Uranus v.39

Hej alla Uranusfamiljer!

 

Denna vecka har Peter Crichlow startat som vikarie för Josephine. Jag (Peter) har börjat lära känna eleverna och satt mig in i var eleverna ligger i sina studier. Min tidigare erfarenhet kommer från gymnasiet men känner att det är kul och utmanande att jobba med yngre elever. Jag kommer från Lärarförmedlingen och ska stanna hela Josephines sjukdomsperiod. Jag hoppas på förståelse om det blir lite rörigt med läxor mm innan jag hunnit sätta mig in i allt. Kontakta mig gärna om ni har frågor.

 

matematiklektionerna har vi denna vecka arbetat med ökning med 10, samt förstå innebörden av att 5 tiotal är lika med 50. Eleverna har även arbetat med hundrarutan där de har fått ringa in hela tiotal, färglägga jämna och udda tal. Vi har även tränat begreppen dyrast, billigast och skillnad där de fick jämföra priser. Vi har även läst sista avsnittet i Leksaksfabriken. Nästa vecka påbörjar vi uppdragen som hör till berättelsen.

 

I svenska har vi denna vecka arbetat med datum och månader. Eleverna har fått skriva ordningen på månaderna samt öva på att skriva datum på olika sätt. Vi har sjungit den klassiska års visan “Januari börjar året, februari kommer näst …”. Vi har även pratat om olika ord och fraser som är bra att kunna för att skriva varierande i t.ex en dagbok. Även i svenska har vi läst klart sista avsnittet av Leksaksfabriken. Nu väntar vi på uppdragen som hör till.    

 

Vi har skickat ut Moa the Bear på en resa för att se om även vi kan få brev från människor runt om i världen. Moa lät klassen få adoptera hennes gamla nalle, där av namnet “Moa the Bear”.  Då jag, Ingela var på en kort visit till Palma förra helgen tog jag med mig nallen. På nallen sitter en hälsning både på svenska och engelska samt fanns min mail och adress till skolan. Nu väntar vi och hoppas på att vi kommer att få flera hälsningar från människor runt om i världen.

 

no-lektionerna har vi denna vecka fortsatt vårt arbete med kroppen. Peter har tagit över Josephines no-lektioner och gör sitt yttersta för att snabbt komma in i uppgiften. Vi har fortsatt vårt arbete med skelettet och pratat om vad man kan göra för att stärka skelettet. Vi pratade om kost (mjölk, ost mm) och om vikten av regelbunden träning. Nästa vecka kommer vi jobba med musklerna och hur de fungerar samt hur man genom kost och träning kan utveckla dem.

 

Under veckans so-lektioner har vi fortsatt arbetat och tittat färdigt på serien  “Värsta kalaset”. Efter serien fick eleverna diskutera kring olika frågor som var kopplade till serien. Kan man till exempel ha ett kalas som inte är så dyrt? Nästa vecka diskuterar vi pengar där eleverna två och två får diskutera, planera och räkna på vad ett kalas faktiskt kan kosta.  Även denna vecka fick vi höra spännande nyheter av Fabian, Moa, Alice.G och Nils. Tack för presentationerna!

 

Denna vecka har den röda gruppen haft engelska. Vi har arbetat med området “Activities” (verb). Eleverna fick även öva på fraserna, “What can you do?”, “I/he/she can…”. Den gröna gruppen hade bild med Cissi och de blev inspirerade av olika mönster.

 

Vi avslutade fredagen med lite friluftsliv där vi försökte skapa vackra höstkronor av lönnblad. Det blåste ganska rejält och det var lite pyssligt men några lyckades bli klara med kronan.  

 

Ni behöver tänka på att hjälpa era barn att kryssa ur sig när de går hem för dagen. Påminn även syskon som hjälper till att hämta. Flera har missat detta under veckan. Hoppas på bättring till nästa vecka.

 

Vi vill även påminna om att ni ser till att barnen har rätt kläder med sig. Hela regnkläder och stövlar är väldigt bra att ha med sig denna årstid.  

 

Läxa:

  • Diamantjakten läsläxa – kapitel 6, “Maj-Björns första resebrev”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.8.
  • Matteläxbok – läxa 4 s.12-13.
  • Veckans nyhet – Hope, Alexander, Elis och Henry.  Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar och försök att hitta en intressant och passande nyhet som du vill berätta för klassen. Träna på att läsa nyheten så att du är redo att redovisa för klassen. Ta med senast onsdag!

 

Nästa vecka:

  • Idrott onsdag – Glöm inte att ta med ombyte och handduk. Vi kommer att passa på att ha idrott ute så länge vädret tillåter.

 

Kommande händelser:

  • Föräldramöte – Varmt välkomna på föräldramöte onsdagen den 12/10 kl.17.30.

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

img_5423

Moa the Bear reser till Mallorca

och vi hoppas att vi kommer att

få brev eller mail från hennes resa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleverna har gjort fantastiska höstkronor.

img_0021img_0020  img_0017

img_0019 img_0018 img_0015

img_0016 img_0012 img_0013

 

Ingela, Peter & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']