Uranus v.42

Hej Uranusfamiljer!

 

matematiken har vi denna vecka påbörjat ett nytt arbetsområde, geometri. Eleverna har fått söka efter geometriska kroppar och former på skolgården. Därefter har eleverna fortsatt arbeta i matematikboken med samma arbetsområde.

 

I svenska har vi denna vecka arbetat med adjektiv. Eleverna fick beskriva olika föremål för varandra genom att endast använda adjektiv (det var ganska svårt så ett och annat substantiv fick hänga på). Den gröna gruppen har startat upp ett samarbete med Jon som är en av de två IT-ansvariga på skola. Eleverna har två och två fått påbörja skriva en saga samt målat en teckning till. Nästa vecka kommer vi att börja nosa på Keynote (presentation på mac-dator). Eleverna kommer tillsammans skapa en sagopresentation. Ska bli spännande att se projektet växa fram. Efter att den gröna gruppen har kommit en bit på vägen är det dags för den röda gruppen att starta upp.   

 

I vårt tema Leksaksfabriken har vi denna vecka arbetat med loggor. Kim Leksaksson och hans nystartade leksaksfabrik behöver en logga. Vad är egentligen en logga och varför behövs de? Vi har diskuterat vilka loggor vi känner igen (stora som små). Eleverna har även fått måla några av de loggor de känner igen.

 

no-lektionerna har vi fortsatt vårt arbete med kroppen. Denna vecka har vi arbetat med lungorna. Eleverna har lärt sig om syresättningen och samspelet mellan hjärtat och lungorna. Samarbetet med idrotten har fortsatt och jag (Peter) är med röda gruppen under idrotten. Nästa vecka fortsätter vi att utforska kroppens organ och funktion.

 

Under veckans so-lektioner har eleverna fortsatt undersöka vad olika varor till ett kalas faktiskt kostar. Flera elever har hunnit räknat ihop och vi kan berätta att det billigaste “Hemma-kalaset” kostade 871kr och det dyraste kostade 12.224kr. Några elever har även börjat titta på vad ett “Borta-kalas” möjligtvis kan kosta (Lek o bus-, bowling-, badkalas). Vi tackar Oscar, Alexander och Alva för veckans intressanta nyheter.

 

Då Cissi tyvärr var sjuk under veckans bildlektion passade istället hela klassen på att titta på filmen “Om hela världen vore en by”. Filmen handlar om tanken om att hela världen istället skulle bestå av en by med endast 100 innevånare. Orättvisor och skillnader uppmärksammas och tydliggörs i denna film. Därefter diskuterade och skrev vi om barns rättigheter. På måndag uppmärksammar vi FN-dagen genom att hela Mellangården har en FN-samling där Uranus står som presentatörer. De som vill kommer att få läsa upp rättigheter från barnkonventionen.

 

Vi avslutade veckan med en promenad upp till ett berg/kulle i vår närhet. Där fick eleverna njuta av  fantastisk utsikt mot Lemshaga. De satt tysta och funderade över vilka ljud de hör i vår närhet. Därefter fick eleverna lägga sig ner och slappna av och se om de kunde höra ytterligare ljud. Efter vår promenad avslutade vi fredagen med en klassisk raket för att fira in helgen.

 

Läxa:

 • Diamantjakten läsläxa – kapitel 9, “Glitteränglar”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
 • Diamantjakten läxbok – s.11.
 • Matteläxboken – läxa 6 s.16-17
 • Veckans nyhet – Isak, Alma, Olle och Wiggo.  Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar eller annan nyhetskälla för att försök hitta en intressant och passande nyhet som du vill berätta för klassen. Träna på att läsa nyheten så att du är redo att redovisa för klassen. Ta med senast onsdag!

 

Nästa vecka:

 • Måndag FN-samling  – Vi kommer att ha en gemensam morgonsamling för Mellangården i musikladan. De elever som vill och har får gärna sätta på sig kläder från ett annat land till denna dag (t.ex dräkt, mössa, sjal etc).
 • Onsdag idrott – Glöm inte att ta med ombyte och handduk.
 • Fredag biblioteket  – vi åker till biblioteket och lånar nya böcker.
 • Fredag friluftslektion  – vi är alltid utomhus så tänk på att era barn har kläder efter väder.

 

Övrig information:

 • Föräldrabesök – för att skapa goda förutsättningar till arbetsro kommer vi i Uranus att avböja besök i klassen ett tag framöver. Vi behöver fokusera och tänka på alla elever. Vi har märkt att besöken kan påverka vissa elever negativt, även om vi vet att ni alla bara vill gott med era besök.
 • Vi går nu in i en kallare årstid och det är många elever som har tunnare jackor på sig. Vi ser gärna att ni tittar över era barns utekläder och gärna tar med en något tjockare jacka och överdragsbyxor.
 • Då arbetsro/studiero är mycket viktigt i klasserna så skulle vi önska att ni någon gång under veckan tar upp vikten av detta med barnen. Påtala gärna hur viktigt det är att inte störa andra under lektionstid samt vad man själv kan göra om det känns stökigt under lektionen.  

img_0043  img_0044

img_0045  img_0046

img_0048  img_0050

img_0051

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Peter & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']