Uranus veckobrev vecka 39

Hej alla härliga elever och föräldrar i Uranus,

Vill tacka er alla som hade möjlighet att närvara under föräldramötet och bidrog om det var bara för en liten stund eller om ni lyckades stanna hela mötet. Det vår olyckligt att det var flera på skolan som hade lyckats boka in föräldramöte just denna kväll. Ni som pga detta eller av annan anledning inte kunde närvara, har vi självklart skrivit ned vad vi samtalade om under mötet. Ni hittar en länk här. Föräldramöte-Ht-17

So – Tro och väsen

 

Veckan inledes med en mystisk vandring ned till vår Lemshaga sjö. Eleverna fick i uppgift att under promenaden ned vara extra uppmärksamma på de mycket små och grå vättarna som vi har fått höra om i Jakten på Jack. Väl nere vid sjön samlades vi vid grillplatsen för att få lyssna till Bergarkungens sal av Edvard Grieg. Barnen lyssnade och några började hålla takten och försvann in i musiken. Därefter försvann vi in i magins värld för en tag och började prata om de olika väsen som finns och hur några av oss faktiskt har fått uppleva dessa på nära håll.

Livia berättade att hon hade fått syn på en älva och fångat denna på bild till och med. Signe och Alva berättade att de hade hittat ett skoavtryck på en ballong som de trodde var en vättes. Vilket de även hade med till samlingen för att visa oss. Hugo berättade om att han också hade sätt skuggor som inte någon kunde förklara. Alla dessa oförklarliga händelser och upplevelser tror vi beror på alla de väsen som lever där ute om vi nu tror förstås kanske de finns eller kanske de inte finns.

Vi fortsatte sedan med att läsa en faktatext om vättar och även en gammal berättelse för att förstå vad detta är för små varelser. När vi samtalat klart så började vi samla in grå föremål från naturen i olika skiftningar. Eleverna hittade stenar, fjäder, pinnar, gräs, löv etc.

Senare under veckan gjorde vi bilder utifrån alla dess gråa nyanser för att skapa liv från vår natur. Det blev fantastiska målningar där elevernas bilder fick fram stenblock, virvelvindar, vulkaner, hus och skog. Det var fantastisk att se hur bilder med bara svart och vit kunde bli så kontrastrika.

                    

Efter att fått upplevt och skapat tittade vi på Vättar ur serien Mytologerna som elever tycker är spännande.

Ma – addition och subtraktion med växling

Vi har under de senaste veckorna kämpat med våra nu något större tal än i årskurs ett. Vi har återigen tittat på olika strategier för att kunna addera eller subtrahera dessa tal. Vilket era barn är helt fantastiska på vi kommer på så fantastiskt många olika sätt tillsammans och vi lär av varandra genom att lyssna och se hur kompisen kan visa med hjälp av olika material. Vi har under detta kapitel fått upptäcka att vi kan använda oss av uppställning både med enklare tal utan växling men även med tal där eleverna blir uppmanade att växla tiotal till ental. Att använda sig av uppställning med växling har många elever haft lite svårt med och ni får gärna be ert barn att visa er hur man gör när de ställer upp olika tal. Fråga gärna varför de gör de olika stegen för fördjupa deras kunskap. Hjälp även till om ni märker att ert barn behöver testa lite till.

     

Nästa vecka:

Måndag: idrott inne! (Gottis meddelar att från och med denna vecka så kommer vi nu att vara inomhus under idrotten.)
Tisdag:
Onsdag: kör läxa in (vi läser denna vecka kapitel 4)
Torsdag: bild för gröna och engelska för röda. Vi delar ut läxan (kapitel 5)
Fredag: friluftsliv (ta gärna med ett sittunderlag och kläder efter väder eleverna kommer vara ute)

Tack för en trevlig vecka!

Camilla, Marie, Desirée och Agneta

6 kommentarer

  • Vilken spännande vecka med alla dessa hemliga väsen
    🙂 Vi kunde inte öppna länken till protokollet, är det fler som haft problem?
    Hls Helena o Kenta

  • Redaktör säger:

    Hej. Jag har laddat upp bilagan igen, denna gång utan å, ä eller ö i bilagenamnet då jag gissar att det kan vara orsaken att ni inte kunde ladda ner det. Prova att öppna länken igen och se om det hjälpte. Vissa äldre webläsare verkar ha problem att förstå våra svenska tecken i namn på bilagor.

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']