Uranus v.37

Hej alla Uranusfamiljer!

 

Under veckans matematik har vi fortsatt vårt arbetat med Leksaksfabriken. Berättelsen med Kim Oleksson fortsatte. Den här veckan träffade Kim My Leander Nilsson, den sparkade Gösta Nilssons dotter. Hon visade sina ombyggda leksaker för Kim som blev imponerad men också sorgsen då han inte har en enda leksak trots att hans far äger leksaksfabriken. Kim och My planerade även något spännande som vi får följa nästa vecka. Utöver detta har vi arbetat med att se samband och uttryck i matteboken.

 

Även i svenska har vi fortsatt vårt arbete med Leksaksfabriken. Under denna vecka fick vi följa leksakerna som ligger i soptunnan och som väntar på krossen. Under veckans arbete fick eleverna försöka skapa en inre bild av figurerna för att senare rita den bild de sett. Varje vecka diskuterar vi kluriga ord och uttryck som finns med i texten. Vi har även diskuterat och arbetat med konsonanter denna vecka.   

 

Denna veckas no har handlat om kroppens insida och vårt skelett. Eleverna fick till en början fundera själva på hur de ser ut på insidan, vad som finns innanför huden, och sedan rita ut de organ de kom på på en stencil. Efter det enskilda arbetet fick de arbeta i smågrupper och rita ut allas tankar på ett större papper som de sedan fick redovisa för klassen. Efter arbetet med insidan fick eleverna se en film som handlade om kroppens skelett. Veckans no avslutades med att eleverna fick träffa skelettet Herkules för att kika på hans ben i kroppen. Till sist fick eleverna placera ut skelettdelar på en stencil som sedan limmades in i deras fina no-böcker där de kommer att dokumentera allt sitt arbete.

 

Under veckans so-lektioner har vi diskuterat barnkonventionen och vilka rättigheter ett barn har. Vi pratade även om Malala Yousafzai och om att hon fick Nobels fredspris år 2014. Vi diskuterade om vem Malala är och vad hon arbetar för. De flesta elever kände till Malala och visste att hon blev skjuten för att hon uttryckte sina åsikter och att hon arbetar för barns rättigheter. Även denna vecka fick vi höra spännande nyheter av Mark, Ella.B, Matilda och Hanna. Jag kan varmt rekommendera nyheten om klassen i Umeå som skrev låten “Stopp, min kropp”. Den tar upp ämnet kroppslig integritet. Videon finns på youtube för den som vill se.

 

Denna vecka hade den gröna gruppen bild med Cissi och den röda gruppen hade engelska med Ingela och Josephine. I engelskan arbetade vi med området “School” och föremål som finns där. Eleverna fick även öva på fraserna, “What is this?”, “This is a …”. Som lärare älskar man att höra “Det här var den bästa lektionen!”. Detta var något vi fick uppleva under denna lektion.

 

Cissi skickar en hälsning från bildlektionerna: Jag ser fram emot ett spännande läsår med bild i Uranus. Vi börjar terminen med att arbeta med färgblandningar och mönsterskapande. Vi kommer bl a att inspireras av formgivaren Josef Franks mönster. Varje vecka möter jag fina förväntansfulla elever i Uranus.

 

Vi avslutade veckan med att gå och titta på vad som hänt med plankorna vi grävde ner för ett år sedan. På plankorna hade vi satt fast olika föremål för att senare se vad som hade förmultnat och inte. Vi diskuterade om vad vi trott hade hänt med föremålen för att senare se vad som faktiskt hänt. Vi kunde snabbt konstatera att äppelskrutten hade förmultnat helt.

 

Läxa:

  • Diamantjakten läsläxa – kapitel 4, “Ett hemskt besked”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.6.
  • Matteläxa – läxa 2 s. 8-9.
  • Veckans nyhet – Dante, Sebastian, Stella och Elvira.  Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar och försök att hitta en intressant nyhet som du vill berätta för klassen. Träna på att läsa nyheten så att du är redo att redovisa för klassen. Ta med senast onsdag!

 

Nästa vecka:

  • Idrott onsdag – Glöm inte att ta med ombyte och handduk. Vi kommer att passa på att ha idrott ute så länge vädret tillåter.

 

Kommande händelser:

  • Föräldramöte – välkomna till Uranus föräldramöte onsdagen den 28/9 kl.17:30.

planka-1    img_0011     planka-2  img_0010

Trevlig helg!

Josephine, Ingela & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

josephine.schempp@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']