Uranus veckobrev v. 35

Hej alla Uranusfamiljer!

Denna vecka har vi kommit igång och arbetat efter schemat. Det känns skönt att ha en struktur att luta sig mot. Denna termin undervisar Ingela och Josephine i matematik och svenska i respektive grupp. Ingela har huvudansvaret för so medans Josephine har huvudansvaret för no. Eleverna kommer att ha bild med Cissi som är mentor i Saturnus och engelskan kommer Ingela och Josephine att dela på.

I svenska och matematik har vi påbörjat ett projekt från Nya språket lyfter som heter “Leksaksfabriken”. I matematiken får vi följa Kim Oleksson. Hans pappa Åke äger en leksaksfabrik och han tjänar mycket pengar. Problemet är att pappan inte kan räkna så Kim behöver hjälpa honom att räkna alla pengar. Ett ytterligare problem är att Kim hela tiden tappar bort sig när han räknar. Han behöver hjälp! Här kommer vi in och hjälper Kim att lösa olika uppdrag. Och så fortsätter arbetet. I svenskan får vi följa leksakerna som tillverkas i fabriken. Vi läser, diskuterar, funderar och försöker “läsa mellan raderna”. Även här kommer vi att få uppdrag att lösa.

Utöver detta projekt har vi äntligen börjat arbeta i matteboken och Diamantjakten. Första kapitlet i matteboken repeterar talområdet 0-50 (addition och subtraktion). Vi har diskuterat ordet valör och vad det betyder. Vilka olika valörer har vi? Eleverna fick i uppgift att visa vilka olika valörer summan 318kr kan bestå av.  I Diamantjakten har vi arbetat med sammansatta ord.

I so har eleverna fått göra “Min bok om allemansrätten”. Där har eleverna fått skriva ner valfria regler som finns i allemansrätten. Under terminen kommer vi att arbeta med nyheter och “Veckans nyhet”. Vad är en nyhet? Var finns det nyheter? Vilka olika typer av medier finns det? Vi kommer kontinuerligt att titta på “Lilla aktuellt skola” och diskutera kring nyheterna som tas upp där. Två elever i varje grupp kommer varje vecka att få i uppdrag att hitta en passande nyhet och ta med den till skolan och presentera den för klassen. Eleverna behöver hjälp att titta i tidningar eller på datorn. Klipp ut eller skriv ut nyheten och ta med till skolan senast onsdagen. De fyra första eleverna att ta med en nyhet är: Oliver, Rebecca, Leo och Maja. Lycka till!  

På grund av att Josephine var sjuk blev det ingen no denna vecka men nästa vecka startar projekt Kroppen upp. Eleverna kommer att arbeta med kroppen på olika sätt ända fram till jul.

I engelska använder vi oss av boken “Learn english”. Där får vi följa familjen Robinson och deras nya hund Floppy.  Denna vecka repeterade vi fraserna, My name is…, What is your name? I am … years old och How old are you?

Som ni säkert har sett på schemat så kommer den ena gruppen ha en timme engelska medan den andra gruppen att har en timme bild. Veckan därpå byter de så det gäller att hoppa över sjukdomar på tisdagar om man inte vill missa. Denna vecka var ett undantag då Cissi passade på att träffa båda grupperna för en introduktion i ämnet bild.

Läxa (lämnas in på onsdag):

  • Diamantjakten läsebok – kapitel 2, “Ödehuset”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.4.
  • Veckans nyhet – Oliver, Rebecca, Leo och Maja.  Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar och försök att hitta en intressant nyhet som du vill berätta för klassen. Ta med senast onsdag!

Nästa vecka:

  • Utvecklingssamtal – måndag 5/9 och onsdag 7/9. Tänk på att passa era tider!
  • Teater – tisdag 6/9 åker vi till Gustavsbergs teater och tittar på kammaroperan “Dunne – mitt lyckliga liv”. Denna dag behöver eleverna ta med sig matsäck.
  • Idrott – eleverna har idrott på onsdagar. Glöm inte att ta med ombyte och handduk. Vi kommer att passa på att ha idrott ute så länge vädret tillåter. Till fredagarnas friluftslektion behöver eleverna inte ha med sig ombyte men kläder för väder vore bra.

Kommande händelser:

  • Föräldramöte – välkomna till Uranus föräldramöte onsdagen den 28/9 kl.17:30.

 

Josephine, Ingela & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

josephine.schempp@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']