Uranus veckobrev vecka 36

Hej alla Uranusfamiljer!

Tack för trevliga och bra utvecklingssamtal denna vecka. Nu kämpar vi vidare mot nya mål tillsammans. Ni som fick inställda samtal kommer att få nya tider de närmsta veckorna.

Tisdagens besök på Gustavsbergsteatern var uppskattat för de flesta. Eleverna fick se en musikal om Dunne som hade det lite kämpigt med kompisar och lycka. Matsäcken åt vi intill dansbanan och det var som alltid en hit med favoritmat i låda.

Under veckans matematik har vi fortsatt vårt arbetat med Leksaksfabriken. Berättelsen med Kim Oleksson fortsatte. Efter att vi hade läst berättelsen för eleverna hade vi tillsammans en matematisk diskussion där vi vände och vred på alla matematiska problem som dök upp i sagan. Vi har även arbetat med matteboken där vi arbetade med tanketavla. Eleverna fick skriva upp ett tal och sedan visa upp hur talet kunde delas upp (uttryck). De fick även visa antalet med ental och tiotal eller “plockisar”. De fick sedan skriva en räknehändelse till ett av uttrycken de skrivit ner.

Även i svenska har vi fortsatt vårt arbete med Leksaksfabriken. I berättelsen får vi följa leksakerna som inte har klarat av kontrollen utan istället kastats i soptunnan. Det är en väldigt bra berättelse. Utöver denna berättelse har vi arbetat med synonymer och korta och långa vokaler i arbetsboken.

Denna vecka har båda färggrupperna startat upp höstens no-arbete Kroppen. Eleverna fick fundera och tillsammans göra en tankekarta över vad de vill lära sig och ta reda på om kroppen. Allt från näshår till vad som finns under naglarna. Det ska bli mycket spännande att tillsammans med eleverna söka svar på deras funderingar. Nästa vecka kommer eleverna få arbeta med hur de tror att de ser ut på insidan från midjan och uppåt samt få en introduktion av kroppens skelett.

Under veckans so-lektioner har vi arbetat med regler. Var och när kan regler behövas? Detta var två frågor som eleverna fick fundera kring. Klassen var övertygad om att regler behövs. Tänk hur samhället skulle se ut och hur trafiken skulle påverkas (detta var några av elevernas tankar). Under torsdagens lektioner påbörjade vi vårt arbete runt nyheter. Fyra elever fick denna vecka presentera,  “Veckans nyhet”. Klasskamraterna var goda lyssnare och försökte ställa relevanta frågor. Vi passade även på att titta på “Lilla aktuellt skola”. I veckans program fick vi bekanta oss med Gustav Fridolin som berättade om vad han arbetar med. Vi fick även höra en annan nyhet om att 1.3 miljarder kronor saknades av de gamla sedlarna som ännu inte har lämnats in till bankerna. Det är tydligen ganska många svenska sedlar som cirkulerar i världen.

Under veckan hade den röda gruppen bild med Cissi och den gröna gruppen hade engelska med Ingela. I engelskan arbetade vi med området “School” och föremål som finns där. Eleverna fick även öva på fraserna, “What is this?”, “This is a …”. Nästa vecka byter vi grupper.

Läxa:

  • Diamantjakten läsläxa – kapitel 3, “Ett överraskande besök”. Läs gärna om kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.5.
  • Matteläxa – läxa 1 s. 5-7.
  • Veckans nyhet – Matilda, Hanna, Ella.B och Mark.  Ta hjälp av en vuxen att titta i tidningar och försök att hitta en intressant nyhet som du vill berätta för klassen. Träna på att läsa nyheten så att du är redo att redovisa för klassen. Ta med senast onsdag!

Nästa vecka:

  • Idrott onsdag – Glöm inte att ta med ombyte och handduk. Vi kommer att passa på att ha idrott ute så länge vädret tillåter.

Kommande händelser:

  • Föräldramöte – välkomna till Uranus föräldramöte onsdagen den 28/9 kl.17:30.

 

Josephine, Ingela & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

josephine.schempp@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']