Uranus v.46

Hej Uranusfamiljer!

Vart tog all snö vägen? Trots all problematik som snön ställde till så var den väldigt uppskattad av framförallt eleverna. Att se deras glädje att få gå ut på rasterna och rulla runt, bygga snögubbar samt åka stjärtlapp var en glädje för oss alla. Vi hoppas att vintern snart besöker oss igen.

 

matematiken har vi denna vecka arbetat med talkamraterna till talen 13 och 14. Utöver det har vi fortsatt arbeta med blockmodellen, både i addition och subtraktion. I addition har vi arbetat med omgrupperingar och i subtraktion har vi tittat på skillnaderna och där använt oss av metoden att räkna upp till det högre talet.

 

I svenska har eleverna denna vecka arbetat med verb och dess böjningar. Vi har även arbetat med händelseförlopp och hur man kan strukturera sitt skrivande. Röda gruppen hade besök av Jon och vi började prova på Keynote. Eleverna fick fotografera sina bilder med hjälp av Photo Booth samt lära sig lägga in bilden i Keynote. Därefter fick de skriva in titeln på sagan och för de som kommit längre började även skriva in sagan på Keynote. Om ni märker att eleverna börjar intressera sig för användandet av datorer som ett verktyg så har ni förklaringen. Vi hoppas att vi har väckt lusten hos eleverna.

 

I vårt tema Leksaksfabriken hjälpte vi till att rätta färgsättningen av halsbanden. Eleverna fick färglägga halsbanden utifrån olika mönster, stigande och fallande ordning. För flera elever var det en utmaning!   

 

no-lektionerna har vi denna vecka jobbat med fokus på smak & doft. Vi har haft en doftprovning (salt, kaffe, sur mjölk,  dragon, svart- och vitpeppar) samt en smakprovning (minimjölk, standardmjölk, hallon- och jordgubbssaft). Barnen har också jobbat med att göra egna faktablad och ritningar.

 

Under veckans so-lektioner har vi påbörjat vårt nya tema “Sägner och väsen – nordisk folktro”. Flera av eleverna har fått berätta om sina intervjuer och deras historier. Nästa vecka kommer vi att fortsätta med dessa härliga berättelser. Vi har även arbetat med väsenet älvan. Vi har läst berättelser, tittat på en kort film samt en sammanfattande text om älvan. Vi tackar Maximilian, Wilhelm, Lovisa och Oscar.W som presenterade sina nyheter för klassen. Tack för intressanta nyheter! Nu har nästan alla elever presenterat varsin “veckans nyhet”, återstår endast tre elever i gröna gruppen, se nedan.

 

Läxa:

 • Diamantjakten läsläxa – kapitel 12 “Bakom spegeln”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
 • Diamantjakten läxbok – s.14.
 • Veckans nyhet –  Ella.S, Siv och Isabelle. Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar eller annan nyhetskälla för att försök hitta en intressant och passande nyhet som du vill berätta för klassen. Träna på att läsa nyheten så att du är redo att redovisa för klassen. Ta med senast onsdag!

 

Nästa vecka:

 • Tisdag – Peter kommer tillbaka till oss (Mats är Peter på måndagen).
 • Onsdag idrott – Glöm inte att ta med ombyte och handduk.
 • Fredag friluftsliv – vi är alltid utomhus så tänk på att era barn har kläder efter väder.

 

Kommande händelser:

 • Fredagen 25/11 – vi åker till biblioteket för att låna nya böcker.
 • Torsdagen 1/12 – klassföräldrarna har ordnat adventspyssel för klassen (kl.16-19).  
 • Onsdagen 14/12 – vi åker till Ingarö kyrka för att titta på årets julspel. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
 • Onsdagen 21/12 – julavslutning i Gustavsbergs kyrka. Återkommer om tid.

 

Övrig information:

 • Fritids önskar ljusstumpar för att kunna ha till sitt julpysslande.

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Ingela, Mats & Linus

img_0103   img_0105 bild-6   img_0108

bild-2-7   bild-3-7

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

linus.akerblom@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']