Venus veckobrev v.47

Hej alla starkt lysande Venusar!

Nu är det verkligen mörkt ute och en riktigt passande aktivitet i mörkret är att beundra stjärnhimlen och reflektera lite över vad vi lärt om astronomi, över universums ofattbara ofantlighet och även över det mod våra astronauter visat när de begett sig långt bort ut i det okända. Veckan som kommer fortsätter vi i smågrupper med redovisningar av era astronomifördjupningar. Det är roligt att ta del av all fin respons och goda förbättringsförslag som de som redan hållit sina fina presentationer fått. Heja er!

I höstmörkret passar det extra bra med något litet tilltugg i mellisväg på förmiddagsrasten. Venusarna har öppnat upp Ladans cafe på förmiddagarna. Se mer på schoolsoft. Vi har här ett härligt gäng!

 

På NO:n fortsätter vi i raketens namn med att laborera om Tändsticksraketen. Uppgiften går ut på att planera, genomföra och utvärdera en laboration som förbättras i flera steg. Dessutom repeterar och tränar vi labsäkerhet, samarbete, reflektera och analysera i labrapport och har roligt tillsammans. Elda säkert är kul! Egna experiment som genomförs utomhus hemma uppmuntras! Filma gärna och ta med och visa!

 

 

På matten har vi avslutat taluppfattningen med ett prov som klassen genomförde med bravur. Venus är exceptionellt bra på att ladda och satsa och göra sitt allra bästa när det gäller. Då visar samtliga elever fin respekt för kamraters arbetsro. Resultat kommer när alla skrivit – restprovstid för de som missat måndag morgon 8.10 eller onsdag eftermiddag 15.00. Vi fortsätter matematiken med problemlösning, överslagsräkning i olika situationer samt enhetsomvandlingar. En uppgift vi gjort i skolan handlade om att först uppskatta och sedan överslagsberäkna antalet tegelpannor som takrenoveringen krävt.

   

 

  

En rekommenderad övning därhemma är att vid middagsbordet samtala kring och uppskatta och enhetsomvandla olika enheter.

Vad rymmer mjölkglaset? 2,5 dl – 25 cl – 250ml – 0,25l

Vad väger gurkan? 700g – 0,7 kg – 7hg

Gör det gärna som en liten tävling. Mät/väg och låt den som kom närmast få en liten belöning!

 

Må så gott i mörkret! Nästa helg blir det advent! Mys! /Mentorerna i Venus

 

Kommande händelser:

Workshop för Venus tisdag röd 26/11 och för Venus grön tisdag 3/12

Se mer info på schoolsoft och här nedanför.

Omvärldsdag med museibesök – onsdag 27/11. Alla elever har fått sitt förstahandsval av museum, grupper presenteras på måndagens mentorstid. Medtag: matsäck, dryck, frukt, räkna med att dagen pågår 08.00 – 15.30.

 

Visning och workshop i utställningen FABRIK
Välkomna till Gustavsbergs konsthall!

Alla klasser i ÅK 7 Värmdö är välkomna till konsthallen för ett spännande program i utställningen FABRIK under höstterminen 2019!

Höstens utställning FABRIK handlar om platser som har präglats av hantverksindustrier. Gustavsberg är en sådan plats. Konstnärerna i utställningen ställer frågor om vilka betydelser som arvet av fabriken har. Det kan handla om platsens historia, hantverkskunskaperna som fanns där och vad som händer i platsens förändring. Genom utställningen får alla sjuor en bredare förståelse för Gustavsbergs och Värmdös historia.

Konsthallens program för skolor syftar till ett roligt och meningsfullt möte med konst och konsthantverk. Besöket börjar med en visning som följs av en praktisk workshop. Workshopen anpassas efter utställningens tema och blir ett sätt att förstå genom att skapa själv. Se mer: www.gustavsbergskonsthall.se.

En kommentar

Kommenteringen är stängd.