt jullov ses vi åter tisdagen den 10/1 kl.8.20.

 

img_0159   img_0164

img_0205   img_0206

 

img_0170   img_0207

img_0171  img_0172

img_0179  img_0182

img_0186  img_0189

 

Vi önskar er alla en härlig fjärde advent!

 

Ingela, Peter, Mats & Linus

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

linus.akerblom@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']